Γιατί δεν μπορούμε να διαβάσουμε

10 γεγονότα που απαντούν στο «Γιατί δεν μπορούμε να διαβάσουμε πια;

Η νευροεπιστήμη το επιβεβαιώνει: οι ψηφιακές διακοπές πλημμυρίζουν τον εγκέφαλό μας με ντοπαμίνη, δημιουργώντας συνήθειες που μας απομακρύνουν από τη συνεχή εστίαση.

Πόσα βιβλία καταφέρατε να διαβάσετε φέτος ; Μήπως οι γρήγορες πληροφορίες έχουν καταστήσει ανέφικτο τον εγκέφαλό σας να συγκεντρωθεί  σε παραγράφους και κεφάλαια;Η συγκέντρωση στα βιβλία, με τις μεγάλες, αδιάλειπτες διαδρομές σκέψης, έχει γίνει πιο δύσκολη στον ψηφιακό κόσμο μας, που καθοδηγείται από την ντοπαμίνη. Πάμε να δούμε τα κύρια αίτια.

(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)

20 από τις πιο σπαρακτικές φράσεις βιβλίων που «γρατζούνισαν» το μέσα μας

10 γεγονότα που απαντούν:

  1. Οι ψηφιακοί περισπασμοί επαναπρογραμματίζουν τον εγκέφαλό μας
    Κάθε ping, ειδοποίηση ή κύλιση πυροδοτεί μια έξαρση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, δημιουργώντας εθιστικές συνήθειες που δίνουν προτεραιότητα στα γρήγορα χτυπήματα νέων πληροφοριών έναντι της βαθιάς, διαρκούς εστίασης.
  2. Το multitasking είναι ένας μύθος
    Μελέτες δείχνουν ότι η απόπειρα πολλαπλών εργασιών, όπως το διάβασμα ενώ ελέγχετε το τηλέφωνό σας, μειώνει τη γνωστική απόδοση και εξαντλεί τον εγκέφαλο. Είναι σαν να προσπαθείτε να διαβάσετε μέσα σε έναν τυφώνα περισπασμών.
  3. Μειωμένη διάρκεια προσοχής
    Η μέση διάρκεια προσοχής έχει μειωθεί σημαντικά στη ψηφιακή εποχή. Με τις ατελείωτες επιλογές περιεχομένου, ο εγκέφαλός μας είναι μαθημένος να πηδάει από το ένα πράγμα στο άλλο αντί να μένει βυθισμένος σε μια ενιαία αφήγηση.
  4. Υπερφόρτωση με πληροφορίες
    Ο τεράστιος όγκος διαδικτυακού περιεχομένου, από άρθρα έως ενημερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατακλύζει τον εγκέφαλό μας, αφήνοντας λιγότερο διανοητικό χώρο και ενέργεια για βαθιά, στοχαστική ανάγνωση.
  5. Εθισμός στην ντοπαμίνη
    Κάθε νέα πληροφορία, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, ένα tweet ή μια νέα είδηση απελευθερώνει ντοπαμίνη, ενισχύοντας έναν κύκλο αναζήτησης άμεσης ικανοποίησης αντί για μακροχρόνια ενασχόληση.
  6. Οι νευρικές οδοί ευνοούν τις γρήγορες λύσεις
    Με την πάροδο του χρόνου, οι συχνές ψηφιακές διακοπές διαμορφώνουν νευρικές οδούς που δυσκολεύουν την εστίαση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ευνοώντας αντίθετα τις σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας.
  7. Οι ψηφιακές συσκευές ανταγωνίζονται για την ώρα του ύπνου
    Τα smartphones και τα tablets, που χρησιμοποιούνται συχνά ακριβώς πριν από τον ύπνο, όχι μόνο κλέβουν χρόνο από τα βιβλία, αλλά και διαταράσσουν τους κύκλους του ύπνου, μειώνοντας περαιτέρω την ικανότητά μας να εστιάζουμε και να συγκεντρωνόμαστε.
  8. Τα βιβλία απαιτούν περισσότερη γνωστική προσπάθεια
    Σε αντίθεση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή την τηλεόραση, η ανάγνωση ενός βιβλίου απαιτεί ενεργή νοητική συμμετοχή – αποκωδικοποίηση λέξεων, οπτικοποίηση σκηνών και παρακολούθηση σύνθετων ιδεών που μπορεί να αισθανόμαστε πιο δύσκολα όταν έχουμε συνηθίσει στην παθητική κατανάλωση.
  9. Πολιτισμική στροφή προς τις «γρήγορες νίκες »
    Ο γρήγορος ρυθμός της σύγχρονης ζωής προάγει τη νοοτροπία του «επόμενο, επόμενο, επόμενο», όπου η ολοκλήρωση ενός tweet ή ενός email μοιάζουν πιο άμεσα ως προς την ανταμοιβή παρά η ολοκλήρωση ενός λογοτεχνικού κεφαλαίου.
  10. Απώλεια των τελετουργιών ανάγνωσης
    Το διάβασμα ήταν κάποτε μια αγαπημένη, αδιάλειπτη δραστηριότητα. Με τις ψηφιακές συσκευές να είναι πανταχού παρούσες, έχουμε χάσει τη συνήθεια να αφιερώνουμε χρόνο για τα βιβλία, κάνοντάς το να μοιάζει λιγότερο φυσικό και περισσότερο με αγγαρεία.

Ο εγκέφαλός μας, βομβαρδιζόμενος από ψηφιακά ερεθίσματα, προσαρμόζεται σε έναν κόσμο απόσπασης της προσοχής. Το να ξαναμάθουμε πώς να διαβάζουμε σε βάθος μπορεί να είναι το αντίδοτο που χρειαζόμαστε για να ανακτήσουμε τη συγκέντρωσή μας και να επανασυνδεθούμε με τη μοναδική μαγεία των βιβλίων. Ίσως ο νέος τρόπος ζωής μας να θέλει κάποιου είδους εκπαίδευση ώστε να καταφέρουμε να κρατήσουμε την ισορροπία. Ας το προσπαθήσουμε!

Διαβάστε περισσότερα για τα αγαπημένα μας βιβλία: 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr