Search
Close this search box.
Τι σημαίνει η λέξη μελανόμορφο;

Τι σημαίνει η λέξη «μελανόμορφο»;

Τι σημαίνει η λέξη μελανόμορφο; Η μελανόμορφη τεχνοτροπία, με τη χαρακτηριστική τεχνική των μαύρων μορφών και τις λεπτομερείς χαράξεις, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής αγγειογραφίας. Η μετάβασή του και η επίδρασή του στις μεταγενέστερες τεχνοτροπίες υπογραμμίζουν τη σημασία του στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Τι σημαίνει η λέξη μελανόμορφο; Μελανόμορφος, -η, -ο

Αρχαίο αγγείο – αρχαιολογία – κεραμική. Αγγειογραφία με μαύρες μορφές πάνω σε ερυθρό φόντο (κοκκινωπό)

Η τεχνοτροπία της αρχαίας ελληνικής αγγειογραφίας με τις μαύρες μορφές άκμασε από τον 7ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ. Μετά από αυτή την περίοδο, από τον 5ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ., η τεχνική της αγγειογραφίας με ερυθρόμορφα σχήματα κυριάρχησε.

Τι σημαίνει εξανδραποδισμός;

Μελανόμορφο βάζο ζωγραφικής: Μια επισκόπηση

Τι σημαίνει η λέξη μελανόμορφο;
Πηγή

Ορισμός και τεχνική
Ο όρος μελανόμορφη αναφέρεται σε ένα αρχαίο ελληνικό στυλ αγγειογραφίας που απεικονίζει εικονιστικά και διακοσμητικά μοτίβα με μαύρο χρώμα σε ανοιχτόχρωμη πήλινη επιφάνεια, με λεπτομέρειες που αποδίδονται μέσω χάραξης. Η τεχνική αυτή έρχεται σε αντίθεση με την τεχνοτροπία της ερυθρόμορφης μορφής, όπου οι ρόλοι των χρωμάτων είναι αντίστροφοι.

Προέλευση και ανάπτυξη
Η μελανόμορφη αγγειογραφία πρωτοεμφανίστηκε στην Κόρινθο γύρω στο 700 π.Χ. και αργότερα υιοθετήθηκε στην Αττική γύρω στο 630 π.Χ. Ενώ στην Κόρινθο, η τεχνική αυτή χρησιμοποιήθηκε κυρίως για ζώνες με ζωικά μοτίβα σε μικρά αγγεία. Στην Αθήνα, εξελίχθηκε ώστε να περιλαμβάνει πολυπρόσωπες αφηγηματικές σκηνές σε μεγαλύτερα αγγεία. Ο πρώτος γνωστός καλλιτέχνης που χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική στην Αθήνα ονομάζεται συμβατικά ζωγράφος του Βερολίνου Α 34.

Ζωγραφική και χάραξη μορφών
Αυτή η μέθοδος διακόσμησης αγγείων, γνωστή και ως ζωγραφική σιλουέτας, περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός μελανού υαλώματος στον ανοιχτόχρωμο πηλό. Η τεχνική αυτή, γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους στο Αιγαίο, διατηρήθηκε στη ζωγραφική αγγείων μέχρι τον 7ο αιώνα π.Χ. Η βασική καινοτομία της μελανόμορφης ζωγραφικής ήταν η προσθήκη χαραγμένων λεπτομερειών μέσα στα περιγράμματα των μορφών, ενισχύοντας την απεικόνιση αφηγηματικών και μυθολογικών θεμάτων.

Τι σημαίνει η λέξη μελανόμορφο;
Πηγή

Επιρροή της χάλκινης τέχνης
Η λεπτομερής χάραξη στη μελανόμορφη κεραμική εμπνεύστηκε από τα περίπλοκα σχέδια των χάλκινων αγγείων και αντικειμένων της γεωμετρικής περιόδου. Οι τεχνικές χάραξης από τη μεταλλοτεχνία προσαρμόστηκαν για την κεραμική, ένα πιο προσιτό και ευρέως διαθέσιμο μέσο.

Αξιοσημείωτοι καλλιτέχνες και εξέλιξη
Η εξέλιξη αυτού του στυλ οδήγησε σε μεγαλύτερη καλλιτεχνική αυτοσυνειδησία και αναγνώριση των ατομικών στυλ. Από το 570 π.Χ. περίπου, οι αττικοί αγγειοπλάστες, με επικεφαλής τον Σοφίλο, άρχισαν να υπογράφουν τα έργα τους. Στους αξιόλογους καλλιτέχνες του μελανόμορφου ύφους συγκαταλέγονται:

– Ζωγράφος του Νέσσου (τέλη 7ου αιώνα π.Χ.)
– Ζωγράφος των Γοργόνων (αρχές 6ου αιώνα π.Χ.)
– Σοφίλος (580-570 π.Χ.)
– Κλειτίας (μέσα 6ου αιώνα π.Χ.)
– Νέαρχος (περίπου 570-555 π.Χ.)
– Λυδός(560-540/535 π.Χ.)
– Ζωγράφος του Άμασι (560-515 π.Χ.)
– Εξηκίας (τέλη 6ου αιώνα π.Χ.)

Παρακμή και κληρονομιά
Μέχρι το τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., η τεχνική των ερυθρόμορφων μορφών άρχισε να επισκιάζει την τεχνοτροπία των μαύρων μορφών, επιτρέποντας πιο λεπτομερείς και επικαλυπτόμενες συνθέσεις μορφών. Κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, τα αγγεία παρουσίαζαν και τις δύο τεχνοτροπίες. Τελικά, η τεχνική των μαύρων μορφών εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τους Παναθηναϊκούς αμφορείς, οι οποίοι συνέχισαν να ζωγραφίζονται με την τεχνική των μαύρων μορφών μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ.. Αυτοί οι αμφορείς απονεμήθηκαν ως βραβεία γεμάτα με λάδι στους Μεγάλους Παναθηναϊκούς Αγώνες, διατηρώντας το παραδοσιακό στυλ διακόσμησης.

Τι σημαίνει η λέξη «ρηξικέλευθος» ;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr