Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

4ο In-Edit Film Festival: House μουσική στο ισλαμικό Ιράν ή αλλιώς… «Raving Iran»

Κυρίες και κύριοι… το ελβετικής παραγωγής σοκαριστικό «Raving Iran»!

[dropcap size=big]«Μ[/dropcap]έρος του ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο με κινητά τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας». Μόνο από την φράση αυτή στην περιγραφή του ντοκιμαντέρ στο πρόγραμμα του In-Edit, σου γεννιέται η περιέργεια για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό (ή τουλάχιστον υποψιάζεσαι).

Ιράν. Τεχεράνη. 2013. Δυο Djs. Arash και Amoosh. Έχουν ένα πάθος. Αγαπούν την house μουσική και θέλουν να διοργανώνουν πάρτι μόνο και μόνο για να μπορούν να παίζουν τη μουσική τους. Ζουν όμως στην περιοχή του Ιράν, κάτι που αυτόματα σημαίνει απαγόρευση, περιορισμός, αστυνομία ήθους και πολιτικές προεκτάσεις. Κάθε τους live γίνεται μέσα σε άκρα μυστικοπάθεια και με τον φόβο μήπως εμφανιστεί η αστυνομία του Ισλαμικού κράτους και τους συλλάβει. Μέσα σε όλα, κυκλοφορούν και τον πρώτο τους δίσκο, τον οποίο επιθυμούν να κυκλοφορήσουν νόμιμα. Αυτό όμως είναι αδύνατον. Γιατί; Μα γιατί η μουσική τους θεωρείται «σατανική», «δυτική» και μακριά από την παράδοση και το ήθος της χώρας τους. Η επίσκεψή τους στο Υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης μπορεί να σας πείσει για την βασανιστική γραφειοκρατία αλλά και τις «οργουελικές» απαγορεύσεις που αδυνατείς να πιστέψεις ότι συμβαίνουν στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Βλέποντας πως το να παίζουν τη μουσική τους και να την προωθούν είναι κάτι που τους φθείρει, οι δύο νεαροί -που είναι γνωστοί και ως Blade & Beard- ψάχνουν διεξόδους από την χώρα, από ένα Ιράν που μόνο Raving δεν είναι.


[dropcap size=big]Α[/dropcap]ναζητούν τρόπους μετανάστευσης και διαφυγής. Επισκέπτονται πρεσβείες και επικοινωνούν με άτομα της ισλαμικής μαφίας που φυγαδεύουν Ιρανούς μόνο και μόνο από φόβο της κυβέρνησης και του αυστηρού Ισλάμ. Στην προσπάθεια αυτή, ανακαλύπτουν πως στη Ζυρίχη διοργανώνεται το Street Parade, ένα γιγαντιαίο πάρτι-φεστιβάλ με house μουσική. Με χίλιες προσπάθειες καταφέρνουν να στείλουν το υλικό τους στην ομάδα παραγωγής. Και όταν η απάντηση είναι θετική για να πάνε και να παίξουν, ένας νέος γολγοθάς γεννιέται γι’ αυτούς. Πέρα από τις δυσκολίες με τις πρεσβείες και την ισλαμική κυβέρνηση, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις προσωπικές τους ανασφάλειες, φόβους και αγωνίες. Εν τέλει, τα καταφέρνουν. Διώχνουν από πάνω τους κάθε πολιτική ταμπέλα που τους «κολλήθηκε» από τη στιγμή που δημιούργησαν τη δική τους μουσική. Η σκηνοθέτις Suzanne Regina Meures τους ακολουθεί και στο ταξίδι τους στη Ζυρίχη, όπου γίνονται δέκτες πρωτόγνωρων εμπειριών, μακριά από την κουλτούρα της πατρίδας τους.[dropcap size=big]Μ[/dropcap]πορεί η house μουσική να μην έχει άμεσες πολιτικές προεκτάσεις, ωστόσο το Raving Iran αποδεικνύει πως οτιδήποτε απομακρύνεται από τα «πρέπει» και τα «πιστεύω» της ιρανικής κοινωνίας, θρησκείας και πολιτικής, τότε σε τοποθετεί αυτομάτως και μακριά από την μάζα. Μια… μάζα που δεν την δένει τίποτα και ενώ η μουσική έχει τη δύναμη να το κάνει, δεν της επιτρέπεται.


Δείτε εδώ το trailer:

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Σήμερα το πρόγραμμα του In-Edit έχει τα εξής:

  • Fonko (16:00)
  • Don’t Look Back (18:00)
  • The Possibilities are Endless (20:00) και
  • Jaco (22:30),

ενώ μπορείτε να απολαύσετε ξανά το Raving Iran την Τετάρτη 5/4 στις 16:00.

Για ολόκληρο το πρόγραμμα του 4ου In-Edit, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω ιστότοπο: http://www.in-edit.gr/program

Κείμενο: Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr