Από την ηθική έως τη μεταφυσική, ο Αριστοτέλης όχι μόνο έθεσε τα θεμέλια της δυτικής φιλοσοφίας, αλλά δημιούργησε και ένα σχέδιο για την ανθρώπινη κατανόηση που εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις μέχρι σήμερα.
Γεννημένος το 384 π.Χ., αυτός ο δάσκαλος της λογικής χάραξε το σύμπαν με την ακρίβεια ενός χειρουργού, προσφέροντας ιδέες που συνεχίζουν να μας προκαλούν και να μας εμπνέουν. Ωστόσο, μέσα στη βαθιά σοφία που μας μετέδωσε, κρύβεται μια περίεργη αλήθεια: από τα 150 – 200 έργα που έγραψε ο Αριστοτέλης, μόνο 31 κατάφεραν να επιβιώσουν από τη φθορά του χρόνου, σαν πολύτιμα λείψανα ενός χαμένου πολιτισμού.
1.Ο Αριστοτέλης (384 π.Χ. – 322 π.Χ.)-ένας από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους της Δύσης- γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής το έτος 384 π.Χ.. Ο πατέρας του, ο Νικόμαχος, ήταν βασιλικός γιατρός του Αμύντα Γ’ και η μητέρα του, η Φαιστίδα, ήταν μαία.
2. Και οι δύο γονείς πέθαναν όταν ο Αριστοτέλης ήταν περίπου 13 ετών. Ο Πρόξενος του Αταρνέου φιλοξένησε το νεαρό ορφανό για σύντομο χρονικό διάστημα πριν τον στείλει στην Ακαδημία του Πλάτωνα στην Αθήνα, όπου θα φοιτούσε επιμελώς για 20 χρόνια.
3. Από τη λογική έως τη ρητορική, ο Αριστοτέλης έγραψε για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Παρά το τεράστιο φάσμα των γραπτών του, μόνο 31 από τα 150 έργα του κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα.
Μια φορά κι έναν καιρό ο Έσσε μας είπε: «Όταν φοβόμαστε κάποιον είναι γιατί …»
4. Η μέθοδος διδασκαλίας του Αριστοτέλη ήταν σίγουρα μοναδική. Αντίθετα με το να στέκεται μπροστά στους μαθητές του και να δίνει διαλέξεις, περπατούσε στην περιοχή γύρω από τη σχολή και δίδασκε, καθώς οι μαθητές του τον ακολουθούσαν. Για τον λόγο αυτό η σχολή του είχε την ονομασία Περιπατητική σχολή.
5. Μια από τις πιο διάσημες ηθικές αρχές του Αριστοτέλη ονομάζεται Χρυσή Τομή. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα σκέψης, κάποιος λειτουργεί βέλτιστα όταν ζει ανάμεσα σε δύο αντίθετα άκρα. Με απλά λόγια μιλάμε για την απόλυτη ισορροπία.
6. Ο Αριστοτέλης αφιέρωσε πολύ χρόνο για να εξετάσει τι είναι αυτό που κάνει κάποιον πραγματικά καλό. Μια από τις προτάσεις του ήταν ότι όλοι οι καλοί άνθρωποι ήξεραν να συζητούν. Τα καλά χαρακτηριστικά της συνομιλίας, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του, ήταν η ευστροφία και η μεγάλη αίσθηση του χιούμορ.
7. Πίστευε ότι η καλοσύνη προκύπτει από τη συνήθεια. Αν κάποιος είναι ηθικά μεμπτός, δεν πρέπει να τον τιμωρούμε για τα ελαττώματά του, αλλά να του παρέχουμε καλύτερη διδασκαλία και καθοδήγηση.
8. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες φιλίας: οι φιλίες με σκοπό το συμφέρον, οι φιλίες με σκοπό την απόλαυση και η αληθινή φιλία με σκοπό την αμοιβαία αγάπη.
9. Ο Αριστοτέλης επινόησε τη ρητορική, την τέχνη της πειθούς. Η γενική συμβουλή του προς τους δημόσιους ομιλητές και συγγραφείς ήταν να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα του ακροατηρίου σας. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείτε μια σχέση μαζί τους. Μετά από αυτό, διατυπώστε τα σημεία σας και στη συνέχεια εικονογραφήστε τα, προκειμένου να καθοδηγήσετε το ακροατήριό σας για το πώς να εφαρμόσει σωστά αυτά που έμαθε.
10. Κατά το έτος 322 π.Χ., ο Αριστοτέλης πέθανε στη Χαλκίδα, αφού υπέφερε από πεπτικά προβλήματα. Ζήτησε να ταφεί δίπλα στη σύζυγό του, Πυθία. Τα έργα του θα έμεναν σχεδόν ξεχασμένα, καθώς φυλάσσονταν σε ένα κελάρι για σχεδόν δύο αιώνες. Η φιλοσοφία του θα αναβιώσει γύρω στο 100 π.Χ. και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον μεσαιωνικό στοχασμό.
Διαβάστε περισσότερα για τη φιλοσοφία:
Σωκράτης: 5 λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην υπήρξε ποτέ
Επίκουρος vs Αριστοτέλης: Όταν ο ηδονισμός και η αρετή έκαναν πόλεμο!
Φιλόσοφοι που σόκαραν «καταρρίπτοντας» τη φιλοσοφία μας
5 μη τετριμμένα βιβλία ψυχολογίας και φιλοσοφίας για να προκαλέσετε το μυαλό σας
Ένας υπέροχος αντίλογος: 8 φιλόσοφοι εναντιώνονται στη φιλοσοφία του Καστοριάδη