άνδρες έρωτας

5 μεγάλοι άνδρες που απαρνήθηκαν τον έρωτα για μια μεγάλη ιδέα

Ο έρωτας έχει από καιρό εξυμνηθεί ως μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στη ζωή αλλά η ιστορία μας μιλάει για άνδρες που του γύρισαν την πλάτη, αφιερώνοντας τον εαυτό τους σ’ έναν ανώτερο σκοπό.

Είτε για χάρη της πατρίδας τους, της επιστήμης τους ή της φιλοσοφίας τους, αυτοί οι άνδρες επέλεξαν τη μοναξιά αντί για τον έρωτα, αποδεικνύοντας ότι η αφοσίωση σ’ έναν σκοπό μπορεί μερικές φορές να απαιτεί την υπέρτατη θυσία.
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)

Τα μουστάκια της φιλοσοφίας: Ένα ιδεατό ταξίδι από τον Νίτσε μέχρι τον Μαρξ

1.Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο μοναχικός ήρωας της ελληνικής πολιτικής.

άνδρες έρωτας

 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, μνημονεύεται ως ο οραματιστής ηγέτης, αλλά η προσωπική του ζωή έφερε το βάρος μιας σπαρακτικής θυσίας.

Ο Καποδίστριας ήταν βαθιά ερωτευμένος με τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, μια Ελληνίδα ευγενή στη Ρωσία. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι το καθήκον του ήταν απέναντι σε μια Ελλάδα που μαστιζόταν από τον πόλεμο και πάλευε για την ανεξαρτησία της, επέλεξε να παραμείνει ανύπαντρος, θυσιάζοντας την προσωπική του ζωή για χάρη της πατρίδας. Η αφοσίωσή του στην Ελλάδα ήταν ακλόνητη και πέρασε τη ζωή του στους διπλωματικούς ελιγμούς και μετέπειτα στην οικοδόμηση του νέου κράτους.

Πολλοί ξεχνούν να αναφέρουν και αυτή τη θυσία που επέλεξε να κάνει ο μεγάλος κυβερνήτης και την ανεκπλήρωτη αγάπη που κουβαλούσε μέχρι την τραγική δολοφονία από τους Μανιάτες το 1831.

2. Χαρίλαος Τρικούπης: μια ιδιάζουσα περίπτωση

άνδρες έρωτας

Ένας άλλος πολιτικός που απέφευγε τον γάμο ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης. Αφοσιωμένος εξ ολοκλήρου στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας δεν παντρεύτηκε ποτέ, αντίθετα δημιούργησε έναν εξαιρετικά στενό αδελφικό δεσμό με την αδελφή του Σοφία.

Η Σοφία ήταν αδελφή, φίλη και πιο έμπιστος συνεργάτης του Τρικούπη, παραμελώντας και εκείνη την προσωπική της ζωή έμεινε πιστή στο να βοηθάει τον αδελφό της. Στο βιβλίο της Λένας Διβάνη διαβάζουμε πως ο έντονος δεσμός ίσως δημιουργήθηκε στην παιδική τους ηλικία όπου βίωσαν τον θάνατο του μικρού τους αδελφού.

Ο Τρικούπης ήταν ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του, οραματιζόμενος μια ισχυρότερη Ελλάδα με οικονομική σταθερότητα και υποδομές. Αλλά στην αδιάκοπη επιδίωξή του για την πρόοδο παραμέλησε την προσωπική του ζωή και εργαζόταν ατέλειωτες ώρες.

3. Ο τιτανοτεράστιος Νίκολα Τέσλα και οι μοναδικές εφευρέσεις του.

άνδρες έρωτας

Ο Νίκολα Τέσλα, η ιδιοφυΐα που έφερε την επανάσταση στον ηλεκτρισμό, διακήρυξε περίφημα ότι ο έρωτας και ο γάμος θα εμπόδιζαν το έργο του. Ο Τέσλα πίστευε ότι η αγαμία ήταν απαραίτητη για τις πνευματικές του αναζητήσεις.

Έβλεπε τις σχέσεις ως αντιπερισπασμό από τις εφευρέσεις του, αφιερώνοντας τον εαυτό του ολοκληρωτικά στην επιστήμη. Ζώντας σε μεγάλο βαθμό στη μοναξιά, πέρασε τα τελευταία του χρόνια σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης, ταΐζοντας περιστέρια και δουλεύοντας αδιάκοπα πάνω σε ιδέες που ο κόσμος θα εκτιμούσε πλήρως μόνο μετά τον θάνατό του.

Το μυαλό του Τέσλα μας έδωσε εναλλασσόμενο ρεύμα, ασύρματες ενεργειακές έννοιες και αμέτρητες επιστημονικές εξελίξεις, αλλά δεν άφησε περιθώρια για ρομαντικές περιπέτειες.

4.Ο Ιμμάνουελ Καντ, ο φιλόσοφος που επέλεξε τη λογική.

άνδρες έρωτας

Ο Ιμμάνουελ Καντ, ένας από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους της ιστορίας, δόμησε τη ζωή του με την ακρίβεια ενός μαθηματικού τύπου. Γνωστός για τους καθημερινούς του περιπάτους την ίδια ακριβώς ώρα, δεν παντρεύτηκε ποτέ και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δε βίωσε καν τον ρομαντικό έρωτα.

Ο Καντ πίστευε στη λογική πάνω απ’ όλα και θεωρούσε τα συναισθήματα ως πιθανούς περισπασμούς από τη λογική σκέψη. Η φιλοσοφία του αναδιαμόρφωσε τον σύγχρονο κόσμο, επηρεάζοντας την ηθική, τη μεταφυσική και την επιστημολογία. Ωστόσο, η αφοσίωσή του στη διανοητική αυστηρότητα σήμαινε ότι ο έρωτας με το απρόβλεπτο και το πάθος του δεν είχε θέση στην προσεκτικά οργανωμένη ύπαρξή του.

5.Ισαάκ Νεύτων: ο άνθρωπος που ξετύλιξε το σύμπαν αλλά ποτέ μια καρδιά.

άνδρες έρωτας

Ο Ισαάκ Νεύτων, ο πατέρας της κλασικής φυσικής ήταν ένα μυαλό που απέρριπτε τις ρομαντικές σχέσεις. Σε αντίθεση με τον Τέσλα, ο οποίος τουλάχιστον εξέφραζε θαυμασμό για τις γυναίκες, ο Νεύτωνας έδειχνε να αδιαφορεί εντελώς για την ιδέα του έρωτα. Ήταν απορροφημένος από τις μελέτες του για τη βαρύτητα, τον λογισμό και την οπτική. Οι ιστορικοί εικάζουν πως υπάρχει η πιθανότητα να πέθανε όντας παρθένος.

Η συμβολή του στην επιστήμη ήταν μνημειώδης, αλλά είχε ως κόστος την ανθρώπινη συντροφικότητα.

Διαβάστε περισσότερα λογοτεχνικά αποσπάσματα παρακάτω:

Πηγή φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr