Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου υποφέρουν από εμφύλιους πολέμους, εθνοτικές και θρησκευτικές διαμάχες. Ο COVID-19, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία χειροτέρευσαν την ήδη τραγική τους κατάσταση.
Πολλά από τα φτωχότερα έθνη του κόσμου αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως εμφύλιες συγκρούσεις, εθνοτικές εντάσεις και οικονομικές προκλήσεις που επιδεινώνονται από παράγοντες όπως ο COVID-19, ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός και συγκρούσεις όπως αυτή στην Ουκρανία. Χώρες όπως το Μπουρούντι, το Νότιο Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αντιμετωπίζουν άθλια φτώχεια παρά τον παγκόσμιο πλούτο. Ο προσδιορισμός των φτωχότερων χωρών του κόσμου περιλαμβάνει την εξέταση μετρήσεων όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ προσαρμοσμένο για την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) για την αξιολόγηση της ατομικής αγοραστικής δύναμης.
Ο εντοπισμός μιας μεμονωμένης αιτίας για τη μακροπρόθεσμη φτώχεια αποτελεί πρόκληση, καθώς η διεφθαρμένη διακυβέρνηση, η ιστορική εκμετάλλευση, το αδύναμο κράτος δικαίου, οι συγκρούσεις, οι κλιματικές συνθήκες και οι εχθρικοί γείτονες μπορούν να συμβάλουν. Η πανδημία έπληξε σκληρά τα μη προνομιούχα νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την άτυπη απασχόληση χωρίς κοινωνική ασφάλεια. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει σημαντικές οικονομικές οπισθοδρομήσεις για τους φοιτητές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πριν από τον COVID-19, η ακραία φτώχεια είχε μειωθεί, αλλά η πανδημία ανέτρεψε αυτή την πρόοδο, με περίπου 198 εκατομμύρια ανθρώπους να πέφτουν δυνητικά σε ακραία φτώχεια μέχρι το τέλος του 2022.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμάκωσε τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες προκλήσεις σε εκτεθειμένα κράτη. Παρά την ανακούφιση, ένα ρεκόρ 345 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 79 χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις δέκα πρώτες φτωχότερες χώρες της Αφρικής. Αυτά τα έθνη αντιμετωπίζουν ένα μέσο ατομικό μερίδιο του ΑΕΠ με μόλις 1.380 δολάρια, σε σύγκριση με περίπου 105.000 δολάρια στις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου.
10. Λιβερία
Η παλαιότερη δημοκρατία της Αφρικής κατατάσσεται μεταξύ των φτωχότερων χωρών στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές όταν ο πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου Τζορτζ Γουεά έγινε πρόεδρος το 2018. Τα πρώτα του χρόνια στην εξουσία στιγματίστηκαν από υψηλό πληθωρισμό, ανεργία και αρνητική οικονομική ανάπτυξη. Αφού συρρικνώθηκε κατά 3% το 2020 λόγω της πανδημίας, το ΑΕΠ ανέκαμψε στο 5% το 2021 και στο 4,8% το 2022. Ο Weah είναι έτοιμος για επανεκλογή τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
9. Τσαντ
Το Τσαντ κατέχει τη 10η θέση για τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής, ωστόσο η φτώχεια παραμένει ευρέως διαδεδομένη, καθιστώντας το την ένατη φτωχότερη χώρα στον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος των απροσδόκητων εσόδων από την ανακάλυψη πετρελαίου του 2003 ξοδεύτηκε από τον αυταρχικό ηγεμόνα της χώρας, Idriss Deby, για την καταπολέμηση των ανταρτών και την καταστολή κάθε μορφής διαφωνίας. Όταν ο Deby σκοτώθηκε το 2021, ένα στρατιωτικό συμβούλιο με επικεφαλής τον γιο του, Mahamat Idriss, ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας. Το σύνταγμα ανατράπηκε λίγο αργότερα, τόσο η κυβέρνηση όσο και το κοινοβούλιο διαλύθηκαν. Ο Idriss παραμένει «προσωρινός» αρχηγός κράτους μέχρι σήμερα.
8. Μαλάουι
Ένα από τα μικρότερα έθνη της Αφρικής. Η οικονομία του Μαλάουι – που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοτροφές – παραμένει ευάλωτη σε κραδασμούς που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Η επισιτιστική ανασφάλεια στις αγροτικές περιοχές είναι εξαιρετικά υψηλή.
Το Μαλάουι έχει σταθερές κυβερνήσεις από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1964. Όμως το 2020, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ακύρωσε τη νίκη του πρώην προέδρου Peter Mutharika για επανεκλογή. Στη θέση του ορκίστηκε ο θεολόγος και πολιτικός Lazarus Chakwera και σήμερα οι διαρθρωτικές αλλαγές άργησαν να υλοποιηθούν. Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ μειώθηκε το 2022 στο 0,8%. Ο ετήσιος πληθωρισμός, στο μεταξύ, ανήλθε στο εκπληκτικό 24%.
7. Νίγηρας
Με το 80% της επικράτειάς του να καλύπτεται από την έρημο Σαχάρα και έναν ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό που εξαρτάται από τη μικρής κλίμακας γεωργία, ο Νίγηρας απειλείται από την ερημοποίηση. Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι υψηλή, όπως και τα ποσοστά ασθενειών και θνησιμότητας. Οι επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις του στρατού με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) της Μπόκο Χαράμ έχουν εκτοπίσει χιλιάδες ανθρώπους.
Το 2021, ο Νίγηρας απέκτησε έναν νέο πρόεδρο —τον πρώην δάσκαλο και πρώην υπουργό Εσωτερικών Μοχάμεντ Μπαζούμ— στην πρώτη του δημοκρατική μεταβίβαση. Τώρα που θεωρείται φωτεινό σημείο στην ήπειρο, η χώρα είδε την οικονομία της να αναπτύσσεται κατά 11% πέρυσι, καθιστώντας την έβδομη από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Προβλέπεται να αυξηθεί με πιο υποτονικό αλλά ισχυρό 6,1% φέτος και κατά 13% το 2024.
6. Μοζαμβίκη
Πλούσια σε πόρους και στρατηγικά τοποθετημένη, αυτή η πρώην πορτογαλική σημείωσε συχνά μέσους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ άνω του 7% την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, παραμένει βυθισμένη ανάμεσα στις δέκα φτωχότερες χώρες του κόσμου. Οι επιθέσεις ισλαμικών ανταρτών από το 2017 μαστίζουν το πλούσιο σε φυσικό αέριο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, οι μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για τη Μοζαμβίκη είναι θετικές, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιταχυνθεί στο 5% φέτος και στο 8% το επόμενο.
5. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)
Από την ανεξαρτησία από το Βέλγιο το 1960, η ΛΔΚ έχει υποστεί δεκαετίες δικτατορίας, πολιτικής αστάθειας και συνεχούς βίας, καθιστώντας την τακτική στην κατάταξή για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των 97 εκατομμυρίων της χώρας ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα. Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι η ΛΔΚ έχει τους πόρους και τις δυνατότητες να γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες της Αφρικής και κινητήριος μοχλός ανάπτυξης για ολόκληρη την ήπειρο. Η χώρα είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός κοβαλτίου στον κόσμο και η κορυφαία πηγή χαλκού της Αφρικής – απαραίτητα για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.
4. Σομαλία
Σήμερα, οι ισλαμιστές αντάρτες προσπαθούν να ανατρέψουν την κεντρική κυβέρνηση, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Με τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να προειδοποιούν ότι περίπου ο μισός πληθυσμός έχει απεγνωσμένη ανάγκη βοήθειας, η Σομαλία βρίσκεται και πάλι κοντά στην κορυφή των φτωχότερων χωρών του κόσμου.
3. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR)
Άφθονη σε χρυσό, πετρέλαιο, ουράνιο και διαμάντια, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι μια πολύ πλούσια χώρα που κατοικείται από πολύ φτωχούς ανθρώπους και συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες στον κόσμο για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) εκτιμά ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι ( σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της CAR) αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.
2. Μπουρούντι
Το μικροσκοπικό μεσόγειο Μπουρούντι στερείται φυσικών πόρων και έχει πληγεί από έναν εμφύλιο πόλεμο 12 ετών, συμβάλλοντας στην κατάταξή του ως τη δεύτερη φτωχότερη χώρα στον κόσμο. Με περίπου το 80% των περίπου 13 εκατομμυρίων πολιτών του Μπουρούντι να εξαρτώνται από τη γεωργία, η επισιτιστική ανασφάλεια είναι σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο για τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Επιπλέον, η πρόσβαση σε νερό παραμένει πολύ χαμηλή και λιγότερο από το 5% του πληθυσμού έχει ηλεκτρική ενέργεια. Ο Πρόεδρος Evariste Ndayishimiye έχει κάνει μια προσπάθεια να επανεκκινήσει την οικονομία και να επιδιορθώσει τις διπλωματικές σχέσεις, και πέρυσι, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισαν τη βοήθεια μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Δυστυχώς, η ανάπτυξη παραμένει υποτονική και ο πληθωρισμός προβλέπεται φέτος να είναι γύρω στο 16%.
1. Νότιο Σουδάν
Η πιο φτωχή χώρα είναι το Νότιο Σουδάν το οποίο πλήττεται από τη βία από το 2011. Πλούσιο σε αποθέματα πετρελαίου, το περίκλειστο κράτος των περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων αντιπροσωπεύει ένα σχολικό παράδειγμα της «κατάρας των πόρων», όπου η αφθονία προωθεί πολιτικές και κοινωνικές διαιρέσεις, ανισότητες, διαφθορά και πολέμους. Η πλειοψηφία του πληθυσμού απασχολείται στην γεωργία, αν και η βία και τα ακραία κλιματικά φαινόμενα συχνά εμποδίζουν τους αγρότες να φυτέψουν ή να συγκομίσουν καλλιέργειες.
Ο πληθωρισμός είναι ισχυρότερος—από τους υψηλότερους στον κόσμο με 27%.
Η πιο ευτυχισμένη χώρα για το 2023 – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας