Η ουσία ενός βιβλίου ξεπερνά τις απλές μετρήσεις των πωλήσεων αλλά οι τάσεις δείχνουν και την ποιότητα των βιβλίων που προτιμά το αναγνωστικό κοινό.
Σε αντίθεση με τα εμπορεύματα που κρίνονται από τα μερίδια αγοράς, η ουσιαστική αξία ενός βιβλίου δεν μετριέται από τον όγκο που καταλαμβάνει στις λίστες των μπεστ σέλερ αλλά από την αντοχή του στον χρόνο. Όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι πιο εμπορικές Ελληνίδες συγγραφείς!
Η διαχρονική αξία ενός βιβλίου διαμορφώνεται από την απήχηση που διατηρεί στο πέρασμα του χρόνου και τη διαρκή αντοχή των αληθειών που μεταδίδει. Ας θυμόμαστε ότι ο διαρκής αντίκτυπος ενός βιβλίου δεν έγκειται στους εμπορικούς του θριάμβους αλλά στο βαθύ αποτύπωμα που αφήνει στον ιστό της ανθρώπινης κατανόησης.
Ο εμπορικός τομέας από την άλλη αν και μη ρομαντικός είναι απαραίτητος, ώστε να διατηρηθούν οι εκδοτικοί οίκοι ζωντανοί φορείς. Οι παρακάτω συγγραφείς έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σύγχρονη λογοτεχνία, συμβάλλοντας η καθεμία με μια μοναδική οπτική που εμπλουτίζει τη θεματική ποικιλία των δημιουργιών τους. Η ακόλουθη λίστα παρουσιάζει τις πιο εμπορικές Ελληνίδες συγγραφείς, σύμφωνα με στοιχεία των εκδοτικών οίκων που παρουσιάστηκαν σε ρεπορτάζ της εκπομπής «Ελένη».
Βιβλία: 10 βιβλία με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών
Ακολουθούν οι 10 πιο εμπορικά επιτυχημένες Ελληνίδες συγγραφείς, με βάση τα επίσημα στοιχεία των εκδοτικών οίκων:
10. Ντόρα Γιαννακοπούλου (800.000 αντίτυπα)
Μια εξαιρετικά επιτυχημένη Ελληνίδα συγγραφέας, η Ντόρα Γιαννακοπούλου έχει γοητεύσει τους αναγνώστες με τις μαγευτικές αφηγήσεις της. Το ντεμπούτο μυθιστόρημά της, “Πρόβα νυφικού”, που εκδόθηκε το 1993, τη σύστησε σε ένα ευρύ κοινό και αργότερα μεταφέρθηκε σε τηλεοπτική σειρά.
9. Λίλη Ζωγράφου (800.000 αντίτυπα)
Η Λίλη Ζωγράφου, Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, έχει συγγράψει 24 βιβλία, μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, νουβέλες και δοκίμια, διατηρώντας συνεχείς εκδόσεις. Το μυθιστόρημά της Η αγάπη άργησε μια μέρα “, που εκδόθηκε το 1994, σημείωσε σημαντική επιτυχία και μεταφέρθηκε στην ελληνική τηλεόραση.
8. Διδώ Σωτηρίου (850.000 αντίτυπα)
Γνωστή για τη ρεαλιστική και δραματικά αφηγηματική πεζογραφία της, τα έργα της Διδώς Σωτηρίου έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το μυθιστόρημά της “Ματωμένα χώματα” έχει φτάσει σε κυκλοφορία περίπου 250.000 αντίτυπα.
7. Μάρω Βαμβουνάκη (880.000 αντίτυπα)
Με συνεχή παρουσία στις λίστες των μπεστ σέλερ, η Μάρω Βαμβουνάκη φτιάχνει ιστορίες που συντονίζονται με τους αναγνώστες, μεταδίδοντας την αίσθηση κοινών εμπειριών. Ενώ τα προηγούμενα έργα της ήταν κυρίως μυθιστορηματικά, τα πρόσφατα κείμενά της εξερευνούν ψυχολογικά θέματα, όπως φαίνεται στο “Ο κλόουν και το Anima” και στο “Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης”.
6. Μαρία Ιορδανίδου (1.000.000 αντίτυπα)
Τα έργα της Μαρία Ιορδανίδου χαρακτηρίζονται από αμεσότητα, απλό ύφος, ζωντανούς διαλόγους και νοσταλγική ατμόσφαιρα. Το αξιοσημείωτο έργο της, η “Λωξάντρα”, που γράφτηκε σε ηλικία 65 ετών το 1962, απεικονίζει με γλαφυρό τρόπο τα ήθη και τη ζωή των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.
5. Έλενα Ακρίτα (1.200.000 αντίτυπα)
Πολυγραφότατη συγγραφέας, η Έλενα Ακρίτα παράγει σταθερά μπεστ σέλερ και έχει λάβει πολλά βραβεία από το ντεμπούτο της το 1981 με το βιβλίο “Από την Έλενα με ένα χαμόγελο”. Το τελευταίο της αστυνομικό μυθιστόρημα, “Φόνος 5 αστέρων”, συνεχίζει να συγκεντρώνει εγκωμιαστικές κριτικές.
4. Ζωρζ Σαρή (1.371.000 αντίτυπα)
Το έργο της Ζωρζ Σαρή χαρακτηρίζεται από βιωματική γραφή, που χαρακτηρίζεται από έντονη επιθυμία για αυτοέκφραση. Έχει λάβει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου το 1994 για το μυθιστόρημά της “Νινέτ” και υποψηφιότητες για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
3. Άλκη Ζέη (1.500.000 αντίτυπα)
Η Άλκη Ζέη πρωτοστάτησε σε ένα νέο στυλ στα μυθιστορήματα για νέους, συνδυάζοντας τη ζωντανή, αυτοβιογραφική αφήγηση με μια πολιτική, κοινωνική και ιστορική διάσταση. Η συνεισφορά της έχει αποσπάσει βραβεία από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.
2. Χρυσηίδα Δημουλίδου (1.550.000 αντίτυπα)
Η Χρυσηίδα Δημουλίδου έχει εξερευνήσει ποικίλα είδη, όπως το αστυνομικό, το μεταφυσικό, το επιστημονικό και το κοινωνικό μυθιστόρημα, σημειώνοντας ευρεία επιτυχία με κάθε έκδοση. Τα βιβλία της βρίσκουν σταθερά απήχηση στους Έλληνες αναγνώστες.
1. Λένα Μάντα (1.575.876 αντίτυπα)
Κάνοντας το ντεμπούτο της το 2001, η Λένα Μάντα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία με μυθιστορήματα που βασίζονται σε ρεαλιστικές παραδοχές. Τα βιβλία της, μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες, έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις το 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα, σημειώνοντας ρεκόρ για την ελληνική λογοτεχνία.
Ποια βιβλία θεωρούσε ανόητα ο Χάρολντ Μπλουµ; «Απελπιστική η παρακµή του αναγνωστικού κοινού»