5 αποφθέγματα του Ιμμάνουελ Καντ

5 αποφθέγματα του Ιμμάνουελ Καντ εισέρχονται στο μικροσκόπιο

Ποιες είναι οι διδασκαλίες του Καντ και πώς δίνει έμφαση στη λογική, την ηθική και τις καθολικές ηθικές αρχές στη ζωή μας;

Ο Ιμμάνουελ Καντ, φιλόσοφος του 18ου αιώνα, γεφύρωσε τις εποχές του Διαφωτισμού και του Ρομαντισμού. Ίδρυσε την κλασική γερμανική φιλοσοφία και απέρριψε τις δογματικές προσεγγίσεις της γνώσης, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού μια προσέγγιση της κριτικής φιλοσοφίας. Το 1781, ο Καντ δημοσίευσε το θεμελιώδες έργο του, «Κριτική του καθαρού λόγου», διερευνώντας τις γνωστικές ικανότητες του ανθρώπινου νου.

Πολλά από τα αποφθέγματα του Καντ έχουν γίνει αφορισμοί, αντανακλώντας τις βαθιές του ιδέες. Παρακάτω, εμβαθύνουμε σε πέντε από τα πιο δημοφιλή αποφθέγματά του:

5 αποφθέγματα του Ιμμάνουελ Καντ

1. “Δύο πράγματα γεμίζουν το μυαλό με ολοένα νέο και αυξανόμενο θαυμασμό και δέος, όσο πιο συχνά και σταθερά τα αναλογιζόμαστε: ο έναστρος ουρανός πάνω μου και ο ηθικός νόμος μέσα μου “.

Η γοητεία του Καντ τόσο για τη φυσική όσο και για την ηθική φιλοσοφία είναι εμφανής σε αυτό το απόσπασμα, αναδεικνύοντας τις ιδέες του για τον υπερβατικό ιδεαλισμό και τον πρακτικό λόγο. Υποστήριξε ότι ο ανθρώπινος νους έχει έμφυτες δομές που διαμορφώνουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η αντίληψή μας είναι προϊόν των νοητικών μας ικανοτήτων που οργανώνουν τις αισθητηριακές εισροές. Σύμφωνα με τον υπερβατικό ιδεαλισμό του, δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε πραγματικά τα πράγματα όπως είναι- η αντίληψή μας φιλτράρεται πάντα μέσα από αυτές τις νοητικές δομές.

Ο “έναστρος ουρανός πάνω από μένα” αντιπροσωπεύει τα μεγαλειώδη θαύματα της φύσης, προκαλώντας δέος και καταδεικνύοντας πόσο λίγο κατανοούμε την απεραντοσύνη και την πολυπλοκότητα του σύμπαντος. Εν τω μεταξύ, ο “ηθικός νόμος μέσα μου” αντανακλά την έμφαση που δίνει ο Καντ στην ηθική, υποστηρίζοντας ένα σύστημα που βασίζεται στον ορθολογισμό χωρίς να βασίζεται σε θρησκευτικές ή επακόλουθες αιτιολογήσεις. Πίστευε ότι κάθε άτομο έχει μια έμφυτη αίσθηση καθήκοντος που απορρέει από την πρακτική λογική, καθοδηγώντας τις πράξεις μας σύμφωνα με καθολικές ηθικές αρχές.

Μελετώντας τόσο τον φυσικό κόσμο όσο και την ικανότητά μας για ηθική σκέψη, ο Καντ μας καλεί να θαυμάσουμε τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες και να αναλογιστούμε τη θέση μας στο σύμπαν. Το απόσπασμα αυτό καταδεικνύει επίσης την πεποίθησή του σε μια σύνδεση αισθητικής-ηθικής, όπου η εκτίμηση της φύσης και ο ηθικός στοχασμός προκαλούν παρόμοια συναισθήματα θαυμασμού, θαυμασμού και ευλάβειας.

Γνωρίζεις τον βασικό κανόνα στη φιλοσοφία του Καντ;

5 αποφθέγματα του Ιμμάνουελ Καντ

2. “Ενεργήστε μόνο σύμφωνα με εκείνο το αξίωμα με το οποίο μπορείτε ταυτόχρονα να θελήσετε να γίνει παγκόσμιος νόμος” .

Αυτό το απόφθεγμα συμπυκνώνει την κεντρική ηθική αρχή του Καντ, την κατηγορηματική προσταγή, η οποία υποστηρίζει ότι οι πράξεις μας πρέπει να βασίζονται σε αξιώματα που μπορούμε να θελήσουμε να γίνουν καθολικοί νόμοι για όλα τα λογικά όντα. Για παράδειγμα, αν κάποιος σκέφτεται να πει ψέματα, θα πρέπει να αξιολογήσει αν το αξίωμα “θα λέω ψέματα όποτε με βολεύει” θα μπορούσε να εφαρμοστεί καθολικά. Ο Καντ υποστηρίζει ότι αν το ψέμα καθολικευόταν, η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία θα κατέρρεαν, καθιστώντας το ψέμα αδύνατο.

Ομοίως, αν κάποιος σκέφτεται να κλέψει με το αξίωμα “Θα κλέψω όταν θέλω κάτι που δεν μπορώ να πληρώσω”, πρέπει να αναγνωρίσει ότι η υιοθέτηση αυτής της συμπεριφοράς θα υπονόμευε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και την κοινωνική τάξη.

Η αρχή αυτή υπογραμμίζει επίσης την εγγενή αξία και αξιοπρέπεια των ατόμων, καθώς απαιτεί να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με ίση ηθική εκτίμηση και σεβασμό, αντανακλώντας την έμφαση που δίνει ο Καντ στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την καθολικότητα των ηθικών αρχών.

5 αποφθέγματα του Ιμμάνουελ Καντ

3. “Στο δίκαιο ένας άνθρωπος είναι ένοχος όταν παραβιάζει τα δικαιώματα των άλλων. Στην ηθική είναι ένοχος αν μόνο σκέφτεται να το κάνει. “

Ο Καντ διακρίνει μεταξύ των πεδίων του δικαίου και της ηθικής, υποδεικνύοντας ότι η νομική ενοχή προκύπτει από την παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων, ενώ η ηθική ενοχή μπορεί να προέρχεται από την απλή σκέψη για αδίκημα. Η νομική ενοχή περιλαμβάνει παρατηρήσιμες πράξεις που υπερβαίνουν τα καθιερωμένα όρια, με αποτέλεσμα συνέπειες όπως πρόστιμα ή φυλάκιση.

Ωστόσο, ο Καντ επεκτείνει αυτή την έννοια στον ηθικό τομέα, όπου η ηθική ευθύνη περιλαμβάνει την αναγνώριση του καθήκοντος του ατόμου απέναντι στους άλλους και τη δράση με σεβασμό στους καθολικούς ηθικούς νόμους. Ακόμα και η υπόθαλψη προθέσεων διάπραξης αδικημάτων, όπως η εξαπάτηση ή η κλοπή, συνιστά ηθική ενοχή σύμφωνα με την καντιανή φιλοσοφία. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της σκοπιμότητας και της εσωτερικής διάθεσης στη λήψη ηθικών αποφάσεων, προτρέποντας τα άτομα να ευθυγραμμίσουν τα κίνητρά τους με τις καθολικές ηθικές αρχές. Με απλά λόγια ότι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό.

5 αποφθέγματα του Ιμμάνουελ Καντ

4. “Κανόνες για την ευτυχία: Κάτι να κάνεις, κάποιον να αγαπάς, κάτι να ελπίζεις” .

Η αντίληψη του Καντ για την ευτυχία περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από την ευχαρίστηση ή την εκπλήρωση της επιθυμίας- περιλαμβάνει την ευημερία που βασίζεται στην ηθική αξία. Προσδιορίζει τρία βασικά στοιχεία για μια ύπαρξη με νόημα: την ύπαρξη σκόπιμων δραστηριοτήτων, τις σχέσεις αγάπης και τις ελπιδοφόρες προσδοκίες.

Οι σκόπιμες δραστηριότητες, είτε πρόκειται για καριέρα, είτε για χόμπι, είτε για εθελοντική εργασία, συμβάλλουν στην αίσθηση νοήματος και ευημερίας. Οι σχέσεις αγάπης παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και συντροφικότητα, απαραίτητες για μια ολοκληρωμένη ζωή. Τέλος, η ελπίδα επιτρέπει στα άτομα να παραμένουν αισιόδοξα και κινητοποιημένα, οραματιζόμενα προσωπική και κοινωνική βελτίωση πέρα από τις τρέχουσες συνθήκες.

Η έννοια της ευτυχίας του Καντ ευθυγραμμίζεται με το ευρύτερο φιλοσοφικό του πλαίσιο, δίνοντας έμφαση στο ηθικό καθήκον, τον ορθολογισμό και τις στοχευμένες επιδιώξεις ως θεμέλια για την αληθινή ικανοποίηση.

5 αποφθέγματα του Ιμμάνουελ Καντ

5. “Η επιστήμη είναι οργανωμένη γνώση. Η σοφία είναι οργανωμένη ζωή” .

Ο Καντ κάνει διάκριση μεταξύ επιστήμης και σοφίας, τονίζοντας τη διαφορετική φύση και τις επιπτώσεις τους. Η επιστήμη περιλαμβάνει τη συσσώρευση και τη συστηματοποίηση της γνώσης μέσω της παρατήρησης, του πειράματος και της λογικής συλλογιστικής, αποδίδοντας εμπειρικά γεγονότα και θεωρίες.

Η σοφία, ωστόσο, υπερβαίνει τη διανοητική κατανόηση, περιλαμβάνοντας την πρακτική εφαρμογή της γνώσης που ευθυγραμμίζεται με τις ηθικές αρχές. Για παράδειγμα, ένας επιστήμονας της ιατρικής μπορεί να κατέχει εκτεταμένες γνώσεις σχετικά με τις ασθένειες και τις θεραπείες, αλλά η αληθινή σοφία περιλαμβάνει τη χρήση αυτών των γνώσεων με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο.

Ο Καντ πίστευε ότι η σοφία απαιτεί να ενεργούμε με συνέπεια προς τις καθολικές ηθικές αρχές, παρά προς τις προσωπικές επιθυμίες ή τους κοινωνικούς κανόνες. Συνεπάγεται τη λήψη ηθικών επιλογών που αντανακλούν το σεβασμό της αυτονομίας, της δικαιοσύνης και του γενικότερου καλού, οργανώνοντας έτσι τη ζωή του ατόμου γύρω από ηθικές αρχές.

Λοιπόν, τι μας διδάσκει ο Καντ;

Η διδασκαλία του Καντ δίνει έμφαση στην προτεραιότητα της λογικής και της ηθικής στις πράξεις και τις αποφάσεις μας. Υποστηρίζει ότι πρέπει να ενεργούμε από καθήκον, με γνώμονα τις καθολικές ηθικές αρχές και αναγνωρίζει τη σημασία της σκοπιμότητας στην ηθική συμπεριφορά. Η αληθινή ηθική ενοχή προκύπτει όχι μόνο από εξωτερικές πράξεις αλλά και από την υπόθαλψη επιβλαβών σκέψεων ή κλίσεων.

Ο Καντ ενθαρρύνει τον κριτικό αυτοστοχασμό, την ευθυγράμμιση των πράξεων με τη λογική και την ηθική και την καλλιέργεια της σοφίας με την οργάνωση της ζωής γύρω από ηθικές αρχές. Τελικά, η φιλοσοφία του μας καθοδηγεί προς μια ηθικά υπεύθυνη ζωή, προσπαθώντας για δικαιοσύνη και συμπόνια στην κοινωνία.

Ιμμάνουελ Καντ: 20 αποφθέγματα από τον φιλόσοφο του διαφωτισμού και της ηθικής λογικής

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr