άγνωστα γεγονότα για τον Μεγα Αλέξανδρο

5 αλήθειες για τον Μέγα Αλέξανδρο που (μάλλον) ξέχασαν να μας πουν

Υπάρχουν πολλά γεγονότα για την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου που διαβάζουμε συχνά, όμως υπάρχουν και μερικά που χάνονται μέσα από τα πέπλα των τεράστιων στρατηγικών νικών του και του πλούσιου μωσαϊκού που διέθετε ο χαρακτήρας του.

Στα χρονικά της ιστορίας, λίγες μορφές έχουν γοητεύσει τη φαντασία και έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο όσο ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι κατακτήσεις του, που εκτείνονται σε αχανή τοπία και πολιτισμούς, έχουν γίνει υλικό θρύλων, που εξυμνήθηκαν σε αμέτρητα παραμύθια, ποιήματα και ιστορικές αναφορές. Ωστόσο, μέσα στην πλούσια ιστόρηση της ζωής του Αλεξάνδρου, υπάρχουν κρυμμένα διαμάντια – άγνωστες πτυχές που προσφέρουν ένα πιο αποχρωματισμένο και ενδιαφέρον πορτρέτο του μεγάλου κατακτητή.

Αυτή η εξερεύνηση ξεπερνά τα πεπατημένα μονοπάτια των επικών του μαχών και του μεγαλείου της αυτοκρατορίας του, εμβαθύνοντας στις σκιές όπου αδρανούν λιγότερο γνωστές ιστορίες. Μέσα από ένα ταξίδι στους διαδρόμους του χρόνου, φέρνουμε στο φως λεπτομέρειες που μπορεί να έχουν διαφύγει από τον τυχαίο παρατηρητή, ρίχνοντας φως σε λιγότερα προβεβλημένα γεγονότα.

Καμένος πάπυρος 2.000 ετών που αναφέρει τον Μέγα Αλέξανδρο αποκρυπτογραφείται από την τεχνική νοημοσύνη

 

5 αλήθειες για τον Μέγα Αλέξανδρο


1. Το σώμα του Αλεξάνδρου συντηρήθηκε σε δοχείο γεμάτο με μέλι.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η αρχική επεξεργασία πραγματοποιήθηκε στη Βαβυλώνα από Αιγύπτιους ταριχευτές. Ωστόσο, ο A. Wallis Budge, ένας βικτοριανός αιγυπτιολόγος, πρότεινε ότι τα λείψανα του Αλεξάνδρου μπορεί να είχαν βυθιστεί σε μέλι για να αποφευχθεί η αποσύνθεση. Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, το σώμα του επέστρεψε στη Μακεδονία μετά από ένα ή δύο χρόνια, αλλά αναχαιτίστηκε από τον Πτολεμαίο Α΄και ανακατευθύνθηκε στην Αίγυπτο. Πρόθεση του Πτολεμαίου ήταν να καθιερωθεί ως ο νόμιμος διάδοχος της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου ελέγχοντας το σώμα του αποθανόντος βασιλιά.

2. Ο Αλέξανρος μύριζε υπέροχα

Ο Πλούταρχος, στο έργο του “Βίοι των ευγενών Ελλήνων και Ρωμαίων”, που γράφτηκε τέσσερις αιώνες μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, τεκμηριώνει ότι από τον Αλέξανδρο αναδυόταν ένα ελκυστικό άρωμα. Σημείωσε ότι το άρωμα ήταν τόσο απολαυστικό που διαπερνούσε τόσο την αναπνοή όσο και το σώμα του Αλεξάνδρου, αφήνοντας ένα ευχάριστο άρωμα στα ρούχα του. Αυτό το αρωματικό χαρακτηριστικό αποτελούσε μέρος μιας παράδοσης, που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ζωής του Αλεξάνδρου, να αποδίδονται θεϊκές ιδιότητες στον νικητή βασιλιά. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Σιουά το 331 π.Χ., ο Αλέξανδρος δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ο γιος του Δία.

3. Ποιο ήταν το αγαπημένο του βιβλίο;

Δεδομένης της διακεκριμένης καταγωγής του και της εκτεταμένης μόρφωσής του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Αλέξανδρος εκτιμούσε βαθιά την κλασική λογοτεχνία. Μεταξύ των αγαπημένων του ήταν τα έργα του Ομήρου, συγκεκριμένα η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αλέξανδρος μετέφερε ένα αντίγραφο της Ιλιάδας, σχολιασμένο από τον δάσκαλό του Αριστοτέλη, όπου κι αν πήγαινε, θεωρώντας το τέλειο φορητό θησαυρό όλων των στρατιωτικών αρετών και γνώσεων. Υποτίθεται ότι ο Αλέξανδρος κοιμόταν ακόμη και με την Ιλιάδα κάτω από το μαξιλάρι του. Ο αγαπημένος του ήρωας από το έπος ήταν ο Αχιλλέας ο θρυλικός πολεμιστής και ένας από τους προγόνους του από την πλευρά της μητέρας του. Σε αντίθεση με τον Αχιλλέα, ο οποίος βρήκε το τέλος του στον Τρωικό Πόλεμο, ο Αλέξανδρος θριάμβευσε, οδηγώντας τους Έλληνες εναντίον της Ανατολής και ιδρύοντας μια τρομερή αυτοκρατορία.

4. Ο κατακτητής «αρχιτέκτονας» που σεβόταν τον πολιτισμό του αντιπάλου 

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η πόλη Αλεξάνδρεια η Εσχάτη. Η πόλη αυτή, που βρίσκεται στο σημερινό Τατζικιστάν, χρησίμευε ως στρατηγικό φυλάκιο και σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές πολεοδομίας. Η διάταξή της διέθετε ένα σύστημα πλέγματος δρόμων, δημόσιων πλατειών και αστικών κτιρίων, αναδεικνύοντας την επιρροή της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής.

Στην καρδιά της Περσικής Αυτοκρατορίας, ο Αλέξανδρος ίδρυσε την πόλη της Περσέπολης. Αν και δεν ήταν μια νέα πόλη, έπαιξε ρόλο στην αποκατάστασή της μετά τη μερική καταστροφή της από πυρκαγιά. Ο Αλέξανδρος είχε ως στόχο να εναρμονίσει τον ελληνικό και τον περσικό πολιτισμό, και αυτό αντικατοπτρίζεται στις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι η πόλη διατήρησε κυρίως την περσική αρχιτεκτονική της ταυτότητα.

5. Δημιουργούσε παντού πόλεις με βάση τα ελληνικά πρότυπα

Όλες οι πόλεις που κατέκτησε αναδημιουργήθηκαν με θέατρα, γυμναστήρια και ναούς, ενσωματώνοντας ελληνικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς στον αστικό ιστό. Η δημιουργία τέτοιων πόλεων αποτελούσε παράδειγμα της φιλοδοξίας του Αλεξάνδρου να δημιουργήσει έναν ενιαίο, ελληνιστικό κόσμο που θα γεφύρωνε το χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτά τα αστικά κέντρα, διαμορφωμένα με βάση τα ελληνικά πρότυπα, έγιναν χωνευτήρια διαφορετικών πολιτισμών και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις κατακτημένες περιοχές.

O τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Ο Πολ Κάρτλεντζ αποκαλύπτει το που βρίσκεται, σύμφωνα με την έρευνά του

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr