Το graffiti, που κάποτε θεωρούνταν βανδαλισμός και παραβατικότητα, έχει μετατραπεί σε μια ιδιαίτερα αγαπητή μορφή τέχνης που ομορφαίνει τις πόλεις.
Οι καλλιτέχνες του graffiti έχουν αξιοποιήσει τις ικανότητές τους για να δημιουργήσουν συναρπαστικά έργα τέχνης που μαγνητίζουν τους θεατές. Γνωστές προσωπικότητες της σκηνής του graffiti, όπως οι Banksy, Shepard Fairey, Zephyr, Blade, David Choe και Saber, έχουν επηρεάσει σημαντικά το είδος. Ακόμα και καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Jean-Michel Basquiat και ο Keith Haring πειραματίστηκαν αρχικά με το γκράφιτι πριν κερδίσουν την αναγνώριση σε πιο παραδοσιακούς καλλιτεχνικούς κλάδους. Ας κάνουμε μια βόλτα στις γειτονίες του κόσμου για να δούμε τα ιδιαίτερα graffiti.
12 graffiti που λατρέψαμε!
1. The Giant of Boston (Os Gemeos, 2012): Δημιουργήθηκε από τους Βραζιλιάνους δίδυμους καλλιτέχνες Otavio και Gustavo Pandolfo (Os Gemeos), αυτό το έργο γκράφιτι στο Dewey Square Park της Βοστώνης ήταν μέρος μιας έκθεσης για το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης. Οι Os Gemeos, υπολογίζουν αριστοτεχνικά τις καμπύλες στον αντισυμβατικό τους καμβά και, παρόλο που προκάλεσε κάποια διαμάχη, το έργο ήταν δημοφιλές.
2. Etnias (Ethnicities) (Eduardo Kobra, 2016):Κατασκευασμένο από τον καλλιτέχνη γκράφιτι Eduardo Kobra για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, το Etnias έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο έργο γκράφιτι στον κόσμο. Καλύπτοντας σχεδόν 30.000 τετραγωνικά μέτρα, παρουσιάζει πρόσωπα από πέντε ηπείρους, προωθώντας ένα μήνυμα ενότητας.
3. The Purple Shall Govern (Shepard Fairey, 2014): Η τέχνη γκράφιτι του Shepard Fairey τιμά την 25η επέτειο της διαμαρτυρίας Purple Rain στη Νότια Αφρική. Με ύψος δέκα ορόφων και έκταση πάνω από 2.000 τετραγωνικά μέτρα, δεσπόζει πάνω από τη γέφυρα Νέλσον Μαντέλα.
4. Hands (Pavlos Tsakonas, 2011): Ο Έλληνας καλλιτέχνης Παύλος Τσάκωνας δημιούργησε αυτή την τοιχογραφία το 2011 στην Αθήνα, αντλώντας έμπνευση από τα προσευχόμενα χέρια του Albrecht Dürer. Συμβολική εν μέσω της ελληνικής οικονομικής κρίσης, απέκτησε δημοτικότητα για τον εντυπωσιακό χαρακτήρα της και την αντιληπτή αντανάκλαση του δημόσιου αισθήματος.
5. Robbo Incorporated (King Robbo, 1985): Ο Βρετανός καλλιτέχνης γκράφιτι John Robertson (King Robbo) δημιούργησε αυτό το έργο το 1985 κατά μήκος του Regent’s Canal στο Λονδίνο. Έγινε το παλαιότερο γκράφιτι στο Λονδίνο, επιβιώνοντας από την αφαίρεση άλλων έργων από τις αρχές. Η αλλοίωση του έργου του Robbo από τον Banksy ξεκίνησε έναν πόλεμο γκράφιτι.
6. Facebook Murals (David Choe, 2005): Με παραγγελία του Sean Parker, του αρχικού προέδρου του Facebook, ο David Choe ζωγράφισε σεξουαλικές τοιχογραφίες στα πρώτα γραφεία του Facebook στη Silicon Valley το 2005. Ο Choe επέλεξε ως πληρωμή μετοχές του Facebook, μια απόφαση που σήμερα αξίζει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια.
7. The Lennon Wall (Various Artists, 1980): Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960 με μηνύματα κατά του κατεστημένου, το Lennon Wall στην Πράγα απέκτησε πολιτιστική σημασία μετά τη δολοφονία του John Lennon το 1980. Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να το διακοσμούν με πολιτικά μηνύματα και μηνύματα με θέμα τους Beatles.
8. Tuttomondo (Keith Haring, 1989): Το Tuttomondo του Keith Haring, που στα ιταλικά σημαίνει “όλος ο κόσμος”, είναι η μεγαλύτερη τοιχογραφία της Ευρώπης. Δημιουργήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας και περιλαμβάνει φιγούρες που συμβολίζουν την ενότητα και την παγκόσμια ειρήνη.
9. My God, Help Me to Survive This Deadly Love (Dmitri Vrubel, 1990): Γνωστό και ως Fraternal Kiss, αυτό το διάσημο γκράφιτι στο Τείχος του Βερολίνου απεικονίζει έναν εναγκαλισμό μεταξύ των κομμουνιστών ηγετών Λεονίντ Μπρέζνιεφ και Έριχ Χόνεκερ. Απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση και έχει αναπαραχθεί με διάφορες πολιτικές προσωπικότητες.
10. Flower Thrower (Banksy, 2003): Το Flower Thrower του Banksy, που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης σε μια περιοχή που μαστίζεται από συγκρούσεις. Η εικόνα απεικονίζει έναν ταραξία που είναι έτοιμος να πετάξει ένα μπουκέτο λουλούδια αντί για βόμβα.
11. Crack is Wack (Keith Haring, 1986): Αντιμετωπίζοντας την επιδημία των κρακ – κοκαΐνης στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1980, η τοιχογραφία Crack is Wack του Keith Haring κοντά στο Harlem River Drive έγινε σύμβολο στην εκστρατεία “Πόλεμος κατά των ναρκωτικών”.
12. Balloon Girl (Banksy, 2002): Η τοιχογραφία Balloon Girl του Banksy, που βρίσκεται στο Shoreditch του Λονδίνου, περιλαμβάνει μια στυλιζαρισμένη εικόνα ενός νεαρού κοριτσιού που απλώνει το χέρι του σε ένα μπαλόνι. Το έργο είναι διάσημο για την απλότητα και τον ισχυρό συμβολισμό του, καθιστώντας το ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Banksy.
Πουλήθηκε ο μεγαλύτερος πίνακας του κόσμου με έκταση 1.980 τμ