Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Τσαρλς Μπουκόφσκι

Τσαρλς Μπουκόφσκι: 20 αποφθέγματα για την αλήθεια

Τσαρλς Μπουκόφσκι: Αγκαλιάζοντας την ωμή πραγματικότητα της ζωής και την αντισυμβατική σοφία

Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, ένας λογοτεχνικός «αδέσποτος» γνωστός για την αδιανόητα ωμή και συχνά αμφιλεγόμενη γραφή του, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη σύγχρονη λογοτεχνία. Γεννημένος στις 16 Αυγούστου του 1920, τα έργα του συνεχίζουν να έχουν απήχηση στους αναγνώστες, αποτυπώνοντας την ουσία της ανθρώπινης εμπειρίας σε όλη της τη σκληρότητα και τη δόξα.

Η πεζογραφία και η ποίηση του Μπουκόφσκι αντανακλούν μια ζωή που έζησε στο περιθώριο της κοινωνίας, εξερευνώντας θέματα αγάπης, μοναξιάς, αλκοόλ και τους καθημερινούς αγώνες που καθορίζουν την ύπαρξη. Η ειλικρινής προσέγγισή του στη γραφή εξέθεσε το υπογάστριο της ζωής, αποκαλύπτοντας αλήθειες που πολλοί θα προτιμούσαν να αφήσουν ανείπωτες. Σε έναν κόσμο όπου συχνά κυριαρχούν τα προσχήματα, τα λόγια του Μπουκόφσκι προσέφεραν μια αναζωογονητική δόση αυθεντικότητας.

Ο Jamie Reid έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 76 ετών – Βοήθησε στον καθορισμό των Sex Pistols

 20 αποφθέγματα του Τσαρλς Μπουκόφσκι που συμπυκνώνουν τη μοναδική κοσμοθεωρία του:

1. “Βρείτε αυτό που αγαπάτε και αφήστε το να σας σκοτώσει”.
2. “Είμαστε εδώ για να γελάμε με τις πιθανότητες και να ζούμε τη ζωή μας τόσο καλά που ο Θάνατος θα τρέμει να μας πάρει”.
3. “Μερικοί άνθρωποι δεν τρελαίνονται ποτέ. Τι πραγματικά φρικτές ζωές πρέπει να ζουν”.
4. “Η ελεύθερη ψυχή είναι σπάνια, αλλά την καταλαβαίνεις όταν την βλέπεις – βασικά επειδή νιώθεις καλά, πολύ καλά, όταν είσαι κοντά τους ή μαζί τους”.
5. “Δεν ξέρω για τους άλλους ανθρώπους, αλλά όταν ξυπνάω το πρωί και βάζω τα παπούτσια μου, σκέφτομαι: “Χριστέ μου, τι κάνουμε τώρα;””.

Τσαρλς Μπουκόφσκι
6. “Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το πόσο καλά περπατάς μέσα στη φωτιά”.
7. “Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση”.
8. “Ήθελα όλο τον κόσμο ή τίποτα”.
9. “Δεν μισώ τους ανθρώπους. Απλώς νιώθω καλύτερα όταν δεν είναι κοντά μου”.
10. “Ένας διανοούμενος λέει ένα απλό πράγμα με σκληρό τρόπο. Ένας καλλιτέχνης λέει ένα δύσκολο πράγμα με απλό τρόπο”.

Τσαρλς Μπουκόφσκι
11. “Αγαπητή μου, βρες αυτό που αγαπάς και άφησέ το να σε σκοτώσει. Αφήστε το να σας στεγνώσει τα πάντα. Άφησέ το να γαντζωθεί στην πλάτη σου και να σε βαραίνει σε μια ενδεχόμενη ανυπαρξία”.
12. “Όσο λιγότερα χρειαζόμουν, τόσο καλύτερα ένιωθα”.
13. “Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση και οι έξυπνοι γεμάτοι αμφιβολία”.
14. “Μισείτε τους ανθρώπους; Δεν τους μισώ… Απλά νιώθω καλύτερα όταν δεν είναι κοντά μου”.
15. “Υπάρχει ένα γαλαζοπούλι στην καρδιά μου που θέλει να βγει έξω, αλλά είμαι πολύ σκληρή γι’ αυτό, του λέω, μείνε εκεί μέσα, δεν θα αφήσω κανέναν να σε δει”.
16. “Ο τρόπος για να δημιουργήσεις τέχνη είναι να κάψεις και να καταστρέψεις τις συνηθισμένες έννοιες και να τις αντικαταστήσεις με νέες αλήθειες που τρέχουν από την κορυφή του κεφαλιού και βγαίνουν από την καρδιά”.
17. “Δεν είμαι μισάνθρωπος, μου αρέσουν οι άνθρωποι- είναι η ανθρωπότητα που δεν αντέχω”.
18. “Είμαστε σαν τα τριαντάφυλλα που δεν μπήκαμε ποτέ στον κόπο να ανθίσουμε όταν έπρεπε να ανθίσουμε, και είναι σαν ο ήλιος να έχει αηδιάσει με την αναμονή”.
19. “Δεν νομίζω ότι υπάρχει βαθύτερη πηγή μαγείας. Τα ξόρκια είναι απλώς λέξεις που επαναλαμβάνεις μέχρι να τις νιώσεις αληθινές”.
20. “Αν έχετε την ικανότητα να αγαπάτε, αγαπήστε πρώτα τον εαυτό σας”.

Η κληρονομιά του Μπουκόφσκι είναι αυτή της αποδοχής των ατελειών και της πολυπλοκότητας της ζωής με ατρόμητο πνεύμα. Τα γραπτά του μας υπενθυμίζουν ότι μέσα στο χάος, υπάρχει ομορφιά στην αλήθεια, ακόμα κι αν είναι άβολη. Μέσω των λογοτεχνικών του προσπαθειών, ο Charles Bukowski εξασφάλισε ότι η φωνή του θα συνεχίσει να αντηχεί μέσα στις γενιές, προσφέροντας παρηγοριά και κατανόηση σε όσους τολμούν να αντιμετωπίσουν την αφιλτράριστη πραγματικότητα της ζωής.

Γκάντι: 30 αποφθέγματα ενός οραματιστή

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr