Για δεκαετίες η πολεμική φωτογραφία μας έχει ανοίξει ένα παράθυρο στην πραγματικότητα του μετώπου
Είτε πρόκειται οι φωτογράφοι έχουν καταφέρει να καταγράψουν όλες τις αποχρώσεις του πολέμου: Από τον τρόμο των βομβαρδισμών μέχρι την ανακούφιση της νίκης.
Το κορίτσι της Ναπάλμ, Nick Ut, 1972
Σε λίγους μήνες θα κλείσουν 50 χρόνια από τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία του βομβαρδισμού του Βιετνάμ με βόμβες ναπάλμ. Η Kim Phúc ήταν μόνο 9 χρονών όταν ο Nick Ut την φωτογράφισε να τρέχει φωνάζοντας, καμμένη από την βόμβα. Η φωτογραφία βραβεύτηκε με Pulitzer, ενώ η Kim Phúc έχει γίνει χαρακτηριστική μορφή του πολέμου του Βιετνάμ.
Έπαρση της σοβιετικής σημαίας στο Ράιχσταντ, Yevgeny Khaldei, 1945
30 Απριλίου 1945. Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στο Βερολίνο και η έπαρση της σοβιετικής σημαίας σηματοδοτεί το τέλος του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτός βέβαια από τη συμβολική σημασία της φωτογραφίας, αξιοσημείωτη είναι και η ιστορία της. Το μοναδικό στη φωτογραφία του Khaldei είναι το γεγονός ότι είναι στημένη. Το βράδυ της 30ης Απριλίου σοβιετικοί στρατιώτες ύψωσαν τη σημαία τους πάνω στο Ράιχσταντ. Ωστόσο, το σκοτάδι δεν επέτρεπε τη λήψη φωτογραφιών και την επόμενη ημέρα οι Γερμανοί κατέβασαν τη σημαία. Στις 2 Μαΐου, ωστόσο, η νίκη των Σοβιετικών ήταν επίσημη, οπότε ο Khaldei θέλοντας να απαθανατίσει την ιστορική στιγμή, επέλεξε τρεις στρατιώτες και τους σκηνοθέτησε κατάλληλα ώστε να βγάλει την τέλεια λήψη.
Έπαρση της αμερικανικής σημαίας στην Iwo Jima, Joe Rosenthal, 1945
Σχεδόν σαν αντανάκλαση της προηγούμενης, ο βραβευμένη με Pulitzer φωτογραφία του Rosenthal απεικονίζει έξι Αμερικανούς στρατιώτες να υψώνουν την αμερικανική σημαία στο βουνό Suribachi του ιαπωνικού νησιού Iwo Jima. Η εμβληματική φωτογραφία έχει αναπαραχθεί αμέτρητες φορές, από γραμματόσημα και αφίσες μέχρι το Πολεμικό Μνημείο Πεζοναυτών στη Βιρτζίνια, ΗΠΑ.
Άγνωστος Διαδηλωτής, Jeff Widener, 1989
O Διαδηλωτής απέναντι στο τανκ ή επίσης γνωστός ως ο Άγνωστος Διαδηλωτής αποτελεί τη πιο γνωστή φωτογραφία φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο. Το 1998 μάλιστα το περιοδικό Time συμπεριέλαβε τον φοιτητή, του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη μέχρι και σήμερα, στον κατάλογο με τα 100 πιο σημαντικά άτομα του 20ού αιώνα. Υπάρχουν συνολικά 5 φωτογράφοι που κατέγραψαν το συμβάν χωρίς να συλληφθούν από τις κινεζικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του Widener. Ένας από αυτούς, o Terril Jones δημοσίευσε το 2009, μια φωτογραφία που απαθανάτιζε το περιστατικό στο ίδιο επίπεδο με τον φοιτητή.