Φανταστείτε τον εαυτό σας να ξεφυλλίζει ένα σύνολο ιδεών κάποιες σελίδες χρωματισμένες με την ψυχανάλυση του Φρόιντ κι άλλες ζωντανές με το ασυμβίβαστο βλέμμα του Νίτσε. Κάπου σε αυτό το πολύχρωμο φάσμα βρίσκεται ο Ίρβιν Γιάλομ, μια ήπια αλλά αταλάντευτη δύναμη στην υπαρξιακή ψυχιατρική, το έργο του οποίου συνδυάζει τη βαθιά απήχηση της φιλοσοφίας με τη ζωντανή σπίθα της αφήγησης.
Η λογοτεχνική δεξιοτεχνία του Γιάλομ συναγωνίζεται το δράμα των κλασικών μυθιστορημάτων: τα πραγματικά ιστορικά πρόσωπα εμφανίζονται σαν να περπατούν κατευθείαν από τη σκηνή μιας σαιξπηρικής τραγωδίας. Ωστόσο, όλα αυτά υποστηρίζονται από το απαλό βουητό της κλινικής ενσυναίσθησης. Το ύφος του μπορεί να μοιάζει σαν να αγκαλιάζετε έναν σοφό γέροντα, αλλά μην ξεγελιέστε δεν αποφεύγει τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής.
Στην πραγματικότητα, ουσιαστικά επιμένει να παλέψουμε μαζί τους, υπενθυμίζοντάς μας (με τη σοβαρότητα ενός στοργικού μέντορα και το ταλέντο ενός αριστοτέχνη αφηγητή) ότι η αυτογνωσία και η αυθεντική σύνδεση αποτελούν το θεμέλιο μιας ζωής που ζούμε καλά.
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)
Ίρβιν ΓΙάλομ: «Τα παιδιά που έχουν στερηθεί τον δεσμό αγάπης με τη μητέρα, δεν…»
6 μαθήματα του Ίρβιν Γιάλομ.
1.Το κλειδί για να ζεις καλά είναι πρώτα να βουληθείς αυτό που είναι απαραίτητο και μετά ν’ αγαπήσεις αυτό που βουλήθηκες.
2.Για κάθε ναι πρέπει να ειπωθεί ένα όχι, και κάθε θετική επιλογή σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένος να παραιτηθείς από άλλες.
3.Οι δυσμενείς εμπειρίες μπορούν να μας αφήσουν πιο δυνατούς και πιο ικανούς να προσαρμοστούμε στις δυσμενείς συνθήκες.
4.Υπήρχε κάποια εποχή στη ζωή μας που ήμασταν τόσο κοντά και τίποτα δεν φαινόταν να εμποδίζει τη φιλία και την αδελφοσύνη μας και μας χώριζε μόνο ένα μικρό γεφυράκι. Ακριβώς την ώρα που ήσουν έτοιμος να το περάσεις σε ρώτησα: «Θέλεις να περάσεις το γεφυράκι και να έρθεις κοντά μου;» – τότε έπαψες να το θέλεις. Και όταν σε ρώτησα ξανά, εσύ παρέμεινες σιωπηλός. Έκτοτε βουνά και άγριοι καταρράκτες μας χώρισαν, μπήκαν ανάμεσά μας κι αποξενωθήκαμε τόσο που ακόμη κι αν θέλαμε να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλον δεν θα μπορούσαμε. Αλλά όταν σκέφτεσαι τώρα αυτό το μικρό γεφυράκι, τα λόγια πέφτουν στο κενό, ενώ εσύ κλαις και δεν μπορείς να το πιστέψεις.
5.Για να δυναμώσεις πρέπει πρώτα να βυθίσεις τις ρίζες σου στο τίποτε και να μάθεις ν’ αντιμετωπίζεις την πιο μοναχική μοναξιά σου.
6.Η συνείδηση του εαυτού είναι ένα υπέρτατο δώρο, ένας θησαυρός πολύτιμος όσο η ζωή. Είναι αυτό που μας καθιστά ανθρώπους.
Διαβάστε περισσότερα λογοτεχνικά αποσπάσματα παρακάτω:
- Πώς ερωτεύονται οι νέοι σήμερα; «παράξενα παιδιά προτιμούν να καυλώνουν εξ αποστάσεως παρά…»
- Λεό Μπουσκάλια: «Τα πρόσωπα των ανθρώπων που αγαπάτε δε θα είναι ίδια το πρωί…»
- Έρμαν Έσσε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Πρέπει να κρίνω…»
- 11 ασυμβίβαστα αποφθέγματα του Κάβάφη: «Ο παντρεμένος ζει σαν …και ο ανύπανδρος ζει σαν …
- Είχε δίκιο ο Φερνάντο Πεσσόα: «Είμαι αυτός που νομίζω; Μα νομίζω πως είμαι τόσο πολλά πράγματα…»
- Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: «Ένας άντρας καταλαβαίνει πότε αρχίζει να γερνάει: όταν αρχίζει και μοιάζει με …»
- Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς: «Όταν γεράσεις κι ασπρίσεις …Την ομορφιά σου αγάπησαν στ’ αλήθεια ή σαν ψέμα»
- Χένρι Μίλλερ: «Αν οι άνθρωποι σταματήσουν να πιστεύουν ότι κάποια μέρα θα γίνουν θεοί, τότε σίγουρα θα …»
- Μια φορά κι έναν καιρό ο Έσσε μας είπε: «Όταν φοβόμαστε κάποιον είναι γιατί …»
- 5 φορές που ο Ίψεν είχε δίκιο (και είπε όσα φοβόμασταν να παραδεχτούμε)
- 20 λυτρωτικά αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ ελέγχουν το ασυνείδητό μαςΦωτογραφία εξωφύλλου