4 λογοτέχνες που (μάλλον) διαβάζουμε στα κρυφά

Ας το παραδεχτούμε, υπάρχουν λογοτεχνικά έργα που αξίζουν μελέτης όμως η προσωπική ζωή των συγγραφέων, η κοινωνική αποδοχή όπως και η σύγκρουση με τα πιστεύω μας, δημιουργούν την ανάγκη να βάλουμε στην άκρη τα βιβλία τους.

Επιλέξαμε 4 λογοτέχνες που τηρούν αυτά τα κριτήρια και περιμένουμε να μας σημειώσεις ποιους παραλείψαμε.

Κανείς δεν πρόσεξε αυτή τη σημαντική φράση του Ντοστογιέφσκι: «Μπορώ να δω τον ήλιο, αλλά ακόμα και αν δεν μπορώ …»

Ιούλιος Έβολα – Ο μυστικιστής της φιλοσοφίας που δεν ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας

Πηγή φωτογραφίας

Πάντα θα μας εκπλήσσει αρνητικά το πως οι άνθρωποι του πνεύματος μπορούν να πέσουν τόσο χαμηλά και παραμένει ακόμη και σήμερα ένα παράδοξο, άνθρωποι που καλουπώνουν τη ψυχή τους, να φτάνουν στο σημείο να την παραδίδουν στην πυρά. Ο Ιούλιος Έβολα είναι ο φιλόσοφος που διαβάζεις όταν είσαι έτοιμος να βουτήξεις με το κεφάλι στα παράξενα νερά του μυστικισμού και της παράδοσης. Ο ίδιος έλεγε: «Οι αρχές μου είναι μόνο εκείνες που πριν τη Γαλλική Επανάσταση κάθε ευγενής θεωρούσε υγιείς και κανονικές». Οι ιδέες του Έβολα σχετικά με τα πνευματικά πεδία, την παρακμή του δυτικού πολιτισμού και τη φύση της πραγματικότητας είναι συχνά δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν και όχι χωρίς διαφωνίες.

Η στήριξή του σε ολοκληρωτικά καθεστώτα ήταν σίγουρα από τους κυριότερους παράγοντες που θα διαβάζαμε με δυσκολία το έργο του τη σημερινή εποχή και εάν το αποφασίζαμε, μάλλον θα το κάναμε στα κρυφά. Ποιος ήταν ο Έβολα; Δύσκολη αποστολή η περιγραφή του. Μάλλον ήταν σαν ένα απόφθεγμα που μας έρχεται αυτή τη στιγμή από το έργο του: «Δίψα – Πόθος – Καύση».

Φρίντριχ Νίτσε – Ο θεοκτόνος με στυλ

Φρίντριχ Νίτσε

Δεν υπάρχει περίπτωση να αγνοήσουμε τον Νίτσε. Είναι σαν τον επαναστάτη ροκ σταρ που μπήκε στη φιλοσοφία, ανακοίνωσε πως ο θεός είναι νεκρός και μετά αποχώρησε διθυραμβικά. Όμως ας το παραδεχτούμε, η διαστρέβλωση των έργων του από διάφορες μεταναλύσεις διαμόρφωσαν ένα αφιλόξενο τοπίο για τη φιλοσοφία του, με αποτέλεσμα οι λάτρεις του έργου του να δικαιολογούν συχνά τους λόγους για τους οποίους αγαπούν τη φιλοσοφία του Νίτσε.

Τα μουστάκια της φιλοσοφίας: Ένα ιδεατό ταξίδι από τον Νίτσε μέχρι τον Μαρξ

Έζρα Πάουντ – Ο ποιητής που εναντιώθηκε στον καπιταλισμό και τη δημοκρατία

Ο Έζρα Ουέστον Λούμις Πάουντ, ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές του Μοντερνισμού άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη λογοτεχνία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, ο Έζρα Πάουντ εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως ανταποκριτής ξένων εφημερίδων για αμερικανικές εφημερίδες και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψη και καθοδήγηση συγγραφέων όπως ο Τ.Σ. Έλιοτ, ο Τζέιμς Τζόις, ο Ρόμπερτ Φροστ και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Η καταστροφή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τον εξόργισε βαθιά, οδηγώντας τον σε απογοήτευση από τη Μεγάλη Βρετανία και ωθώντας τον να θεωρήσει την τοκογλυφία και τον διεθνή καπιταλισμό υπεύθυνους για τη σύγκρουση.

Παρόλο που το ταλέντο του στην ποίηση παραμένει αδιαμφισβήτητο, η υποστήριξη του στον Μουσολίνι και στα ολοκληρωτικά καθεστώτα της εποχής του, μαύρισαν την πορεία του αλλά δυστυχώς και την ποίηση του.

Μπουκόφσκι – Ο φιλόσοφος των αστών

Μπουκόφσκι Πετώντας το Ξυπνητήρι

Ας το παραδεχτούμε το έργο του Μπουκόφσκι είναι για πολλούς τετριμμένο. Η φιλοσοφία του, ο λαϊκός τρόπος της σκέψης του και η ρεαλιστική προσέγγισή του δε χαίρουν εκτίμησης από μεγάλο μέρος του λογοτεχνικού κοινού, με αποτέλεσμα ο Τσαρλς – θα μας επιτρέψετε αυτή τη παρομοίωση-  να θεωρείται ο Βασίλης Καρράς της φιλοσοφίας. Τι εννοούμε με αυτό;  Όλοι τον διαβάζουν αλλά λίγοι το παραδέχονται δημοσίως.

Εσείς ποιους συγγραφείς – ποιητές διαβάζετε στα κρυφά;

Διαβάστε περισσότερα για τη φιλοσοφία:

Φιλόσοφοι που σόκαραν «καταρρίπτοντας» τη φιλοσοφία μας

5 μη τετριμμένα βιβλία ψυχολογίας και φιλοσοφίας για να προκαλέσετε το μυαλό σας

Ένας υπέροχος αντίλογος: 8 φιλόσοφοι εναντιώνονται στη φιλοσοφία του Καστοριάδη

48 φιλόσοφοι ορίζουν το «τι είναι φιλοσοφία» μέσα από τα διορατικά αποφθέγματά τους

Τα μουστάκια της φιλοσοφίας: Ένα ιδεατό ταξίδι από τον Νίτσε μέχρι τον Μαρξ

Ο Φρόυντ απεχθανόταν τη φιλοσοφία και τους φιλοσόφους

Σύγχρονη VS Κλασική φιλοσοφία – Ποιες είναι οι διαφορές;

Γνωρίζεις τον βασικό κανόνα στη φιλοσοφία του Καντ;

Ποια ήταν η Ηρακλείτεια φιλοσοφία;

Διαβάσαμε τη «Φιλοσοφία της Μελαγχολίας», η οποία υπερβαίνει την επιβολή της αισιοδοξίας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr