Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια από την έναρξη του νέου αιώνα, και πολλά από αυτά που χρησιμοποιούσαμε στα πρώτα χρόνια του 2000 θεωρούνται πλέον ρετρό, είτε μας αρέσει αυτό είτε όχι.
Η τεχνολογική πρόοδος κατέχει έναν κεντρικό ρόλο τα τελευταία χρόνια, και αυτοί που σήμερα βρίσκονται στα περίπου 40 μπορεί να αναγνωρίσουν φράσεις που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν, αλλά τώρα φαίνονται “μουσειακές”. Παρόλο που η δεκαετία του 2000 μας φαίνεται κοντινή στον χρόνο, οι αλλαγές που έχουν συμβεί από τότε έχουν καταστήσει παλαιά πολλά από αυτά που χρησιμοποιούσαμε τότε, όπως για παράδειγμα φράσεις που συνδέονται άμεσα με την τεχνολογία της εποχής.
«Πού πουλάνε τηλεκάρτες;»
Οι τηλεκάρτες έκαναν τη μεγάλη τους εμφάνιση κυρίως στη δεκαετία του 1990, όταν οι τηλεφωνικές γραμμές μετατράπηκαν σε ψηφιακές και οι δημόσιοι τηλεφωνικοί θάλαμοι σταμάτησαν να δέχονται κέρματα, αντικαθιστώντας τα με τις πλαστικές κάρτες που περιείχαν μονάδες. Η επικράτηση των κινητών τηλεφώνων υποβάθμισε σημαντικά τη χρήση των τηλεκαρτών κατά τη δεκαετία του 2000.
Παρόλα αυτά, οι τηλεκάρτες συνέχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως σε συγκεκριμένους τομείς. Για παράδειγμα, στα στρατόπεδα κατά τη διάρκεια της θητείας στον στρατό κατά τη δεκαετία του 2000, οι τηλεκάρτες ήταν το κύριο μέσο επικοινωνίας, καθώς διατηρούσαν τη δυνατότητα ελέγχου των επικοινωνιών στο περιβάλλον του στρατού.
«Στείλε μου το έγγραφο με fax»
Πριν σας θυμίσουμε τι είναι το fax, να σημειώσουμε πως πολύ πρόσφατα, δημόσια υπηρεσία, μας ζήτησε να στείλουμε κάποιο έγγραφο με αυτόν τον τρόπο! Ήταν ως επί το πλείστον ογκώδεις συσκευές που λειτουργούσαν πάνω στις τηλεφωνικές γραμμές και πέρα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μπορούσαν να μεταδώσουν κείμενα ή φωτογραφίες.
Έβαζες το χαρτί στο σκάνερ του, πληκτρολογούσες τον τηλεφωνικό αριθμό (αν ήταν κοινός με το τηλέφωνο έπρεπε να το «γυρίσουν» σε fax) και η σελίδα τυπωνώταν στη συσκευή του παραλήπτη. Ναι, κάποιοι το χρησιμοποιούν ακόμη…
«Πόσα MB είναι το φλασάκι»
Το 2004, εάν κάποιος επιθυμούσε να αγοράσει ένα καλό USB memory stick, γνωστό και ως φλασάκι, η καλύτερη επιλογή ήταν ένα με μνήμη 256MB. Η τιμή για ένα τέτοιο προϊόν ήταν περίπου 75 ευρώ. Πριν από περίπου 20 χρόνια, ο όρος GB άρχισε να εισβάλλει στη ζωή μας, φαίνοντας τεράστιος σε αποθηκευτικό χώρο που συνήθως παρέμενε ανεκμετάλλευτος από τους καθημερινούς χρήστες.
Από τότε, οι ανάγκες μας έχουν αλλάξει δραματικά. Οι μνήμες των 256MB ή 512MB που κάποτε κόστιζαν πάνω από 100 ευρώ φαίνονται τώρα αστείες, και είμαστε ευτυχισμένοι που η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει. Τα ίδια ισχύουν και για τις φωτογραφικές μηχανές της εποχής και τα Megapixels, καθώς ο χρόνος προχωρά.
«Πού να γυρίσω την κεραία;»
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000, το τηλεοπτικό σήμα ήταν αναλογικό. Πριν από την ίδρυση της DIGEA και τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, ήταν απαραίτητο να στοχεύεις σωστά την κεραία σου προκειμένου να λαμβάνεις καθαρή εικόνα στην τηλεόρασή σου. Πιο συγκεκριμένα, έπρεπε να την στρέφεις προς τους πομπούς εκπομπής (π.χ. Πάρνηθα ή Υμηττό), και πάντα υπήρχαν κανάλια που είχαν χιόνι ή δεν προσέφεραν καθαρή εικόνα.
«Έχω i-mode στο κινητό»
Πολλά χρόνια πριν από την εποχή των smartphones, τα κινητά τηλέφωνα δεν ήταν “έξυπνα”. Πριν από την επανάσταση που προκάλεσε η Apple με τα iPhones και την αύξηση της ταχύτητας του internet στα τηλέφωνα, υπήρξε μια μεταβατική περίοδος όπου υπήρχε κάτι που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε “σαν internet”.
Η τεχνολογία i-mode έφτασε στην Ελλάδα με την Cosmote το 2004. Όσοι είχαν συμβατές συσκευές, κυρίως από την NEC, μπορούσαν να απολαμβάνουν γρήγορη (για την εποχή) πρόσβαση στο internet μέσω του τηλεφώνου. Αυτή η πρωτοβουλία ήταν προάγγελος της τεχνολογίας 3G, η οποία ήρθε και αναδιαμόρφωσε πλήρως τον χάρτη του κινητού browsing.
«Ίντερνετ με ISDN»
Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται τον χαρακτηριστικό ήχο που έκαναν τα πρώτα modems κατά τη σύνδεσή τους στο internet. Και πώς, αν κάποιος σήκωνε το ακουστικό, η σύνδεση έκλεινε αυτόματα. Όλα αυτά, ωστόσο, είχαν λύση με την τεχνολογία ISDN. Αρχικά, επέτρεπε πολλαπλές ταυτόχρονες τηλεφωνικές γραμμές, επιτρέποντας την ταυτόχρονη χρήση τηλεφώνου και internet.
Επιπλέον, ενώ η σύνδεση PSTN είχε ταχύτητες στα 56kbps, μια σύνδεση ISDN μπορούσε να φτάσει τα 128kbps! Η τεχνολογία ISDN χρησιμοποιούνταν για οικιακή σύνδεση στο internet αλλά πέρασε στη λήθη με την επικράτηση του ADSL προς τα τέλη της δεκαετίας του 2000.
«Σου στέλνω τη φωτογραφία με MMS»
Στα πρώτα χρόνια των κινητών τηλεφώνων, η μεταφορά αρχείων γινόταν είτε με υπέρυθρες είτε, στη συνέχεια, με τη χρήση της τεχνολογίας Bluetooth. Εάν ήθελες απλώς να στείλεις ένα μήνυμα, το έκανες – όπως και σήμερα – με SMS. Τα MMS αντιπροσώπευαν μια “ενισχυμένη” έκδοση των SMS, παρέχοντας τη δυνατότητα προσάρτησης εικόνων και ήχων στα γραπτά μηνύματα, με μέγιστο όριο μεγέθους τα 300KB για αποστολή ή λήψη.
«Βάλε τη δισκέτα εκκίνησης»
Μία από τις καινοτομίες που εισήγαγαν τα Windows XP στις αρχές του 2000 ήταν η δυνατότητα εγκατάστασης μόνο με το CD τους. Με αυτό το λειτουργικό, μπορούσες να πραγματοποιήσεις την εγκατάσταση επιλέγοντας το CD drive ως προεπιλεγμένη εκκίνηση μέσω του BIOS. Πριν από αυτήν την εξέλιξη, κατά τη διαδικασία format, που ήταν συχνή τότε, για να εγκατασταθούν π.χ. τα Windows 98, ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί η περίφημη δισκέτα εκκίνησης. Με αυτήν και μερικές εντολές στο DOS, πραγματοποιούνταν η διαδικασία.
Ο όρος “δισκέτα” αναφέρεται στον μαγνητικό δίσκο των 3,5 ιντσών που τοποθετούνταν στο floppy disk drive. Αυτή η τεχνολογία έχει πλέον αντικατασταθεί πλήρως από άλλα οπτικά μέσα. Η δισκέτα εκκίνησης ήταν απαραίτητη για την εγκατάσταση λειτουργικών συστημάτων και άλλων προγραμμάτων. Αυτή η φιλοσοφία έχει εξελιχθεί με τον καιρό, αλλά η ύπαρξή της παραμένει.
«Έχει δώρο VCD»
Αρχικά, ας θυμηθούμε ότι πριν από 20-25 χρόνια, πολλά έντυπα όπως εφημερίδες ή περιοδικά, πρόσφεραν CD με τις προσφορές τους. Τα Video CD (VCD) αντιπροσώπευαν μια μορφή μεταξύ CD και DVD.
Προτού γίνουν διαδεδομένα για οικιακή χρήση, τα VCD αποτελούσαν μια καλή λύση για την αναπαραγωγή βίντεο σε υπολογιστές. Πολλά περιοδικά τεχνολογίας ή lifestyle κατά τις αρχές του 2000 περιείχαν VCD με μουσικά βίντεο, κλιπ ή αστεία βίντεο. Η χωρητικότητά τους συνήθως ήταν περίπου 700 MB και η εξαφάνισή τους οφείλεται στη διάδοση των DVD.
20 σπάνιες ελληνικές λέξεις που οι περισσότεροι μάλλον δεν γνωρίζουν τη σημασία τους