Σε κάθε ελληνική παιδική βιβλιοθήκη, βρίσκεται αναμφισβήτητα κάποιο έργο του Ευγένιου Τριβιζά! Τα λογοτεχνικά του δημιουργήματα είναι αμέτρητα, και καθένα από αυτά προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία, διδάσκοντας κάτι μοναδικό στα παιδιά.
Ήρθε η ώρα και ο Άγιος Βασίλης να γράψει ένα γράμμα προς στα παιδιά
Πέραν των σοφών παραμυθιών του, ο επιτυχημένος Έλληνας παραμυθάς κατέχει δύο ακόμα ρόλους που του προσδίδουν μια ξεχωριστή προοπτική στον χώρο της εκπαίδευσης, της νεολαίας και της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, ασχολείται με την εγκληματολογία και είναι καθηγητής σε πανεπιστήμια της Αγγλίας. Οι συνεντεύξεις του αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε θετικά να επηρεάσουμε τον κόσμο των παιδιών μας, προσφέροντας πολύτιμες συμβουλές και ενθάρρυνση.
1. Περί εκπαίδευσης
Ο Ευγένιος Τριβιζάς εκφράζει την ανησυχία του για την ανεπαρκή προώθηση της δημιουργικότητας και της φαντασίας στην ανατροφή των παιδιών. Επισημαίνει τον κρίσιμο ρόλο της φαντασίας στη δημιουργικότητα και την καινοτομία και την ανάγκη για αναθεώρηση της εκπαιδευτικής προσέγγισης.
«Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η καλλιέργεια της φαντασίας είναι από τις πιο παραμελημένες πλευρές της ανατροφής των παιδιών μας. Τα παραγεμίζουμε σαν γαλοπούλες με γνώσεις και πληροφορίες, ενώ αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί. Τα παιδιά εισέρχονται στο σχολείο προικισμένα με πλούσια φαντασία και αποφοιτούν με φαντασίες ατροφικές ή στραγγαλισμένες. Μαθαίνουν να υπηρετούν την πραγματικότητα, ενώ θα έπρεπε να μαθαίνουν να την ξεπερνάνε. Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου της φαντασίας στη δημιουργικότητα και την καινοτομία, ο αρνητικός αντίκτυπος στην κοινωνία είναι τεράστιος. »
2. Για τα “μικρά” πράγματα που προσπερνάμε
Μέσα από μια λυρική προσέγγιση, ο Τριβιζάς αναδεικνύει τη σημασία της απόλαυσης των μικρών χαρών της ζωής. Εκτιμά ότι οι “μικρές οάσεις” πρέπει να αναγνωρίζονται και να αξιοποιούνται, προσφέροντας ένα μήνυμα για τη σημασία της φροντίδας και της απόλαυσης των στιγμών.
«Σε κάθε έρημο, όσο απέραντη κι απελπιστικά ατελείωτη κι αν φαίνεται, υπάρχουν μικρές οάσεις που όταν τις ανακαλύπτεις πρέπει να τις χαίρεσαι, όχι να τις προσπερνάς. Όσο πιο μικρές όμως είναι οι οάσεις, τόσο περισσότερο, με λίγη δημιουργικότητα και φαντασία μπορεί να φουντώσουν και να γίνουν δάση ολόδροσα γεμάτα χρώματα και αρώματα.»
3. Για το πώς τα παιδιά μας μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία
Ο Ευγένιος Τριβιζάς αναδεικνύει τον ρόλο της δημιουργικότητας των παιδιών στη διαμόρφωση και ανανέωση μιας κοινωνίας. Επιμένει στη σημασία της διατήρησης της φαντασίας και της δημιουργικότητας στην ανάπτυξη των νέων γενεών.
«Μόνο αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον καλλιτέχνη μέσα στο παιδί, μόνο αν τονώσουμε τη φαντασία και καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητά του, μόνο αν το μάθουμε, αντί να υπηρετεί, να υπερβαίνει την πραγματικότητα, και πιο πολύ από “γιατί;” να ρωτάει “γιατί όχι;” έχουμε ελπίδα να αποφύγουμε τη στασιμότητα, την αδράνεια και την κοινωνική αποτελμάτωση.»
4. Για τις στιγμές αδυναμίας
Σε μια ανοικτή συζήτηση, ο Τριβιζάς εξερευνά τις ανθρώπινες στιγμές αδυναμίας και παραθέτει σκέψεις για το πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε “οάσεις” στη ζωή μας.
«Όλοι κάποιες στιγμές νιώθουμε την ανάγκη να δραπετεύσουμε από την καθημερινότητά μας και τους ρόλους που είτε μας έχουν άλλοι επιβάλει είτε έχουμε επιβάλλει οι ίδιοι στον εαυτό μας. Κι αν δεν το κάνουμε, το φανταζόμαστε. Γι’ αυτό κατά κάποιον τρόπο, λοιπόν, είμαστε όλοι μας δραπέτες κάποιας σκακιέρας».
5. Σχετικά με την πολιτική
Σε συνέντευξη, ο συγγραφέας αναφέρεται στην πρόταση να ασχοληθεί με την πολιτική και εκφράζει την πεποίθησή του ότι ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την κοινωνία μέσω της επίδρασής του στους νέους.
«Ναι, αλλά δε θα το επιθυμούσα επειδή πιστεύω ότι πολύ περισσότερο ακόμα και από έναν πολιτικό ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων έχει δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο, διαμορφώνοντας τους χαρακτήρες των αυριανών πολιτών, πολιτικών και ηγετών. Κι αυτό επειδή τα πρώτα μας αναγνώσματα μάς αγγίζουν βαθύτερα, μας επηρεάζουν δραστικότερα και μας συνοδεύουν πολλές φορές σε όλη μας τη ζωή.»
Τα πιο σπάνια ελληνικά ονόματα που δε φανταζόσουν πως υπάρχουν