Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
freud

15 αποφθέγματα για την αγάπη και τον έρωτα από τον Φρόιντ – Το απόλυτο συναίσθημα μέσα από τον χείμαρρο των σκέψεών του

Ας εξερευνήσουμε 15 αποσπάσματα του Φρόιντ που αντηχούν τα βάθη της ανθρώπινης σύνδεσης μέσω της ψυχανάλυσης.

Φρόυντ: «Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε όλα τα βάσανά μας»

Ο Sigmund Freud (1856-1939) ήταν Αυστριακός νευρολόγος που ίδρυσε την Ψυχανάλυση. Η ψυχανάλυση είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την επίλυση ασυνείδητων συγκρούσεων και συναισθηματικών ζητημάτων, φέρνοντάς τα σε συνειδητή επίγνωση μέσω ψυχολογικής ανάλυσης, ανάλυσης ονείρων και άλλων τεχνικών.

Αν και οι ιδέες του Φρόιντ είχαν μεγάλη επιρροή στην ανθρώπινη ψυχολογία και φιλοσοφία, παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με σφοδρή κριτική στις θεωρίες και τις μεθόδους του. Ο Sigmund Freud διερεύνησε την έννοια της αγάπης στο πλαίσιο της ψυχανάλυσης. Πρότεινε ότι η αγάπη, ιδιαίτερα στις ρομαντικές σχέσεις, επηρεάζεται από ασυνείδητες επιθυμίες, ανεπίλυτες συγκρούσεις και εμπειρίες πρώιμης παιδικής ηλικίας. Ο Φρόιντ εισήγαγε την ιδέα της «μεταβίβασης», προτείνοντας ότι τα άτομα μπορεί να μεταφέρουν συναισθήματα και προσδοκίες από προηγούμενες σχέσεις στις τρέχουσες. Επιπλέον, ο Φρόιντ εμβάθυνε στο σύμπλεγμα του Οιδίποδα, θεωρώντας ότι οι πρώιμες εμπειρίες ενός παιδιού με τους γονείς του διαμορφώνουν την κατανόησή του για την αγάπη και τις σχέσεις στην ενήλικη ζωή.

Ωστόσο, οι απόψεις του Φρόιντ για την ανθρώπινη φύση, το ασυνείδητο μυαλό, τη ζωή, την αγάπη, τα όνειρα και την ψυχανάλυση αξίζουν αναμφίβολα να διερευνηθούν. Παρακάτω, παραθέτουμε 15 αποφθέγματα του Σίγκμουντ Φρόιντ για την αγάπη και τον έρωτα.

15 αποφθέγματα του Φρόιντ για την αγάπη και τον έρωτα:

  1. «Ποτέ δεν είμαστε τόσο ανυπεράσπιστοι απέναντι στα βάσανα όσο όταν αγαπάμε, ποτέ τόσο απελπισμένα δυστυχισμένοι όσο όταν έχουμε χάσει το αντικείμενο αγάπης μας ή την αγάπη του.»
  2. «Μια αγάπη που δεν κάνει διακρίσεις μας φαίνεται να χάνει λίγη από την αξία της, αφού αδικεί το αντικείμενό της. Και δεύτερον, δεν είναι όλοι οι άντρες άξιοι αγάπης.»
  3. «…ένας ερωτευμένος είναι ταπεινός. Ένα άτομο που αγαπά έχει χάσει, ας πούμε, ένα μέρος του ναρκισσισμού του και μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από το να αγαπηθεί.»
  4. «Πραγματικά ξεφεύγω από τον εαυτό μου όταν ενοχλούμαι για σένα. Χάνω αμέσως την αίσθηση των αξιών, και κάποιες στιγμές με κυριεύει ένας τρομακτικός τρόμος μήπως αρρωστήσεις.»
  5. «Ήμουν πολύ τρελός… Είναι πολύ τρελός κάποιος όταν είναι ερωτευμένος.»
  6. «Πόσο τολμηρός γίνεται κάποιος όταν είναι σίγουρος ότι τον αγαπούν.»
  7. «Μια απλή στοργική σχέση, είτε με μικρά παιδιά είτε με σκυλιά, ήταν μια ευπρόσδεκτη και απαραίτητη ανάπαυση από τις ανησυχίες και την πολυπλοκότητα της κοινωνίας ή από τις περιπλοκές της πρακτικής και θεωρητικής ψυχανάλυσης.»
  8. «Οι σκύλοι…αγαπούν τους φίλους τους και δαγκώνουν τους εχθρούς τους, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που δεν είναι ικανοί για καθαρή αγάπη και πρέπει πάντα να μπερδεύουν αγάπη και μίσος στις αντικειμενικές τους σχέσεις.»
  9. «Τώρα αντίο, αγαπημένη μου πριγκίπισσα. Στη σιωπή μου για την αγάπη μας, παρακαλώ δες για άλλη μια φορά το σύμπτωμα της ανήσυχης και υγιούς βεβαιότητάς μου για κτήση, και συνέχισε να με αγαπάς όπως θα σε αγαπώ πάντα, και μετά θα διαγωνιστούμε για το ποιος από εμάς μπορεί να είναι πιο στοργικός.»
  10. «Όπου αγαπούν δεν επιθυμούν και όπου επιθυμούν δεν μπορούν να αγαπήσουν.»7
  11. «Η αγάπη και η δουλειά είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ανθρωπιάς μας.»
  12. «Είναι πάντα δυνατό να ενώσουμε έναν σημαντικό αριθμό ερωτευμένων, αρκεί να περισσεύουν άλλοι άνθρωποι για να αποδεχτούν την επιθετικότητά τους.»
  13. «Στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας στο σύνολό της, όπως και στα άτομα, η αγάπη από μόνη της δρα ως εκπολιτιστικός παράγοντας με την έννοια ότι φέρνει μια αλλαγή από τον εγωισμό στον αλτρουισμό.»
  14. «Αγάπη και δουλειά, δουλειά και αγάπη… αυτό είναι όλο.»
  15. «Ας εξετάσουμε την πολικότητα της αγάπης και του μίσους… Τώρα, η κλινική παρατήρηση δείχνει όχι μόνο ότι η αγάπη συνοδεύεται με απροσδόκητη κανονικότητα που συνοδεύεται από μίσος (αμφιθυμία), και όχι μόνο ότι στις ανθρώπινες σχέσεις το μίσος είναι συχνά πρόδρομος της αγάπης, αλλά και ότι σε πολλές περιπτώσεις το μίσος αλλάζει σε αγάπη και η αγάπη σε μίσος.»

Πηγή εξωφύλλου

Ο Φρόυντ και οι 12 αλήθειες για τη ψυχή: «Το μεγαλύτερο αμάρτημά μας είναι πως… πουλάμε τον εαυτό μας σε τιμή ευκαιρίας»

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr