6 σκληρές αλήθειες από τον Όργουελ που είναι δυσάρεστα αληθινές.
Το όραμα του Τζωρτζ Όργουελ ,γιατί το μέλλον δεν ήταν απλώς μυθοπλασία, ήταν ένα σχέδιο για την κατανόηση της εξουσίας, της χειραγώγησης και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Δεκαετίες αργότερα, πολλές από τις προειδοποιήσεις του έχουν επαληθευτεί με τρόπους που είναι τόσο ενοχλητικοί όσο και αναμφισβήτητοι. Ακολουθούν 6 σκληρές αλήθειες για τον σύγχρονο κόσμο που ο Όργουελ θα αναγνώριζε αμέσως.
(Διαβάστε τις 6 αλήθειες παρακάτω)
5 θεωρίες συνωμοσίας που πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες και πόσο μοιάζουν με τις σημερινές
1.Η παρακολούθηση είναι παντού.
Από την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέχρι την κυβερνητική παρακολούθηση, η ιδιωτικότητα γίνεται μια ψευδαίσθηση. Κάθε κλικ, αναζήτηση και συζήτηση καταγράφεται αναλύεται.
2. Η προπαγάνδα διαμορφώνει την πραγματικότητα.
Η αλήθεια δεν είναι πλέον απόλυτη, είναι θέμα αντίληψης. Ισχυροί θεσμοί ελέγχουν τις αφηγήσεις, ξαναγράφουν την ιστορία και θολώνουν τα όρια μεταξύ γεγονότων και μυθοπλασίας για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.
3. Ο φόβος κρατά τους ανθρώπους υπό έλεγχο.
Μια κοινωνία που φοβάται διαρκώς είναι εύκολο να ελεγχθεί. Είτε πρόκειται για φόβο οικονομικής κατάρρευσης, είτε για εξωτερικές απειλές, είτε για κοινωνική απόρριψη, οι άνθρωποι συχνά αποδέχονται περιορισμούς στην ελευθερία τους με αντάλλαγμα μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
4. Ο έλεγχος της σκέψης δεν είναι επιστημονική φαντασία.
Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε επηρεάζεται περισσότερο απ’ ότι συνειδητοποιούμε. Οι αλγόριθμοι αποφασίζουν ποιες πληροφορίες βλέπουμε, τα μέσα ενημέρωσης υπαγορεύουν τι είναι σημαντικό και όσοι αμφισβητούν τις κυρίαρχες αφηγήσεις κινδυνεύουν να φιμωθούν.
5. Η εξέγερση είναι σπάνια επειδή η άνεση είναι εθιστική.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα αγωνιστούν ενάντια στην καταπίεση αν οι βασικές του ανάγκες ικανοποιούνται. όσο υπάρχει ψυχαγωγία, καταναλωτικά αγαθά και περισπασμοί, η αμφισβήτηση του συστήματος μοιάζει περιττή.
6. Η γλώσσα είναι εργαλείο ελέγχου.
Το νόημα των λέξεων αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, συχνά για να εξυπηρετήσει τους εξουσιαστές. Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται και ονομάζονται τα προβλήματα μπορεί να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αντιληπτά, διευκολύνοντας τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Διαβάστε περισσότερα από τη φιλοσοφική πραμάτεια μας.
- Άλμπερ Καμύ: «Να γιατί είμαι με το μέρος των αγωνιστών…»
- 13 αποφθέγματα για όσους ξυπνούν νωρίς το πρωί ή έστω προσπαθούν
- Μαλβίνα: «ψέματα λέω όταν κλαίγομαι πως τάχα θέλω να μάθω ποια είμαι στην πραγματικότητα….»
- Πάουλο Κοέλιο: «Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα…»
- Η «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη δε βολεύτηκε: «Χρέος μας λοιπόν να συλλάβουμε…»
- 15 αποφθέγματα του Έρμαν Έσσε: «Αν ξέρω τι σημαίνει αγάπη, αυτό συνέβη επειδή…»
- Κική Δημουλά: «Ήθελα να περπατάμε στον δρόμο αγκαζέ. Εκείνος όχι. Το θεωρούσε …»