Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

5 διάσημοι πίνακες που χάθηκαν από το ιστορικό φως

5 διάσημοι πίνακες στα άλυτα μυστήρια της τέχνης. Όλοι απολαμβάνουν ένα συναρπαστικό μυστήριο, και ο κόσμος της τέχνης είναι γεμάτος από ενδιαφέρουσες ιστορίες. Εδώ, εμβαθύνουμε στις αφηγήσεις πίσω από πέντε διάσημα έργα τέχνης που παραμένουν εξαφανισμένα, προκαλώντας σύγχυση σε ειδικούς και λάτρεις της τέχνης.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, αξιοσημείωτες κλοπές έχουν αφήσει τις αρχές σε αμηχανία, ιδίως στον τομέα της τέχνης. Ενώ πολλά κλεμμένα αριστουργήματα έχουν ανακτηθεί, ορισμένα εξακολουθούν να διαφεύγουν της ανακάλυψης, αυξάνοντας τη μυσταγωγία τους. Εξερευνήστε τις συναρπαστικές ιστορίες πίσω από την εξαφάνιση αυτών των πέντε διάσημων έργων τέχνης.

Μία πινελιά «θανάτου»: Η άγνωστη ιστορία των σπάνιων χρωμάτων στους πίνακες ζωγραφικής

5 διάσημοι πίνακες στη σκιά της ιστορίας 

1. Η εξαφάνιση του αριστουργήματος του Jan Van Eyck: Altarpiece της Γάνδης

Η Αγία Τράπεζα της Γάνδης, δημιούργημα των Φλαμανδών καλλιτεχνών Jan Van Eyck και του αδελφού του Hubert, αποτελεί ένα μνημειώδες θρησκευτικό έργο τέχνης που αποτελείται από 12 περίτεχνα ζωγραφισμένους πίνακες. Το έργο παραγγέλθηκε για τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βάβου στη Γάνδη και κάθε πίνακας απεικονίζει διάφορες θρησκευτικές σκηνές, με το κεντρικό κομμάτι να απεικονίζει μια σκηνή λατρείας. Παρά το βάρος και το μέγεθός του -το οποίο έχει ύψος τουλάχιστον 11 πόδια και πλάτος 15 πόδια-, ο βωμός έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές απόπειρες κλοπής κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Το ταραχώδες ταξίδι του βωμοτύπου ξεκίνησε το 1566, όταν Προτεστάντες μαχητές εισέβαλαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μπράβο, αναγκάζοντας τους φρουρούς να αποσυναρμολογήσουν και να κρύψουν τα πάνελ. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είδαν τις δυνάμεις του Ναπολέοντα Βοναπάρτη να αρπάζουν τέσσερις πίνακες, οι οποίοι αργότερα επιστράφηκαν, ενώ ακολούθησε η πώληση έξι πινάκων για την αποπληρωμή χρεών, με αποτέλεσμα την έκθεσή τους στη Γερμανία. Ωστόσο, το 1934, ο βωμός αντιμετώπισε την πιο διαβόητη κλοπή του, όταν ο Αρσέν Γκεντεριέ οργάνωσε την απαγωγή του κάτω αριστερού πίνακα, “Οι δίκαιοι δικαστές”, ζητώντας λύτρα. Παρά τις προσπάθειες των αρχών, ο πίνακας παραμένει άφαντος, αφήνοντας ένα αντίγραφο να στέκεται στη θέση του.

2. Η διπλή κλοπή του πίνακα “Λουλούδια παπαρούνας” του Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Το έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ “Λουλούδια παπαρούνας”, μια λατρεμένη ελαιογραφία, υπέστη την αγωνία της κλοπής δύο φορές μέσα στα όρια του Μουσείου Mohamed Khalil στο Κάιρο. Ο πίνακας εξαφανίστηκε για πρώτη φορά το 1977 κατά τη διάρκεια μιας μετάβασης μεταξύ των χώρων του μουσείου, ενώ δύο χρόνια αργότερα επανεμφανίστηκε στο Κουβέιτ υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Ωστόσο, ο πίνακας έπεσε ξανά θύμα το 2010, αυτή τη φορά αφαιρεμένος από το κάδρο του με τη χρήση χαρτοκόπτη.

Η ληστεία, που περιβάλλεται από υποψίες, εκτυλίχθηκε μέρα μεσημέρι εν μέσω χαλαρών μέτρων ασφαλείας, με ένα μικρό μόνο κλάσμα των καμερών ασφαλείας σε λειτουργία. Παρά τις αρχικές συλλήψεις, το πού βρίσκεται ο πίνακας παραμένει άγνωστο, προκαλώντας εικασίες σχετικά με πιθανή εμπλοκή προσώπων εκ των έσω.

3. Ο πίνακας του Ανρί Ματίς “Το κορίτσι που διαβάζει με λευκό και κίτρινο”: Μια ιστορία ίντριγκας

Ο Henri Matisse, διάσημος για τις ζωηρές συνθέσεις του, αντιμετώπισε το δικό του έπος κλοπής, όταν ο πίνακας “Το κορίτσι που διαβάζει σε λευκό και κίτρινο” εξαφανίστηκε από το Μουσείο Kunsthal στο Ρότερνταμ το 2012. Η εξαφάνιση αυτή συνέπεσε με την κλοπή του έργου του Claude Monet “Waterloo Bridge, London”, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα των δραστών.

Οι αρχές συνέλαβαν τρεις Ρουμάνους υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου του Radu Dogaru, η μητέρα του οποίου ισχυρίστηκε ότι αποτέφρωσε τα κλεμμένα έργα τέχνης. Η ιατροδικαστική ανάλυση της τέφρας έδωσε υπολείμματα που συνάδουν με καμβά και χρώματα, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, η ελπίδα για την ασφαλή επιστροφή αυτών των ανεκτίμητων έργων παραμένει.

4. Η αινιγματική εξαφάνιση του έργου του Ρέμπραντ “Η καταιγίδα στη θάλασσα της Γαλιλαίας “

Το μοναχικό θαλασσογραφικό έργο του Rembrandt van Rijn, “Η καταιγίδα στη θάλασσα της Γαλιλαίας”, που απεικονίζει μια βιβλική αφήγηση του Ιησού που ηρεμεί τη θάλασσα, εξαφανίστηκε το 1990 από το Μουσείο Isabella Stewart Gardner της Βοστώνης. Αυτή η τολμηρή ληστεία, που ενορχηστρώθηκε από άτομα που παρίσταναν τους αστυνομικούς, είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή 13 έργων τέχνης, μεταξύ των οποίων έργα των Johannes Vermeer και Edgar Degas.

Παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες και την τοποθέτηση άδειων πλαισίων ως υπενθύμιση των χαμένων θησαυρών, η τύχη του αριστουργήματος του Ρέμπραντ παραμένει μυστήριο, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο κενό στον κόσμο της τέχνης.

5. “Ο φτωχός ποιητής” του Carl Spitzweg: Σπίτζεμπεργκ: Μια κωμωδία σφαλμάτων

Το ιδιόρρυθμο αριστούργημα του Γερμανού ζωγράφου Carl Spitzweg, “Ο φτωχός ποιητής”, με μια κωμικά κρεμασμένη ομπρέλα, έπεσε δύο φορές θύμα κλοπής, προσθέτοντας επίπεδα ίντριγκας στην αφήγησή του. Σε μια παράξενη ανατροπή, η πρώτη κλοπή συνέβη στην Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου το 1976, ενορχηστρωμένη από τον καλλιτέχνη της περφόρμανς Ulay, ο οποίος αργότερα επέστρεψε το έργο τέχνης υπό αντισυμβατικούς όρους.

Οι επόμενες κλοπές διαιώνισαν το μυστήριο γύρω από την τύχη του πίνακα, με την τελευταία εξαφάνιση από την Galerie der Romantik του Schloss Charlottenburg να παραμένει ανεξιχνίαστη. Παρά τις αναποδιές αυτές, η ελπίδα συνεχίζεται για την ενδεχόμενη ανάκτηση αυτού του αγαπημένου έργου.

10 διάσημοι πίνακες αλόγων – Όταν η αχαλίνωτη δύναμη αιχμαλωτίζεται με ένα πινέλο

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr