Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
θεατρικά έργα

10 θεατρικά έργα που προκάλεσαν και απαγορεύτηκαν

Οι θεατρικές παραστάσεις έχουν συχνά ωθήσει τα κοινωνικά όρια, αμφισβητώντας τους κανόνες και προκαλώντας διαμάχες. Ορισμένα έργα ήταν τόσο προκλητικά που αντιμετώπισαν απαγορεύσεις, με αποτέλεσμα να γίνουν περισσότερο διάσημα.

Ακολουθούν 10 θεατρικά έργα που προκάλεσαν και απαγορεύτηκαν

1. Ubu Roi του Alfred Jarry (1896)
Χώρα: Γαλλία
Αιτία απαγόρευσης: Χυδαία γλώσσα

Η πρεμιέρα του Ubu Roi στο Παρίσι προκάλεσε αναστάτωση εξαιτίας του αναρχικού χιούμορ και της χυδαίας γλώσσας του. Το κοινό σκανδαλίστηκε και οι ταραχές που ακολούθησαν οδήγησαν στη διακοπή της παράστασης.

2. Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ (1893)
Χώρα: Αγγλία
Αιτία απαγόρευσης: Θρησκευτική βλασφημία

Το έργο του Ουάιλντ «Σαλώμη», βασισμένο στη βιβλική ιστορία του Ηρώδη και του αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Βαπτιστή, απαγορεύτηκε από τον Λόρδο Τσάμπερλεν στην Αγγλία εξαιτίας της απεικόνισης βιβλικών χαρακτήρων με αισθησιακό και αμφιλεγόμενο τρόπο. Η απαγόρευση διέδωσε τη φήμη του στο εξωτερικό, ιδίως στη Γαλλία.

5 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες που επαναπροσδιόρισαν το θέατρο

3. Ανοιξιάτικο ξύπνημα του Frank Wedekind (1906)
Χώρα: Γερμανία
Αιτία απαγόρευσης: Σεξουαλικό περιεχόμενο, διαφθορά της νεολαίας

Το ανοιξιάτικο ξύπνημα ασχολείται με την εφηβική σεξουαλικότητα, την άμβλωση και την αυτοκτονία, θέματα που ήταν ταμπού εκείνη την εποχή. Το έργο απαγορεύτηκε στη Γερμανία για το περιεχόμενο του, αλλά αργότερα έγινε κλασικό, ιδίως μετά τη μεταφορά του σε ένα επιτυχημένο μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ τον 21ο αιώνα.

4. Η ώρα των παιδιών της Λίλιαν Χελμάν (1934)

Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες
Αιτία απαγόρευσης: Ομοφυλοφιλία

Το έργο της Χελμάν, το οποίο επικεντρώνεται στην καταστροφική δύναμη ενός ψέματος που αφορά την κατηγορία για ομοφυλοφιλία σ’ ένα οικοτροφείο κοριτσιών, απαγορεύτηκε στη Βοστώνη και σε άλλες πόλεις εξαιτίας της θεματολογίας του. Παρά τις απαγορεύσεις αποτέλεσε ορόσημο στο αμερικανικό θέατρο για την αντιμετώπιση θεμάτων ταμπού για την εποχή.

θεατρικά έργα

5. Μια μέρα στο θάνατο του Joe Egg του Peter Nichols (1967)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Αιτία απαγόρευσης: Σκοτεινό χιούμορ

Το έργο αυτό ασχολείται με τη ζωή των νέων γονέων που μεγαλώνουν ένα παιδί με σοβαρή αναπηρία, χρησιμοποιώντας μαύρο χιούμορ για να εξερευνήσει τους μηχανισμούς αντιμετώπισής του. Η ειλικρινής απεικόνιση της αναπηρίας και η χρήση αυτού του είδους το χιούμορ για την ανάδειξη αυτών των ευαίσθητων θεμάτων οδήγησαν στην απαγόρευση από αρκετά θέατρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και αργότερα αναγνωρίστηκε ως σημαντικό έργο για τη γενναία και αντισυμβατική προσέγγιση.

6. Oh! Calcutta! του Kenneth Tynan (1969)
Χώρα: Ηνωμένες πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο
Αιτία απαγόρευσης: Γυμνό, έκδηλο περιεχόμενο

Αυτή η avant -garde επιθεώρηση περιείχε σκηνές πλήρους γυμνού και σαφούς σεξουαλικού περιεχομένου, σοκάροντας το κοινό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τις Η.Π.Α. Ακολούθησαν απαγορεύσεις και νομικές πρόσφυγες, αλλά η παράσταση τελικά έγινε μια μακροχρόνια επιτυχία, η οποία διακρίθηκε για την υπέρβαση των ορίων του τι θα μπορούσε να παρουσιαστεί στην σκηνή.

7. Bent του Martin Sherman (1979)
Χώρα: Αμερική – Ηνωμένο Βασίλειο
Αιτία απαγόρευσης: Ομοφυλοφιλία, ολοκαύτωμα

Το Bent αφηγείται την ιστορία δίωξης των ομοφυλόφιλών ανδρών κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, ένα θέμα που δεν είχε απασχολήσει εκείνη την εποχή! Οι γραφικές απεικονίσεις της βίας και της σεξουαλικότητας οδήγησαν σε απαγορεύεις σε αρκετές χώρες. Ωστόσο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ευαισθητοποίηση τέτοιων ζητημάτων.

8. Coprus Christi του Terrence McNally (1998)
Χώρα: Διάφορες χώρες
Αιτία απαγόρευσης: Θρησκευτική αντιπαράθεση

Το έργο του McNally, το οποίο απεικονίζει τον Ιησού και τους αποστόλους ως ομοφυλόφιλους άνδρες στο σύγχρονο Τέξας, προκάλεσε την οργή αρκετών θρησκευτικών ομάδων. Οι παραστάσεις ακυρώθηκαν ή απαγορεύτηκαν σε αρκετές πόλεις εξαιτίας απειλών βίας και κατηγοριών για βλασφημία, οδηγώντας σε μια σημαντική συζήτηση σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στις τέχνες.

θεατρικά έργα

9. Blasted της Sarah Kane (1995)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Αιτία απαγόρευσης: Σεξουαλικό περιεχόμενο

Το Blasted της Sarah Kane είναι μια συγκλονιστική εξερεύνηση του πολέμου, του βιασμού και της ανθρώπινης κτηνωδίας. Οι ακραίες απεικονίσεις της βίας και της σεξουαλικότητας προκάλεσαν σοκ στη βρετανική θεατρική σκηνή, οδηγώντας σε απαγορεύσεις και εκτεταμένες διαμάχες.

10. Jerry Springer: Thomas και Stewart Lee (2003)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Αιτία απαγόρευσης: Βλασφημία

Αυτό το σατιρικό μιούζικαλ, βασισμένο στο διαβόητο talk show, περιλαμβάνει χαρακτήρες όπως ο Ιησούς και ο Σατανάς, και διαθέτει απρεπή γλώσσα και αμφιλεγόμενες σκηνές. Θρησκευτικές ομάδες διαμαρτυρήθηκαν για την απεικόνιση χριστιανικών μορφών, οδηγώντας σε απαγορεύσεις σε διάφορους θεατρικούς χώρους. Βέβαια, η διαμάχη τροφοδότησε τη δημοτικότητά του.

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί τη βραβευμένη με Όσκαρ «Φάλαινα» στο Θέατρο

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr