λέξεις λάθος

16 λέξεις που συχνά γράφονται λάθος – Εσύ τις ξέρεις;

Πολλές φορές, παρατηρούμε ότι λέξεις που χρησιμοποιούμε συχνά γράφονται λανθασμένα, με αποτέλεσμα να παγιώνεται η λανθασμένη μορφή τους.

Αυτά τα λάθη μπορεί να οφείλονται σε φωνητική ομοιότητα, έλλειψη εξοικείωσης με τη σωστή μορφή ή ακόμα και στη δύναμη της συνήθειας.
Στο παρακάτω κείμενο, συγκεντρώσαμε 16 λέξεις που εμφανίζονται συχνά με λανθασμένη ορθογραφία, προκειμένου να βοηθήσουμε στην αποφυγή αυτών των λαθών. Η σωστή γραφή δεν είναι μόνο ζήτημα τυπικότητας, αλλά συμβάλλει στη σαφήνεια και την ακρίβεια της επικοινωνίας μας. Ας τις εξετάσουμε μία προς μία!
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)

16 ελληνικές λέξεις που «χάθηκαν» (σχεδόν ξεχάστηκαν)

1.Χαίρετε
Η σωστή γραφή είναι «χαίρετε», καθώς αναφέρεται στο Β’ πληθυντικό πρόσωπο (να χαίρεστε). Γράφεται συχνά λανθασμένα ως «χαίρεται».

2.Ζάπλουτος
Ο σωστός τύπος είναι «ζάπλουτος», από το «ζα» (=πολύ) + «πλούτος». Η λανθασμένη μορφή «ζάμπλουτος» προκύπτει από σύγχυση με το «πάμπλουτος».

3.Αντεπεξέρχομαι
Πολλοί γράφουν λανθασμένα το ρήμα ως «ανταπεξέρχομαι». Η σωστή μορφή είναι «αντεπεξέρχομαι», από τα «αντί» + «επί» + «εκ» + «έρχομαι».

4.Στενοχωρώ
Η σωστή μορφή είναι «στενοχώρια» και όχι «στεναχώρια».

5.Πάραυτα
Συχνά μπερδεύεται με το «παρ’ όλα αυτά». Σημαίνει «αμέσως» και είναι λάθος να χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του «όμως».

6.Συνημμένα
Πολλοί μπερδεύουν τον αριθμό των «μι» και «νι» στη λέξη αυτή.

7.Διεκπεραίωση
Η σωστή ορθογραφία της λέξης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς συχνά βλέπουμε να γράφεται λανθασμένα.

8.Ειλημμένος
Λέξεις όπως «ανειλημμένος», «προκατειλημμένος» και «επανειλημμένως» γράφονται συχνά λάθος.

9.Σολομός
Σε αρκετές συνταγές και διατροφικές συμβουλές, η λέξη «σολομός» εμφανίζεται συχνά γραμμένη λανθασμένα ως «σολωμός» με -ω. Ωστόσο, το ωμέγα ανήκει αποκλειστικά στον ποιητή Διονύσιο Σολωμό! Όταν αναφερόμαστε στο ψάρι, όλα τα «ο» γράφονται με όμικρον.

10.Κλασικά
Είναι σύνηθες να βλέπουμε τη λέξη «κλασικά» να γράφεται λανθασμένα με δύο σίγμα, ως «κλασσικά». Η σύγχυση αυτή προέρχεται από άλλες γλώσσες, όπως η αγγλική, όπου το «classic» έχει διπλό σίγμα. Στα ελληνικά, όμως, η σωστή μορφή είναι με ένα σίγμα.

11.Εποικοδομητικά
Ακούγεται συχνά το λανθασμένο «αποικοδομητικά», προκαλώντας ηχορύπανση στα αυτιά μας. Η σωστή λέξη είναι «εποικοδομητικά», αφού το πρώτο συνθετικό είναι το «επί».

12.Συγγνώμη
Η λέξη αυτή συχνά γράφεται ως «συγνώμη», παραλείποντας το δεύτερο γάμμα. Όμως, όταν το «συν-» συνδέεται με λέξη που ξεκινά από γάμμα, το τελικό -ν γίνεται -γ, άρα σωστά γράφεται «συγγνώμη». Βέβαια, υποστηρίζεται πως αν και μέχρι πριν από μερικά χρόνια η σωστή ορθογραφία της λέξης ήταν με δύο “γ”, πλέον είναι ισοδύναμη και θεωρείται, επίσης, σωστή αν και έχει αφαιρεθεί αυθαίρετα το ένα γάμμα. Αναλυτικότερα η ορθογραφία με ένα “γ” περιλαμβάνεται στο Χρηστικό Λεξικό Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και στο Λεξικό Τριανταφυλλίδη.

13.Καταρχάς – Καταρχήν
Πολλοί μπερδεύουν τη σημασία αυτών των δύο λέξεων. Το «καταρχάς» σημαίνει «αρχικά», ενώ το «καταρχήν» σημαίνει «γενικά». Η σωστή χρήση εξαρτάται από το νόημα της φράσης.

14.Πλημμύρα
Η σύνθεσή της περιλαμβάνει δύο σύμφωνα, ένα ύψιλον και ένα ήττα, δυσκολεύοντας τη σωστή γραφή.

15.Περαιτέρω
Η λέξη “περαιτέρω” είναι επίρρημα που σημαίνει “επιπλέον” ή “πιο πέρα”. Χρησιμοποιείται για επέκταση ή ενίσχυση έννοιας. Συχνά λάθη περιλαμβάνουν τη χρήση ως επίθετο («οι περαιτέρω ενέργειες»), την πλεοναστική σύνταξη («περαιτέρω παρακάτω») και τη σύγχυση με το «πέραν».

16.Συνειδητοποιημένα
Πόσες φορές το έχετε δει λανθασμένα γραμμένο; Η λέξη «ειδήσεις» μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε τη σωστή γραφή της λέξης.

Διαβάστε περισσότερα για τις όμορφες ιστορίες των λέξεων

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr