28η Οκτωβρίου γιορτή

4 κρίσιμοι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα γιορτάζει την έναρξη του πολέμου

Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι απλώς μια ημερομηνία στο ελληνικό ημερολόγιο, είναι ένα σύμβολο ανθεκτικότητας, θάρρους και ένα δυνατό αποτύπωμα για έναν λαό που υπερπαρέχεται παρά τις πολύπαθες ιστορικές ρωγμές του.

Η απόφαση της Ελλάδας να τιμήσει την έναρξη του πολέμου και  όχι το τέλος του γίνεται κάθε χρόνο αντικείμενο συζήτησης.  Γιατί δεν επιλέχθηκε η 12η Οκτωβρίου (απελευθέρωση της Αθήνας), η 18η Οκτωβρίου του 1944, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ύψωσε τη σημαία στην Ακρόπολη, ή ακόμη και η 30η Οκτωβρίου του 1944, όταν οι Ναζί αποχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη; Ποιοι ήταν οι λόγοι; Ας εξετάσουμε τα γεγονότα.

6 ποιήματα για την 28η Οκτωβρίου: Ψίθυροι λευτεριάς από το παρελθόν προς το μέλλον

 

4 ιστορικά γεγονότα που μας απαντούν

Καργάκος: «Προβλέπω ότι μετά το 2020 θα μπούμε στον Αιώνα της Μεγάλης Πείνας»

1. Ημερομηνία τελεσίγραφου: Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η Ιταλία απηύθυνε τελεσίγραφο στην Ελλάδα, μέσω του Ιταλού Πρέσβη Εμανουέλε Γκράτσι, απαιτώντας την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, με αποτέλεσμα ο  πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς να απαντήσει με την εμβληματική φράση «Alors, c’est la guerre» (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), αρνούμενος τα αιτήματα και σηματοδοτώντας την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στα απομνημονεύματά του Γκράτσι που εξέδωσε το 1945 διαβάζουμε:

«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: “Αυτό σημαίνει πόλεμο”. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως»

2.  Το «ΌΧΙ»: Η άρνηση του Μεταξά έγινε εθνικό σύμβολο, που συμπυκνώνεται στη λέξη «ΟΧΙ» και ο ελληνικός τύπος της εποχής  τη χρησιμοποίησε ως σύνθημα αντίστασης που ένωσε τη χώρα. Η έναρξη της αντίστασης είναι μια από τις πρώτες ηρωικές εκφράσεις ενός λαού, άρα απόλυτα λογικό να εορτάζεται αφού διαθέτουμε το προνόμιο να το έχουμε στην ιστορική φαρέτρα μας.

3. Ο εμφύλιος πόλεμος: Αν και οι περισσότεροι λαοί έπειτα από μια νίκη απέναντι στον κατακτητή ενώνονται, ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε να πέσει στη δίνη του εμφύλιου πολέμου. Η σύγκρουση δεν επέτρεψε να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο για τον εορτασμό της απελευθέρωσης, καθώς ο τα όπλα πλέον δε σημάδευαν τον κατακτητή, οι Έλληνες πολεμούσαν Έλληνες.

4. Η ευρωπαϊκή νίκη: Η Ευρώπη γιορτάζει την ημέρα της απελευθέρωσης στις 9 Μάϊου του 1945, αλλά η Ελλάδα είχε ήδη απελευθερωθεί από τη ναζιστική κατοχή επτά μήνες πριν τον Οκτώβριο του 1944.

Ο ελληνικός λαός λοιπόν, με βάση τη δική του ιστορική εξέλιξη επιλέγει να τιμά τις στιγμές που συλλογικά ένιωσε περήφανος και στάθηκε με όρθιο ανάστημα απέναντι στις προκλήσεις της ιστορίας κι όχι επειδή ο λαός μας είναι φιλοπόλεμος. Ας κλείσουμε τα αυτιά μας σε αυτές τις ανυπόστατες θεωρίες κι ας ατενίσουμε το μέλλον υπερασπίζοντας αυτά τα ιδεώδη. Όπως έλεγε και ο Γιάννης Ρίτσος: «Νικούμε. Νικούμε. Πάντα νικάει το δίκιο!
Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος. Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο. Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα.»

Διαβάστε περισσότερα για την Ελλάδα: 

Καποδίστριας: 10 πληροφορίες για τον μεγάλο ηγέτη που όρισε το μέλλον της Ελλάδας

Ο μυστικός όρκος που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της Ελλάδας

Όχι, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει συμπρωτεύουσα

Οι καθολικοί πιστοί στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από όσοι νόμιζες!

Ποιοι θα ήμασταν χωρίς τη Σοφία Βέμπο; – Φεύγει σαν σήμερα η φωνή της Ελλάδας – 10 σπουδαία της τραγούδια

Ελλάδα: Ένα μυστικό καρναβάλι «ερωτοτροπεί» εδώ και 2.500 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

14 χάρτες του κόσμου που φανερώνουν την Αρχαία Ελλάδα

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr