Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Φραντς Κάφκα 10 γεγονότα

Φραντς Κάφκα:10 συναρπαστικά γεγονότα για έναν από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα

Ο Φραντς Κάφκα ήταν γερμανόφωνος μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος, γνωστός ως μία από τις μεγάλες μορφές της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους διάσημους συγγραφείς, ο Κάφκα αναφέρεται λιγότερο συχνά, αλλά θαυμάζεται βαθιά για τις μοναδικές του προοπτικές και οράματα.

Γεννημένος στην Πράγα, που τότε ανήκε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, ο Κάφκα προερχόταν από μια μεσοαστική εβραϊκή οικογένεια Ασκενάζι που μιλούσε γερμανικά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Κάφκα έγραφε πολυάριθμες επιστολές προς τους αγαπημένους του και τους στενούς του φίλους, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του, με τον οποίο είχε μια τεταμένη και τυπική σχέση. Παρά το γεγονός ότι αρραβωνιάστηκε πολλές φορές, δεν παντρεύτηκε ποτέ. Πέθανε από φυματίωση το 1924 σε ηλικία 40 ετών, σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Τα έργα του απέκτησαν σημαντική αναγνώριση μόνο μετά θάνατον, ιδίως μετά το 1945 στις γερμανόφωνες χώρες.

Ο απροσδιόριστος και άγνωστος πόνος του Κάφκα που μεταμορφώνει συνειδήσεις: «Τί μου συνέβη;»

Ακολουθούν δέκα ενδιαφέροντα γεγονότα για τον Φραντς Κάφκα:

1. Ένας λογοτεχνικός γίγαντας του 20ου αιώνα
Ο Κάφκα θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Τα έργα του συνδυάζουν ρεαλιστικά και φανταστικά στοιχεία, συχνά με μοναχικούς πρωταγωνιστές που αντιμετωπίζουν παράλογες ή σουρεαλιστικές καταστάσεις και μυστηριώδεις γραφειοκρατικές δυνάμεις. Τα θέματα της αποξένωσης, του υπαρξιακού άγχους, της ενοχής και του παραλόγου κυριαρχούν στη γραφή του. Στα αξιοσημείωτα έργα του περιλαμβάνονται τα μυθιστορήματα «Η δίκη» και «Το κάστρο» και το διήγημα «Η μεταμόρφωση».

2. Μαθήματα ζωής μέσα από το συγγραφικό του έργο
Τα έργα του Κάφκα συχνά αφήνουν τους αναγνώστες να αισθάνονται θλίψη, σύγχυση ή απογοήτευση λόγω της σκοτεινής τους φύσης. Ωστόσο, προσφέρουν επίσης πολύτιμα μαθήματα ζωής, όπως η σημασία της ειλικρίνειας, το αναπόφευκτο των δυσκολιών, η αναγκαιότητα της μοναξιάς, η ιδιαιτερότητα και η επίγνωση ότι η αντικοινωνικότητα είναι μια στάση ζωής που στρέφει το άτομο στην αναζήτηση του εσωτερικού «Εγώ».

3. Μεταθανάτια φήμη
Τα έργα του Κάφκα απέκτησαν σημαντική αναγνώριση μόνο μετά τον θάνατό του. Δεν έγιναν ευρέως γνωστά παρά μόνο μετά το 1945 στις γερμανόφωνες περιοχές και επηρέασαν σημαντικά τη λογοτεχνία στη συνέχεια. Στη δεκαετία του 1960, η επιρροή του εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας πολυάριθμους συγγραφείς, κριτικούς, καλλιτέχνες και φιλοσόφους καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού και 21ου αιώνα.

4. Ένας εκπαιδευμένος δικηγόρος
Ο Κάφκα σπούδασε αρχικά χημεία, αλλά μετά από δύο εβδομάδες άλλαξε κατεύθυνση στη νομική. Εκπαιδεύτηκε ως δικηγόρος και, αφού ολοκλήρωσε τις νομικές του σπουδές, εργάστηκε με πλήρη απασχόληση σε μια ασφαλιστική εταιρεία. Αυτή η δουλειά παρέπεμψε τη συγγραφή του στον ελεύθερο χρόνο του. Πήρε το διδακτορικό του στη νομική στις 18 Ιουνίου 1906 και στη συνέχεια υπηρέτησε ένα υποχρεωτικό έτος άμισθης νομικής άσκησης σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

5. Αφιέρωμα στο Google Doodle
Στις 3 Ιουλίου 2013, η Google γιόρτασε τα 130α γενέθλια του Κάφκα με ένα doodle σε τόνους σέπια εμπνευσμένο από τη «Μεταμόρφωση», με μια κατσαρίδα που φοράει καπέλο και ανοίγει μια πόρτα.

6. Η επιθυμία του για ανωνυμία
Ο Κάφκα επιθυμούσε τα ανέκδοτα έργα του να καούν αδιάβαστα μετά το θάνατό του. Ευτυχώς, ο στενός του φίλος και εντολέας του, Max Brod, αγνόησε αυτό το αίτημα, επιτρέποντας στον κόσμο να γνωρίσει τα αριστουργήματα του Κάφκα, όπως «Η Δίκη».

7. Αστεροειδής 3412 Κάφκα
Ένας αστεροειδής με το όνομα 3412 Κάφκα, που ανακαλύφθηκε από τους Αμερικανούς αστρονόμους Randolph Kirk και Donald Rudy στο Αστεροσκοπείο Palomar στην Καλιφόρνια στις 10 Ιανουαρίου 1983, τιμά τη μνήμη του συγγραφέα. Ο αστεροειδής αυτός έχει διάμετρο περίπου 6 χιλιόμετρα και προέρχεται από την εσωτερική ζώνη αστεροειδών.

8. Το Μουσείο Φραντς Κάφκα
Η Πράγα φιλοξενεί ένα μουσείο αφιερωμένο στον Κάφκα και τα γραπτά του. Η έκθεση «Η πόλη του Κ. Ο Φραντς Κάφκα και η Πράγα», που παρουσιάστηκε αρχικά στη Βαρκελώνη το 1999, μεταφέρθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο της Νέας Υόρκης και τελικά βρήκε μόνιμη στέγη στη Malá Strana της Πράγας το 2005. Το μουσείο διαθέτει αυθεντικές φωτογραφίες και έγγραφα, βυθίζοντας τους επισκέπτες στον κόσμο του Κάφκα.

9. Το Βραβείο Φραντς Κάφκα
Ο Κάφκα τιμάται με το Βραβείο Φραντς Κάφκα, ένα διεθνές λογοτεχνικό βραβείο που συνδιοργανώνεται από την Εταιρεία Φραντς Κάφκα και την πόλη της Πράγας. Το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2001 και απονέμεται σε εν ζωή συγγραφείς που έχουν εκδώσει τουλάχιστον ένα από τα έργα τους στα τσεχικά.

10. Ο όρος «Kafkaesque»
Ο όρος «καφκικό» (Kafkaesque) χρησιμοποιείται για να περιγράψει εφιαλτικές, ψυχολογικά ανησυχητικές καταστάσεις, εμπνευσμένες από τα έργα του Κάφκα. Ωστόσο, οι μελετητές σημειώνουν ότι συχνά γίνεται κατάχρηση του όρου. Μια πιο ακριβής περιγραφή περιλαμβάνει ιδιότητες όπως η αλληλεπίδραση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας και η προσπάθεια παρά τις ζοφερές συνθήκες, όπως υπογραμμίζει ο Ben Marcus στο «What it Means to be Kafkaesque».

Κάφκα: «απέκτησα μια ενόραση του ψυχρού χώρου του κόσμου μας, που έπρεπε να τον ζεστάνω με μια φωτιά»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr