Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
αιγυπτιακό μουσείο

Όλα όσα γνωρίζουμε για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Πόσο κόστισε και τι θα εκθέτει; (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο συνδυασμός μύθων, θησαυρών και εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής της Αιγύπτου είναι απαράμιλλος. Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, με προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, πρόκειται να αποκαλύψει τα θαύματα της αρχαίας Αιγύπτου, από τις εφευρέσεις της μέχρι τα μυστήρια της, όπως η μάσκα του Τουταγχαμών.

Τα 6 μεγάλα μουσεία που θα φωτίσουν το 2024

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Heneghan Peng. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2005, αλλά πολλές προκλήσεις όπως η οικονομική κρίση του 2008, η Αραβική Άνοιξη το 2011 και η πανδημία COVID-19 προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2021, η Χρυσή Παρέλαση των Φαραώ, με 22 βασιλικές μούμιες, προκάλεσε ανανεωμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μουσείο, σηματοδοτώντας το επικείμενο άνοιγμα του.

Τεράστια τοποθεσία

αιγυπτιακό μουσείο

Στα σύνορα του πρώτου οροπεδίου της ερήμου, φωλιασμένο μεταξύ της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας και του Καΐρου, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο λειτουργεί ως συμβολικός σύνδεσμος μεταξύ της αρχαίας ιστορίας της Αιγύπτου και της σύγχρονης εποχής της. Η τοποθεσία εκτείνεται σε 120 στρέμματα και χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή υψομέτρου 164 ποδιών που χαράσσεται από το μονοπάτι του Νείλου μέσα στην έρημο. Αυτή η μοναδική τοπογραφία αγκαλιάζεται από την τεράστια πέτρινη πρόσοψη του μουσείου.

Η αρχιτεκτονική

αιγυπτιακό μουσείο

Με έκταση 484.000 τετραγωνικών ποδιών (ίση με 11 ποδοσφαιρικά γήπεδα δηλαδή), το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο αξίας εκατομμυρίων δολαρίων διαθέτει 12 εκθεσιακούς χώρους. Κατά την άφιξη, οι επισκέπτες καλωσορίζονται από ένα μεγάλο προαύλιο σχεδιασμένο να προκαλεί την αίσθηση δέους μπροστά στις πυραμίδες. Στο εσωτερικό, το εντυπωσιακό αίθριο του μουσείου διαθέτει ένα πανύψηλο άγαλμα ύψους 36 ποδιών του Αιγύπτιου Φαραώ Ραμσή II, που χρονολογείται πριν από 3.200 χρόνια. Μια μαγευτική σκάλα προσφέρει πανοραμική θέα στις γύρω στοές και στα αρχαία θαύματα. Το κύριο σχέδιο του μουσείου ενσωματώνει μια σειρά από κήπους, συμβάλλοντας σε ένα ευνοϊκό μικρο-οικοσύστημα για να απολαύσουν οι επισκέπτες.

Το νέο σπίτι του Τουταγχαμών

αιγυπτιακό μουσείο
Ζυγίζοντας 83 τόνους, το άγαλμα του Rameses II, ενός από τους πιο ισχυρούς Αιγύπτιους Φαραώ, μεταφέρθηκε στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο από μια προσωρινή τοποθεσία στη Γκίζα σε ένα ειδικά κατασκευασμένο κουτί.

Ο Τουταγχαμών, ένας από τους σημαντικότερους Φαραώ της Δέκατης όγδοης Δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο κόσμος την αιγυπτιακή ιστορία, χάρη στον σχεδόν ανέπαφο τάφο του που ανακαλύφθηκε το 1922. Το σύνολο των θησαυρών του τάφου θα αποκαλυφθεί στον κόσμο. Από αντικείμενα που προορίστηκαν να τον συνοδεύσουν στη μετά θάνατον ζωή μέχρι ρούχα, κοσμήματα και άρματα που χρησιμοποιήθηκαν στη ζωή του, και τα 5.000 αντικείμενα από τον τάφο του θα εκτεθούν για πρώτη φορά σε δύο εκτεταμένες αίθουσες μουσείων. Συνολικά, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα εκθέσει πάνω από 100.000 αντικείμενα, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη ματιά στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου.

Πότε θα ανοίξει το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο;

Παρά την πολυετή αναμονή για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση και η διοίκηση του μουσείου έχουν κρατήσει κρυφές τις λεπτομέρειες για την ακριβή ημερομηνία έναρξης. Ωστόσο, το έργο έχει εκτεθεί στη δημοσιότητα, με εκδηλώσεις όπως το ανδρικό σόου του Dior 2022 να πραγματοποιούνται κοντά στο συγκρότημα.

9 δημοφιλή κλεμμένα έργα τέχνης που εξακολουθούν να εκτίθενται στα μουσεία σήμερα

Πηγή εικόνων

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr