Ο Άλφρεντ Άντλερ, με τις εμβριθείς ιδέες του, συλλαμβάνει την ουσία της ανθρωπότητας με μια διαύγεια που είναι ταυτόχρονα διαπεραστική και συμπονετική.
Ο Άντλερ παρατήρησε κάποτε ότι “ο θάνατος είναι πραγματικά μια μεγάλη ευλογία για την ανθρωπότητα, χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να υπάρξει πραγματική πρόοδος”. Μια τέτοια σκληρή παρατήρηση μπορεί να φαίνεται θλιβερή στους αμύητους, αλλά κρύβει μέσα της τον σπόρο της αλήθειας. Το αναπόφευκτο του τέλους μας ανάβει μέσα μας μια φωτιά για να δημιουργήσουμε, να εξερευνήσουμε και να κάνουμε τις φευγαλέες στιγμές να μετρήσουν. Χωρίς τη σκιά του θανάτου, μπορεί να βρεθούμε χαμένοι στο λαβύρινθο της απάθειας, χωρίς κίνητρο για να ξεπεράσουμε τα τετριμμένα.
13 αποφθέγματα του Άλφρεντ Άντλερ
- Ο θάνατος είναι πραγματικά μια μεγάλη ευλογία για την ανθρωπότητα, χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να υπάρξει πραγματική πρόοδος. Οι άνθρωποι που ζούσαν για πάντα όχι μόνο θα παρεμπόδιζαν και θα αποθάρρυναν τους νέους, αλλά και οι ίδιοι δεν θα είχαν επαρκή κίνητρα για να είναι δημιουργικοί.
- Οι έννοιες δεν καθορίζονται από τις καταστάσεις. Εμείς καθορίζουμε τους εαυτούς μας με βάση τις έννοιες που αποδίδουμε στις καταστάσεις.Όλα τα προβλήματα είναι προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων.
- Είναι γνωστό ότι όσοι δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους δεν εμπιστεύονται ποτέ τους άλλους.
- Οι μόνοι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά.
- Είναι πολύ προφανές ότι δεν επηρεαζόμαστε από “γεγονότα” αλλά με την ερμηνεία μας για τα γεγονότα.
- Ακολούθησε την καρδιά σου, αλλά πάρε και το μυαλό σου μαζί.
- Τα παιδιά που δεν έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις θα προσπαθήσουν να αποφύγουν όλες τις προκλήσεις.
- Είναι ευκολότερο να πολεμάς για τις αρχές σου παρά να ζεις σύμφωνα μ’ αυτές.
- Για την ανάλυση της συμπεριφοράς ενός ατόμου, πρέπει να εξετάζονται: η σχέση με το κοινωνικό σύνολο, η σχέση με τη δουλειά, η σχέση με το σεξ.
- Όσο μεγαλύτερο το αίσθημα κατωτερότητας που έχει βιώσει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη η ορμή για κατάκτηση και τόσο πιο βίαιη η συναισθηματική διαταραχή.
- Η υπερβολική ευθιξία είναι έκφραση ενός αισθήματος κατωτερότητας.
- Υπάρχει ένας νόμος ότι ο άνθρωπος πρέπει να αγαπά τον πλησίον του όπως τον εαυτό του. Σε μερικές εκατοντάδες χρόνια θα πρέπει να είναι τόσο φυσικό για την ανθρωπότητα όσο η αναπνοή ή το όρθιο βάδισμα.
- Τι κάνατε για πρώτη φορά όταν μαθαίνετε να κολυμπάτε; Κάνατε λάθη, έτσι δεν είναι; Και τι συμβαίνει; Κάνατε κι άλλα λάθη και όταν έχετε κάνει όλα τα λάθη που μπορείτε πιθανώς χωρίς να πνιγείτε, τι διαπιστώσατε; Μπορείτε να κολυμπήσετε; Λοιπόν – η ζωή είναι ίδια με το να μαθαίνεις να κολυμπάς! Μη φοβάστε να κάνετε λάθη, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μάθετε πώς να ζείτε!
Μενέλαος Λουντέμης: «Όλοι χρωστάμε κάπου ένα σ’ αγαπώ και μια συγνώμη»