Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ηλίας Βενέζης σπίτι Αιβαλί

Το σπίτι του Ηλία Βενέζη: Τα συνεχή δημοσιεύματα ανάγκασαν τον ιδιοκτήτη να ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ηλίας Βενέζης:  Ξεκίνησε η αποκατάσταση του γκρεμισμένου σπιτιού του στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας.

Οι εργασίες ξεκίνησαν μετά τη δημοσιοποίηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το κτίριο καταρρέει μέρα με τη μέρα στο σπίτι στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, στην ιστορική Κυδωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, λόγω των συνεχών δημοσιεύσεων σε ελληνικές και τουρκικές εφημερίδες και της πίεσης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του σπιτιού ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, τουλάχιστον εμφανισιακά. Ήδη, η στέγη του σπιτιού, σύμβολο του Μικρασιατικού Ελληνισμού, έχει αποκατασταθεί, όπως και η πρόσοψη του φωτεινού ξύλινου σοβατισμένου (μπαγδατί) ορόφου πάνω από το πέτρινο ισόγειο.

Ο  ιδιοκτήτης του οικοπέδου αρνήθηκε να δηλώσει τη χρήση στην οποία έχει τεθεί το οικόπεδο.

Το σπίτι του πατέρα του συγγραφέα, του Μιχάλη Μέλλου, από την Κεφαλονιά, και της μητέρας του  βρίσκεται σε ένα φαρδύ δρομάκι πάνω από το Αϊβαλί. Είναι πολύ κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Στην εκκλησία αυτή διαδραματίστηκαν τα τραγικά γεγονότα που περιγράφει ο συγγραφέας στο βιβλίο του «Νούμερο 31328»: το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην επαρχία Αϊβαλί τον Σεπτέμβριο του 1922, η σύλληψή του, οι 14 μήνες στο τάγμα εργασίας πριν την απελευθέρωσή του και τα γεγονότα που αφορούν τους ελάχιστους επιζώντες από τα δεινά του λαού μας.

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το μνημειώδες έργο του Ηλία Βενέζη παρακάτω: 

Ο Ηλίας Βενέζης και «Το Νούμερο 31328» σε ένα απόσπασμα, που αναζητά λίγη ζωή ακόμη

Πότε αναγνωρίστηκε το σπίτι του;

Μόλις το 1970 αναγνωρίστηκε το άγνωστο σε πολλούς βενετσιάνικο σπίτι. Ήταν τότε που η Αγάπη Μοριβιάτη, αδελφή του Βενέτη, και ο γιος της, Πέτρος Μοριβιάτης, νεαρός τότε διπλωμάτης, επισκέφθηκαν το Αϊβαλί και φωτογραφήθηκαν έξω από το σπίτι.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αιολικά Γράμματα τον Νοέμβριο του 1972 και στη Νέα Εστία το 1974. Η φωτογραφία διαβιβάστηκε στον Δημήτρη Ψαρό, συγγραφέα του μνημειώδους έργου «ΤΟ ΑΙΒΑΛΙ».

Δείτε τις φωτογραφίες από τις εργασίες αποκατάστασης:

Ηλίας Βενέζης σπίτι Αιβαλί

Ηλίας Βενέζης σπίτι Αιβαλί

Πηγή φωτογραφιών 

11 αποφθέγματα από τα βιβλία των νικητών των Βραβείων Νόμπελ λογοτεχνίας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr