Ο Όργουελ για την εργασία: τι μας είπε και δεν θέλαμε ν’ ακούσουμε;
Αυτά που έγραψε ο Όργουελ για την εργασία δεν είναι σλόγκαν σε διαφημιστικό φυλλάδιο του 1950. Είναι απόσπασμα από το «1984» του Τζωρτζ Όργουελ και περιγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια την πραγματικότητα που όσο κι αν προχωράμε μέσα στις εποχές συνεχίζει να μας αγγίζει.
Ο Όργουελ δεν έγραψε οδηγό καριέρας. Δεν έδωσε συμβουλές για συνεντεύξεις ή tips για το τέλειο βιογραφικό. Αλλά μέσα από τα έργα του από το «1984» έως το «The Road tο Wigan Pier» περιέγραψε την εργασία όχι ως ευκαιρία για προσωπική ολοκλήρωση αλλά ως μέσο ελέγχου και ίσως και αποπροσανατολισμού.
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)
Τζωρτζ Όργουελ: «Σπάσαμε τα δεσμά που ένωναν τον άνδρα με τη γυναίκα….»
Εργασία ως μέσο εξουσίας
Στο «The Road tο Wigan Pier» ο Όργουελ καταγράφει την καθημερινότητα των ανθρακωρύχων στην Αγγλία του’30. Δεν τους παρουσιάζει ως ήρωες ή ως φτωχούς – αδικημένους. Τους δείχνει όπως είναι: εγκλωβισμένοι σ’ ένα σύστημα που απαιτεί να εξαντλούν σώμα και πνεύμα για να παράγουν, χωρίς ποτέ να τους δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουν, να διαμαρτυρηθούν ή να ξεφύγουν.
Η εργασία, έτσι όπως περιγράφεται έχει χάσει τα οφέλη της δεν είναι κοινωνική άνοδος. Είναι τρόπος να κρατάς τις μάζες απασχολημένες και ελεγχόμενες.
Δούλευε!
«Βαριά σωματική εργασία, η φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών, μικροκαβγάδες με τους γείτονες, ταινίες, ποδόσφαιρο, μπύρα και πάνω απ’ όλα, τζόγος , γέμιζαν τον ορίζοντα του μυαλού τους. Το να τους κρατάς υπό έλεγχο δεν ήταν δύσκολο…» (1984)
Το απόσπασμα μοιάζει σχεδόν ενοχλητικά επίκαιρο. Ο Όργουελ μας λέει: γεμίστε τον νου του ανθρώπου με εργασία, μικρές απολαύσεις, λίγο θόρυβο από την τηλεόραση και έναν μισθό μαστίγιο και καρότο και δε θα ψάξει ποτέ για κάτι περισσότερο.
Θα δουλεύει, θα καταναλώνει, θα υπακούει.
Όταν η εργασία μοιάζει με προπαγάνδα
Σ΄ ένα άλλο απόσπασμα, ο Όργουελ γράφει: «Το να τους κρατά υπό έλεγχο δεν ήταν δύσκολο».
Εδώ δε μιλά απλώς για εξουσία. Μιλά για την εσωτερικευμένη πειθαρχία. Για την εθελοντική συμμετοχή του ανθρώπου σ’ ένα σύστημα που τον καταπιέζει γιατί δεν έχει τον χρόνο ή τη διαύγεια να το αμφισβητήσει.
Αυτός είναι και ο τρόμος του σύγχρονου γραφείου: να δουλεύεις τόσο πολύ που δεν προλαβαίνεις να ρωτήσεις γιατί δουλεύεις. Και να γεμίζεις τον υπόλοιπο χρόνο σου με scroll, streaming.
Και τώρα;
Ο Όργουελ δε μισούσε την εργασία γενικά αλλά στην επικινδυνότητα που κρύβει όταν υπερβαίνει τα όρια. Πίστευε βαθιά στην αλήθεια, στη διαύγεια της γλώσσας και ίσως αυτό να είναι και το αντίδοτο στη σύγχρονη εργασιακή σύγχυση: να μάθουμε να βλέπουμε καθαρά και να ρωτάμε ξανά και ξανά: Για ποιον εργάζομαι, γιατί και τι μου κοστίζει αυτό κάθε μέρα;
Διαβάστε περισσότερες ερωτικές καταθέσεις από αγαπημένους λογοτέχνες:
- Οδυσσέας Ελύτης: «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι με τα μισόλογα τα σβησμένα»
- Τα γράμματα του Ρίλκε που μάς καθοδηγούν διαχρονικά: «Έρωτας δε θα πει ν’ ανοίγεσαι…είναι…»
- 11 σπουδαία αποφθέγματα του Τερζάκη: «Τι σχέση έχει με την αγάπη ο έρωτας; Η αγάπη είναι …»
- Καβάφης: «Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις επέστρεφε και παίρνε με»
- Τα ερωτικά, τολμηρά και απαγορευμένα ποιήματα του Μπωντλαίρ
- Τι είναι ο έρωτας; 10 ποιήματα προσπαθούν να του δώσουν μορφή
- Η Μαλβίνα Κάραλη σε ένα ερωτικό απόσπασμα: «Ακραία, απόλυτη βία ο έρωτας..»
- Αποφθέγματα των αρχαίων Ελλήνων για τον έρωτα – Τι ήταν ο έρωτας για αυτούς;