γυναίκες επιστήμονες

11 αστείρευτες δυνάμεις: Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας

Παρά την πρόοδο των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το χάσμα των φύλων στους τομείς STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) παραμένει ανησυχητικά σταθερό.

Εξερευνώντας 7 διαβόητες γυναίκες κατά συρροή δολοφόνους σε όλη την ιστορία

Σύμφωνα με την UNESCO, οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 30% των ερευνητών και το 1/3 του εργατικού δυναμικού STEM. Η ανισότητα γίνεται ακόμα πιο έντονη σε τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, όπου μόνο 1 στους 5 επαγγελματίες είναι γυναίκα.

Παρ’ όλα αυτά, η ιστορία είναι γεμάτη από σπουδαίες γυναίκες που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στους τομείς STEM, παρά τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που αντιμετώπισαν.

1. Άντα Λάβλεϊς

γυναίκες επιστήμονες

Μοναχοκόρη της Anna Isabella και του λόρδου Βύρων, ο οποίος ήταν φιλέλληνας και στήριξε την Ελληνική Επανάσταση. Μεγάλωσε διαβάζοντας επιστημονικά κείμενα και μαθηματικά, αποφεύγοντας τις καλλιτεχνικές τάσεις του πατέρα της. Ήταν συγγραφέας και μαθηματικός και θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών. Συνεργάστηκε με τον Τσαρλς Μπάμπατζ, συνεισφέροντας στην Αναλυτική Μηχανή, φτιάχνοντας το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή που δημιουργήθηκε ποτέ. Οι ιδέες της, παρόλα αυτά, κατά την εποχή της δεν αναγνωρίστηκαν πλήρως, αλλά σήμερα το όνομά της συνδέεται με την ιστορία των υπολογιστών. Τέλος, το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ ονόμασε μια γλώσσα προγραμματισμού “Ada” προς τιμήν της.

2. Grace Hopper

γυναίκες επιστήμονες

Η Grace Hopper, ή «Υπέροχη Grace», γεννήθηκε το 1906 και ήταν Αμερικανίδα καθηγήτρια μαθηματικών και αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού. Ήταν μία από τις πρώτες προγραμματίστριες και συνέβαλε στη δημιουργία της COBOL, μιας γλώσσας που έκανε τον προγραμματισμό προσιτό στο ευρύ κοινό. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη προηγμένων μεταγλωττιστών και έλαβε πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Μετάλλιου Τεχνολογίας.

3. Hedy Lamarr

γυναίκες επιστήμονες

Η Hedy Lamarr, από την άλλη πλευρά, γεννήθηκε το 1914 και ήταν Αυστρο-Εβραία ηθοποιός και επιστήμονας της τεχνολογίας επικοινωνιών. Πέρα από την καριέρα της στον κινηματογράφο, συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός συστήματος εναλλαγής συχνοτήτων το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την ανάπτυξη του WiFi, του GPS και του Bluetooth. Παρόλο που η εφεύρεσή της αντιμετώπισε αρχικά αμφισβήτηση, σήμερα θεωρείται κρίσιμη για την ασύρματη τεχνολογία.

4. Margaret Hamilton

γυναίκες επιστήμονες

Margaret Hamilton είναι μια σημαντική επιστήμονας υπολογιστών και μηχανικός συστημάτων και λογισμικού. Ήταν υπεύθυνη για την ομάδα που προγραμμάτισε τον κώδικα της αποστολής Apollo 11, η οποία επέτρεψε στον άνθρωπο να πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι στη Σελήνη. Επίσης, ιδρύθηκε τη δική της εταιρία λογισμικού και έχει λάβει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του NASA Exceptional Space Act Award το 2003, για τις επιστημονικές της συνεισφορές.

5. Radia Perlman

γυναίκες επιστήμονες

Radia Perlman είναι μια αξιοσημείωτη προγραμματίστρια υπολογιστών και μηχανικός δικτύων που είναι ευρέως γνωστή ως “Μητέρα του Διαδικτύου”. Το έργο της επικεντρώνεται κυρίως στην ανάπτυξη του Spanning Tree Protocol (STP), το οποίο είναι ουσιαστικό για τη λειτουργία των δικτύων, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και αξιοπιστία. Η Perlman έχει επίσης συμβάλλει σε πολλές άλλες πτυχές του δικτυακού σχεδιασμού και τυποποίησης, και έχει κατοχυρώσει πάνω από 100 πατέντες ευρεσιτεχνίας. Πέρα από την τεχνική της συνεισφορά, έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια και έχει βραβευτεί για τη συνολική της προσφορά στην επιστήμη.

6. Karen Sparck Jones 

γυναίκες επιστήμονες

Η Karen Spärck Jones, η οποία έζησε από το 1935 έως το 2007, ήταν μια πρωτοπόρος στον τομέα της επιστήμης της πληροφορίας. Η συμβολή της στην ανάπτυξη των μηχανών αναζήτησης ήταν θεμελιώδης, καθώς εφηύρε την έννοια της αντίστροφης συχνότητας εγγράφων. Αυτή η τεχνολογία είναι βασική για τη λειτουργία των μηχανών αναζήτησης που χρησιμοποιούμε σήμερα. Επίσης, εισήγαγε τη χρήση thesaurus στην επεξεργασία γλωσσών, επιτρέποντας την υπολογιστική αναγνώριση παρόμοιων λέξεων και πρωτοποριακές μεθόδους ανάκτησης πληροφοριών.

7. Adele Goldberg

γυναίκες επιστήμονες

Η Adele Goldberg ήταν η έμπνευση πίσω από τον πρώτο υπολογιστή της Apple. Ήταν ένα από τα βασικά πρόσωπα στην ανάπτυξη της γλώσσας προγραμματισμού Smalltalk-80, η οποία υπήρξε η βάση για την ανάπτυξη του πρώτου υπολογιστή της Apple. Η συνεισφορά της ήταν καθοριστική στη δημιουργία γραφικού περιβάλλοντος που χρησιμοποιούμε σήμερα, και το Macintosh παρουσίασε την επανάσταση στην εύκολη χρήση των υπολογιστών.

8. Elizabeth Feinler

γυναίκες επιστήμονες

ρωτοπόρος Αμερικανίδα επιστήμονας της πληροφορικής. Ήταν η ιδρύτρια του InterNIC και από το 1972 έως το 1989 υπήρξε υπεύθυνη για το Network Information Center (NIC) στην Καλιφόρνια. Το NIC αποτελούσε μια πρώιμη μορφή του Google, συγκεντρώνοντας όλους τους πόρους και τους καταλόγους του internet, προσφέροντας τους πρώτους καταλόγους “white pages” και “yellow pages”. Η Feinler και η ομάδα της συνέβαλαν στον προσδιορισμό της μορφής των domain names, όπως τα .com, .edu, .gov, .net και άλλα, καθιστώντας την χρήση του internet πιο οργανωμένη και αποτελεσματική.

9. Frances Allen

γυναίκες επιστήμονες

Αντίθετα, η Frances Allen ήταν μια επιφανής Αμερικανίδα επιστήμονας της πληροφορικής και η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Turing. Συνέβαλε σημαντικά στη θεωρία και στην πρακτική του συμβιβασμού, προωθώντας την εξέλιξη της μεταγλώττισης και της βελτιστοποίησης κώδικα. Η εργασία της επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη συστημάτων μεταγλώττισης και σε τεχνικές βελτιστοποίησης, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της υψηλού επιπέδου γλώσσας προγραμματισμού και στην αποδοτικότερη λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων.

10. Shafi Goldwasser

γυναίκες επιστήμονες

Η Σάφι Γκολντβάσσερ (Shafi Goldwasser) είναι μια εξέχουσα μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Ισραηλινής καταγωγής. Έχει διακριθεί ως RSA Καθηγήτρια στο MIT και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών Weizmann στο Ισραήλ. Είναι επίσης συν-ιδρύτρια της Duality Technologies και διευθύντρια του Ινστιτούτου Simons για τη Θεωρία των Υπολογιστών στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Το έργο της έχει ευρεία αναγνώριση, κερδίζοντας το βραβείο Turing το 2012 για τη συμβολή της στην κρυπτογραφία, τη θεωρία υπολογισμού και τις μεθόδους επαλήθευσης μαθηματικών αποδείξεων.

11. Jean Sammet

γυναίκες επιστήμονες

Η Jean Sammet, γεννημένη το 1928, ήταν μια αξιόλογη Αμερικανίδα μηχανικό πληροφορικής. Ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες προγραμματίστριες και η δουλειά της στην ανάπτυξη γλωσσών προγραμματισμού όπως η COBOL και η Ada είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επίσης, εργάστηκε στην IBM, συνέβαλε στην ανάπτυξη της FORMAC και έγραψε ένα κλασικό βιβλίο για τις γλώσσες προγραμματισμού. Η Sammet έχει λάβει πολλές διακρίσεις και αναγνωρίσεις για τη συνεισφορά της στον τομέα της πληροφορικής.

Οι 7 γυναίκες φιλόσοφοι στην Αρχαία Ελλάδα που οφείλουμε να γνωρίζουμε

Με πληροφορίες από neolaia.gr

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr