Παράξενες λέξεις

12 ελληνικές λέξεις που θα σας ξαφνιάσουν (και τι κρύβουν)

Αχ, αυτή η ομορφιά των λέξεων, αυτά τα μικρά κλειδιά που ξεκλειδώνουν όχι μόνο το νόημα αλλά και ολόκληρους κόσμους ιστορίας, πολιτισμού και φιλοσοφίας.

Οι ελληνικές λέξεις μοιάζουν με ανεξερεύνητους θησαυρούς η καθεμία ένα εξαίσιο τεχνούργημα που αφηγείται μια ιστορία αρχαίων κοινωνιών, παράξενων εθίμων και ιδιόρρυθμων τρόπων σκέψης.

(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)

Τι σημαίνει συνονθύλευμα; Γιατί πολλοί γράφουν τη λέξη λάθος;

12 παράξενες ελληνικές λέξεις και η σημασία τους

  1. Ασκαρδαμυκτί: Ορίστε και ένα αρχαίο επίθετο «ασκαρδάμυκτος» που περιγράφει τη στιγμή που παρακολουθείς κάποιον χωρίς να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου ή ότι κάνεις κάτι με τέτοια γρηγοράδα όσο χρειάζεται για να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου.
  2. Φωτοσβέστης: Ορίστε μια ωραία λέξη για να περιγράψεις τον σκοταδιστή. Ο άνθρωπος που εχθρεύεται την πνευματική – ηθική πρόοδο.
  3. Ζνίχι: Έχετε ακούσει την παροιμία: «το φιλότιμο μαυρίζει το ζνίχι;». Η συγκεκριμένη λέξη αναφέρεται στο πίσω μέρος του λαιμού, τον σβέρκο και πρόκειται για μια λέξη που χάνεται στα βάθη των αιώνων, τη συναντάμε ως λέξη της παλιάς δημοτικής και τη συναντάμε σε ομηρικές μεταφράσεις. Εμείς πάντως δε γνωρίζουμε άλλη λέξη που να αρχίζει από «ζν».
  4. Λυμεώνας: Ο αδίστακτος τύπος, αυτός που προκαλεί καταστροφές.
  5. λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών:
    Μπουρδουκλώσατε τη γλώσσα σας; Εδώ μιλάμε για μια συνταγή μαγειρικής και τη μεγαλύτερη λέξη στον κόσμο είναι ελληνική σε καταγωγή από τον αγαπημένο μας Αριστοφάνη και περιλαμβάνει 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές.
  6. Φραγγέλιο: Θα τιμωρηθείς!  Το φραγγέλιο, είναι το μαστίγιο από πλεγμένα σχοινιά. Υπάρχει και μια φράση «εδώ χρειάζεται φραγγέλιο» που σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει τιμωρία.
  7. Διπούτσα: Καλέ, μην πονειρεύεστε! Ακούστε πως έχουν τα πράγματα, οι ντόπιοι της Τζιας χρησιμοποιούν το ρήμα «διπουτσώνω» από το οποίο προέρχεται και η παράξενη λέξη μας, για να αναφερθούν στο σχοινί  που δένουν τα πόδια της κατσίκας ώστε να μην απομακρύνεται.
  8. Μπροστομούνι: Θυμάστε όταν ήμασταν μικροί και φοράγαμε τις παραδοσιακές φορεσιές για να συμμετέχουμε στους χορούς του σχολείου; Εκεί πρωτοσυνάντησα αυτή τη λέξη «Φόρεσε το μπροστομούνι» μού είπε η δασκάλα μου. Αυτή η ονομασία αναφέρεται στην ποδιά της Λευκάδας και μάλλον επειδή το ύφασμα ακουμπάει στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Αντίστοιχα και σε άλλα μέρη της Ελλάδος όπως στην Κρήτη, ονομάζουν το συγκεκριμένο ένδυμα  στο θηλυκό, δηλαδή μπροστομούνα.
  9. Ουλαμάρχης: Ο ηγέτης μια μικρής ομάδας στρατιωτικής φύσεως. Η λέξη αναφέρεται συχνά στο πολεμικό ναυτικό.
  10. Πομφόλυγα: Αν και η λέξη περιγράφει τη φουσκάλα στο δέρμα, σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως στη μεταφορική της μορφή, εννοώντας τα έργα και τα λόγια που εμπεριέχουν ανούσια σημασία. Ίσως να έχετε ακούσει τη φράση «πομφόλυγες και φληναφήματα».
  11. Σπουδάρχης: Αυτός που επιθυμεί με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα να λάβει κάποιο αξίωμα.
  12. Βουστροφηδόν: Η γραφή που πηγαίνει από αριστερά προς τα δεξιά και αποκτά αντίστροφη πορεία όταν αλλάζει σειρά, σχηματίζοντας ένα S.

Διαβάστε περισσότερα για τις όμορφες ιστορίες των λέξεων

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr