Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
παρτυ αρχαια ελλαδα

20 καθηλωτικά αποφθέγματα αρχαίων Ελλήνων για να μην οχυρωθείς, ψάχνοντας για ευτυχία

Στην αδιάκοπη αναζήτηση της ευτυχίας, συχνά συλλογιζόμαστε τη φύση της και αναζητούμε τα κλειδιά για να ξεκλειδώσουμε την ονειρεμένη πόρτα της.

Τα πρόσωπα των μεγάλων αρχαίων Ελλήνων έρχονται στη ζωή μέσω 3D αναπαράστασης+BINTEO

Τι πραγματικά συνιστά ευτυχία; Πώς μπορούμε να περιηγηθούμε στις πολυπλοκότητες της ζωής και να ανακαλύψουμε διαρκή ικανοποίηση; Καθώς συλλογιζόμαστε αυτά τα βαθιά ερωτήματα, η σοφία των Ελλήνων φιλοσόφων αναδεικνύεται ως καθοδηγητικό φως, με τις γνώσεις τους για την αναζήτηση της ευτυχίας να παραμένουν βαθιές και επίκαιρες ακόμα και σήμερα.

Οι αρχαίοι φιλόσοφοι έβλεπαν την ευδαιμονία (ευτυχία) ως τρόπο ζωής που επικεντρώνεται στη λογική και την αρετή. Ο Αριστοτέλης, τονίζει τη σύνδεση μεταξύ της ευτυχίας και της λογικής που ευθυγραμμίζεται με την αρετή. Η πλατωνική παράδοση, συμπεριλαμβανομένου του Πλωτίνου, συνέδεσε την ευτυχία με τη νόηση. Μερικοί φιλόσοφοι, όπως ο Αυγουστίνος, συσχέτισαν την ευτυχία με τη θεϊκότητα.

Ενώ η αρετή αναγνωρίζεται ευρέως ως κρίσιμη για την ευτυχία, υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι Επικούρειοι συνέδεαν την ευτυχία με την ευχαρίστηση, ενώ οι Στωικοί υποστήριξαν ότι η αρετή από μόνη της εξασφαλίζει μια ευτυχισμένη ζωή. Αντλώντας από τη διαχρονική σοφία τους, σας παρουσιάζουμε τα 20 αποφθέγματα Ελλήνων φιλοσόφων για την ευτυχία.

20 αποφθέγματα Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων για την ευτυχία:

  1. «Όσο περισσότερα έχω, τόσο πιο ευχάριστα ζω». – Ξενοφών ο Αθηναίος (περ. 625 -587 π.Χ.)
  2. «Ευτυχισμένος είναι όποιος έχει περιουσία και νου, γιατί χρησιμοποιεί την περιουσία του σωστά στις περιστάσεις που πρέπει». – Δημόκριτος από Άβδηρα (460 – 370 π.Χ.)
  3. «Να προσπαθείς την επόμενη μέρα να την κάνεις καλύτερη από την προηγούμενη , εφ΄ όσον βρίσκεσαι στον δρόμο. Όταν όμως φτάσεις στο τέλος να είσαι ευτυχής και ικανοποιημένος». – Επίκουρος ο Σάμιος (περ. 460 – 370 π.Χ.)
  4. «Η αφθονία του πλούτου δεν κατορθώνει πάντα να κάνει ευτυχισμένο έναν άνθρωπο, συχνά συναντάς την ευτυχία μέσα σε μια ταπεινή κατάσταση». – Ευριπίδης από Σαλαμίνα
  5. «Μην λυπηθείς ποτέ επειδή δεν πετυχαίνεις κάτι». – Περίανδρος από Κόρινθο (περ. 540 – 475 π.Χ.)
  6. «Όποιος μπορεί να ζήσει άνετα τη ζωή του , να διατηρεί την ψυχραιμία του σε περίπτωση κακοτυχίας, αυτός θεωρείται ευτυχής». – Ευριπίδης από Σαλαμίνα
  7. «Η ευδαιμονία δεν κατοικεί στα κοπάδια ζώων ή, στο χρυσάφι. Κατοικία της Θείας τύχης είναι η ψυχή». – Δημόκριτος από Άβδηρα (460 – 370 π.Χ.)
  8. «Το πιο ευχάριστο είναι η επιτυχία». – Βίας από Πρίηνη (περ. 430 – 354 π.Χ.)
  9. «Δεν είναι δυνατό να ζει κανείς ευχάριστα, αν δεν ζει φρόνιμα, ηθικά και δίκαια, όπως και δεν μπορεί να ζει φρόνιμα, ηθικά και δίκαια, αν δεν ζει ευχάριστα». – Επίκουρος ο Σάμιος (περ. 460 – 370 π.Χ.)
  10. «Οι άνθρωποι δημιούργησαν νοητική εικόνα της τύχης για να δικαιολογήσουν την δική τους ακρισία». – Δημόκριτος από Άβδηρα (460 – 370 π.Χ.)
  11. «Όποιος ευχαριστιέται πάρα πολύ με τα χρήματα, εκείνος λυπάται επίσης πάρα πολύ όταν τα ξοδεύει». – Ξενοφών ο Αθηναίος (περ. 625 -587 π.Χ.)
  12. «Πολύ σπάνια η ευτυχία ολοκληρωμένη και ανέπαφη από θλίψεις». – Ευριπίδης από Σαλαμίνα
  13. «Δεν είναι το καλύτερο για τους ανθρώπους να πραγματοποιούνται όσα επιθυμούν». – Ηράκλειτος ο Εφέσιος
  14. «Ευτυχισμένος είναι όποιος αισθάνεται γαλήνη με τα λίγα χρήματα, ενώ δυστυχισμένος είναι όποιος δεν ευχαριστιέται ούτε με τα πολλά». – Δημόκριτος από Άβδηρα (460 – 370 π.Χ.)
  15. «Όταν ευτυχείς να είσαι μετριοπαθής, όταν δυστυχείς συνετός». – Περίανδρος από Κόρινθο (περ. 540 – 475 π.Χ.)
  16. «Το γλυκύτερο είναι η ελπίδα». – Βίας από Πρίηνη (περ. 430 – 354 π.Χ.)
  17. «Η τύχη είναι γενναιόδωρη αλλά αβέβαιη , ενώ η φύση είναι αυτάρκης. Γι΄ αυτό , με τις μικρότερες αλλά σίγουρες δυνάμεις της νικά τις μεγαλύτερες , που υπόσχεται η ελπίδα». – Δημόκριτος από Άβδηρα (460 – 370 π.Χ.)
  18. «Ευτυχισμένος είναι εκείνος ο οποίος αποκτά χρήματα δίκαια και τα χρησιμοποιεί για ευεργεσίες». Ξενοφών ο Αθηναίος (περ. 625 -587 π.Χ.)
  19. «Οι άνθρωποι δεν ευτυχούν με τα σωματικά αγαθά ούτε με τα χρήματα , αλλά με την ορθή σκέψη και την πολυμάθεια». – Δημόκριτος από Άβδηρα (460 – 370 π.Χ.)
  20. «Πρέπει να κοπιάζεις αν θέλεις να ευτυχήσεις». – Ευριπίδης από Σαλαμίνα

10 αποφθέγματα του Πλάτωνα για μια ιδανική πολιτεία

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr