Ο Ανδρέας Εμπειρίκος (2 Σεπτεμβρίου 1901 – 3 Αυγούστου 1975) ήταν μια πολύπλευρη ελληνική προσωπικότητα. Γνωστός ως ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος και ψυχαναλυτής.
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος γεννήθηκε στη Μπράιλα της Ρουμανίας και μετακόμισε στην Ελλάδα το 1902. Σπούδασε φιλοσοφία και αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King’s College του Λονδίνου. Η παραμονή του στο Παρίσι από το 1926 έως το 1931 τον είδε να αναμειγνύεται με τον κύκλο των Σουρεαλιστών και να ασχολείται σε βάθος με την ψυχανάλυση υπό την καθοδήγηση του René Laforgue, ιδρυτή της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού. Το 1931 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, κάνοντας το λογοτεχνικό του ντεμπούτο το 1935.
Ως συγγραφέας, ο Εμπειρίκος αποτελεί εξέχουσα μορφή της Γενιάς του ’30 και κορυφαίο εκπρόσωπο του ελληνικού υπερρεαλισμού. Υπερασπίστηκε τον υπερρεαλισμό στην Ελλάδα, διατηρώντας μεγαλύτερη πίστη στο κίνημα από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα συγγραφέα. Επιπλέον, υπήρξε ο πρώτος επαγγελματίας της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας ψυχαναλυτικές συνεδρίες από το 1935 έως το 1951. Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους “οραματιστές ποιητές” της ελληνικής λογοτεχνίας. Ειδικότερα, η πρώτη του ποιητική συλλογή, “Υψικάμινος”, θεωρείται το πρώτο αμιγώς σουρεαλιστικό κείμενο στην Ελλάδα. Μεταξύ των πεζογραφικών του έργων, ο “Μέγας Ανατολικός”, που χαρακτηρίζεται από το τολμηρό και ερωτικό του περιεχόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις. Μεγάλο μέρος του έργου του εκδόθηκε μετά θάνατον.
14 αποφθέγματα του Ανδρέα Εμπειρίκου
1.Ένα κορίτσι σ’ ένα κήπο Δυο γυναίκες σε μια γλάστρα Τρία κορίτσια στην καρδιά μου Άνευ ορίων άνευ ορίων.
2.Τα μόνα όρια στη ζωή είναι αυτά που βάζεις εσύ ο ίδιος.
3.Όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, ή ο κόμπος θα κοπεί ή το χτένι θα σπάσει.
4.Ένας φράχτης στην αυλή τη φιλία με το γείτονα κρατεί.
5.Στην εναρμόνισι της ηδονής ξεχνά κανείς τις μαστιγώσεις της βιοπάλης και της μοίρας.
6.Πάρε τη λέξι μου. Δώσε μου το χέρι σου.
7.Πέρασαν πολλά χρόνια από τη ζωή μου για να καταλάβω ότι το «α» και το «ω» είναι η αρχή και το τέλος της λέξης «αγαπώ».
8.Και ιδού πως επιτυγχάνουμε και πάλι αφού τα ζάρια πέσαν στην κοιλιά μιας γυναικός μιας γυναικός γυμνής και κοιμωμένης κατόπιν κολυμβήσεως στην άμμο.
9.Η ποίησις είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου.
10.Η πλάστιγξ κλίνει εκεί που προτιμάμε Κατά την ερμηνεία που της δίνουμε Κάθε φορά που επιτυγχάνουμε στα ζάρια.
11.Γιατί δεν υπάρχουν έρωτες νόμιμοι ή μη νόμιμοι. Υπάρχουν μόνον έρωτες χωρίς επίθετο.
12.Είμεθα όλοι εντός του μέλλοντός μας.
13.Έμαθε γυμνός και ντρέπεται ντυμένος.
14.Νηστικός περνάς, γυμνός όχι.