Νίτσε γεγονότα

10 γεγονότα που γνωρίζουν ελάχιστοι για τον Φρίντριχ Νίτσε

Ο μοναδικός Νίτσε, όπου το έργο του  δυσφημίστηκε βάναυσα, χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές ως έμπνευση για φανατικούς ιδεολόγους, παρόλο που ο ίδιος τους κατέκρινε. 

Τί δε γνωρίζουμε για τον Φρίντριχ Νίτσε; Πόσα πράγματα δε γνωρίζουμε για αυτόν τον μεγάλο φιλόσοφο που χάραξε τη σύγχρονη φιλοσοφία μέσα απο τις κλασικές δυνάμεις που καθοδηγούν τον άνθρωπο; Έναν άνθρωπο που συγκρούστηκε με όλες τις, τότε αρχές του κόσμου και δε δίστασε να επικρίνει ακόμη και το έργο του. Στην παρακάτω λίστα θα μάθεις άγνωστες πληροφορίες για τον Νίτσε.

Πλάτωνας vs Νίτσε: Ποιες ήταν οι διαφορές στις φιλοσοφικές τους προσεγγίσεις;

10 άγνωστα γεγονότα για τον Φρίντριχ Νίτσε

1. Ο Νίτσε (1844-1900) υπηρέτησε για λίγο στον στρατό, μέχρι που ένας τραυματισμός από ιππασία τον κατέστησε ακατάλληλο για υπηρεσία. Παρά το πλήγμα αυτό, εργάστηκε αργότερα ως νοσοκόμος κατά τη διάρκεια του γαλλοπρωσικού πολέμου το 1870.

2. Το 1869, ο Νίτσε απαρνήθηκε την πρωσική του υπηκοότητα. Πέρασε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του μετακινούμενος μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας.

3. Ένας θρύλος αναφέρει ότι ο Νίτσε έγινε μάρτυρας ξυλοδαρμού ενός αλόγου, με αποτέλεσμα να παρέμβει αγκαλιάζοντας το ζώο, γεγονός που πιστεύεται ότι προκάλεσε την ψυχική του κατάρρευση και που αργότερα απεικονίστηκε στην ουγγρική ταινία του 2011 Το άλογο του Τορίνο.

4. Η σεξουαλικότητα του Νίτσε έχει αποτελέσει αντικείμενο ιστορικής συζήτησης- παρά τη δυσφορία του για το σεξ, διαγνώστηκε με σύφιλη. Σε ένα περίεργο περιστατικό, διηγήθηκε ότι οδηγήθηκε κατά λάθος σε έναν οίκο ανοχής και πέρασε τη νύχτα παίζοντας πιάνο.

5. Παρά την αντίθεση του Νίτσε  με τον αντισημιτισμό και οποιουδήποτε δόγματος, οι Ναζί  παραποίησαν την έννοια του “Übermensch”(Υπεράνθρωπος) για τη φυλετική τους ατζέντα. Για τον Νίτσε ο υπεράνθρωπος ήταν αυτός που μονάχος, μακριά από θρησκευτικά και ιδεολογικά μαντριά έψαχνε να ανέβει υψηλότερα το πνεύμα του, ώστε να είναι ελεύθερος.

6. Παραδόξως, η φιλοσοφία του Νίτσε ενέπνευσε τον Σούπερμαν. Οι δημιουργοί του χαρακτήρα, ο Jerry Siegel και ο Joe Shuster, χρησιμοποίησαν αρχικά τον όρο σε μια ιστορία του 1933 με πρωταγωνιστή έναν  Nietzschean Übermensch, ενώ αργότερα εφάρμοσαν την έννοια στη νέμεση του Superman, τον Lex Luthor.

7. Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε ψυχικές ασθένειες και προσωπικές προκλήσεις, ο Νίτσε περιέγραφε τον εαυτό του ως “πολεμοχαρή” και με ανάγκη από “αντικείμενα αντίστασης”. Ένα τέτοιο αντικείμενο ήταν ο συνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ, τον οποίο ο Νίτσε σεβόταν και επικρίνει εναλλάξ.

8. Τόσο ο Νίτσε όσο και ο πατέρας του είχαν παρόμοια μοίρα, με τον πατέρα του Νίτσε να υποκύπτει πιθανότατα σε παραφροσύνη που προκλήθηκε από εγκεφαλικό επεισόδιο και τύφλωση όταν ο Νίτσε ήταν πέντε ετών. Το 1900, ο Νίτσε βίωσε μια παρόμοια διανοητική κατάρρευση και τύφλωση πριν από τον θάνατό του.

9. Στην κηδεία του Νίτσε, ο φίλος Peter Gast εξέφρασε ευχές για ειρήνη στις στάχτες του και ευχήθηκε το όνομά του να τιμηθεί από τις μελλοντικές γενιές, ένα συναίσθημα που ο Νίτσε φοβόταν, όπως το εξέφρασε στο ανέκδοτο έργο του Ecce Homo.

10. Παρά την έλλειψη αυτοσαρκασμού του Νίτσε, άσκησε ανοιχτά κριτική στα ίδια του τα έργα. Στα τελευταία του χρόνια παραδέχτηκε τη δυσαρέσκειά του για τη Γέννηση της τραγωδίας, θεωρώντας την “αδύνατη”, κακογραμμένη, βαρύγδουπη και συναισθηματική. Αυτή η ειλικρινής αξιολόγηση προήλθε απευθείας από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Ο Ζαρατούστρας του Νίτσε από τον Δημήτρη Λιαντίνη

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr