«Καθήκον»: τόσο ισχυρή λέξη, έτσι δεν είναι; Κουβαλάει το βάρος της επανάστασης και της εξέγερσης αλλά και τους ψιθύρους της νυχτερινής αυτοσυγκέντρωσης.
Ο Ίρβιν Γιάλομ με το κοφτερό, φιλοσοφικό του νυχτέρι, ανοίγει τις κρυφές γωνιές της ψυχής μας και μας προκαλεί να σκεφτούμε τι πραγματικά σημαίνει ελευθερία. Όχι μόνο το είδος της ελευθερίας που σπάει τις αλυσίδες ή ανατρέπει του άρχοντες αλλά την ελευθερία να ζούμε αυθεντικά, να δημιουργούμε, να αγαπάμε με τους δικούς μας όρους.
Πάρτε για παράδειγμα, τη γυναίκα που βαδίζει μέσα από τις σελίδες του Γιάλομ, αψηφώντας τις συμβάσεις της εποχής της: Αν μια γυναίκα χαίρεται τη συντροφιά ενός άντρα, γιατί να μην τον πάρει από το μπράτσο και να μην του ζητήσει να τον συνοδέψει;…Αυτή η γυναίκα ανήκει σε άλλο είδος. Αυτή η γυναίκα ήταν ελεύθερη! Μπορείτε να ακούσετε τα ωστικά κύματα που διαπερνούσαν τα ευγενικά σαλόνια της εποχής της; Γιατί εγώ μπορώ και είναι απολαυστικά.
Ο Γιάλομ δεν παρατηρεί απλώς αυτές τις στιγμές προκλητικότητας, τις μεγεθύνει. Αναρωτιέται: Aν οι κανόνες που μας δεσμεύουν, ο γάμος, η ζήλια, το καθήκον, είναι απλώς ψευδαισθήσεις; Αν μπορούσαμε να ξαναγράψουμε το σενάριο.
(Διαβάστε τα αποφθέγματα του παρακάτω)
Ίρβιν Γιαλομ : «τα κακοποιημένα παιδιά πολλές φορές δυσκολεύονται να απεγκλωβιστούν από…»
10 αποφθέγματα του Ίρβιν Γιάλομ.
1.Αν μια γυναίκα χαίρεται τη συντροφιά ενός άντρα, γιατί να μην τον πάρει από το μπράτσο και να μην του ζητήσει να τον συνοδέψει;…Αυτή η γυναίκα ανήκει σε άλλο είδος. Αυτή η γυναίκα ήταν ελεύθερη!
2.Ο γάμος και η κατοχή και η ζήλια που τον περιβάλλουν, υποδουλώνουν το πνεύμα. Δεν θα με εξουσιάσουν ποτέ. Ελπίζω γιατρέ, να έρθει μια εποχή όπου άντρες και γυναίκες δεν θα τυραννιούνται ο καθένας απ΄τις αδυναμίες του άλλου.»
3.Όλα ήταν θέμα προοπτικής, αλλαγής νοητικού πλαισίου.
4..Ναι, το ξέρω πως ο κόσμος δεν χαμογελάει σε μια γυναίκα και δυο άντρες που ζουν αγνά μαζί«…»Αλλά είμαστε ιδεαλιστές με ελεύθερη σκέψη, που απορρίπτουν τους κοινωνικά επιβεβλημένους περιορισμούς. Πιστεύουμε στην ικανότητα να δημιουργούμε οι ίδιοι τις ηθικές δομές μας.
5.Για μένα η λέξη «καθήκον» είναι βαριά και καταπιεστική. Έχω συνοψίσει τα καθήκοντά μου σε ένα μόνο – να διαιωνίσω την ελευθερία μου. Ο γάμος και η κατοχή και η ζήλια που τον περιβάλλουν, υποδουλώνουν το πνεύμα. Δεν θα με εξουσιάσουν ποτέ. Ελπίζω γιατρέ, να έρθει μια εποχή όπου άντρες και γυναίκες δεν θα τυραννιούνται ο καθένας απ΄τις αδυναμίες του άλλου.»
6.Ο άνθρωπος αναπτύσσει τα φυσικά του χαρίσματα μόνο μέσα από το συναγωνισμό.
Κανείς δεν επιθυμεί, πιστεύει, να βοηθήσει τον άλλον: αντίθετα, οι άνθρωποι θελαν μόνο να κυριαρχούν και να αυξάνουν την εξουσία τους.
7.Να ανακαλύψεις χαραυγές και χρυσές ευκαιρίες, ν΄αγαπήσεις μια πλούσια γενναία ψυχή: όλοι τα έχουμε ανάγκη αυτά σκέφτηκε, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας.
8.Μόνο ο θεραπευόμενος ξέρει πού πονάει, ποιες κατευθύνσεις να ακολουθήσει, ποια προβλήματα είναι κρίσιμα, ποιες εμπειρίες έχουν θαφτεί βαθιά.
9.Αν θέλεις να αλλάξεις, πρέπει να είσαι πρόθυμος να νιώσεις άβολα.
10.Το άγχος είναι η ζάλη της ελευθερίας.
Διαβάστε περισσότερα για τα αγαπημένα μας βιβλία:
- Διαβάσαμε τη «Φιλοσοφία της Μελαγχολίας», η οποία υπερβαίνει την επιβολή της αισιοδοξίας
- Η αγάπη της πρώτης σελίδας: 10 εναρκτήριες φράσεις βιβλίων που διαβάζουμε ξανά και ξανά
- Το βιβλίο του Χάρι Πότερ στα αρχαία ελληνικά υπάρχει και μάθαμε σε ποια χώρα βρίσκεται (ΒΙΝΤΕΟ)
- Από τη σελίδα στην οθόνη: 6 χαρακτήρες βιβλίων που κατακρεούργησε το Χόλιγουντ
- Παρατηρήσαμε πως τα «Φιλαράκια» διάβαζαν πολλά βιβλία και τα καταγράψαμε όλα
- Πρέπει να διαβάσεις τα 6 κλασικά βιβλία που μπήκαν στις τάσεις του Booktok το 2024
- 11 αποφθέγματα από τα βιβλία των νικητών των Βραβείων Νόμπελ λογοτεχνίας
- 2 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που αξίζουν να λατρευτούν με «μανία»
- 7 χαρακτήρες της Disney που έχουν «κόλλημα» με τα βιβλία
- 3 βιβλία για να γνωρίσετε τον Ντοστογιέφσκι χωρίς να βαρεθείτε ούτε στιγμή
- Βιβλία που αξίζει να μισείς: Όταν η λογοτεχνία προκαλεί οργή
- 5 μη τετριμμένα βιβλία ψυχολογίας και φιλοσοφίας για να προκαλέσετε το μυαλό σας
- «Όπου καίνε βιβλία, θα καίνε τελικά και ανθρώπους»: Όταν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα είχαν κοινά «χόμπι»
- 4 «αιρετικά» σχολικά βιβλία που καταργήθηκαν από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα