Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
πεκκ

Τις καλύτερες ταινίες για το 2023 ψήφισε η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου

Η φετινή ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για την ανάδειξη των κορυφαίων ταινιών της χρονιάς ολοκληρώθηκε.

Letter to a pig – Ένα γράμμα με ονειρικό παραλήπτη – (ΤΡΕΪΛΕΡ)

Για το 2023, τα μέλη της ΠΕΚΚ ψήφισαν τις καλύτερες ταινίες με βάση την προβολή τους στις αίθουσες. Στις ελληνικές ταινίες, η «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου κυριάρχησε, ενώ ακολούθησαν το «Black stone» και η «Φόνισσα» των Σπύρου Ιακωβίδη και Εύας Νάθενα αντίστοιχα. Οι δύο πρώτες παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2022, ενώ η νέα εκδοχή του μυθιστορήματος του Παπαδιαμάντη, «Φόνισσα», προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2023.

Στην ψηφοφορία της ΠΕΚΚ για τις διεθνείς ταινίες, είχαμε ισοψηφία στην κορυφή και στη βάση της δεκάδας, η οποία, τελικά, ήταν μια δωδεκάδα. Οι κριτικοί ανέδειξαν ύστερα από έντονο ανταγωνισμό τη «Ζώνη Ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ και τα «Πεσμένα Φύλλα» του Άκι Καουρισμάκι ως τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Και οι δύο ταινίες απολαμβάνουν ευρείας αποδοχής, όπως και οι υπόλοιπες ταινίες που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΠΕΚΚ (pekk.gr), ενώ είναι σημαντικό το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 80%. Όλα αυτά θα περιληφθούν, όπως συνήθως, και στην ετήσια έκδοση «Κινηματογράφος».

Στην ετήσια έκδοση «Κινηματογράφος» της ΠΕΚΚ, θα συμπεριλαμβάνονται κριτικές για το σύνολο των ταινιών που προβλήθηκαν στη χώρα μας το προηγούμενο έτος. Επίσης, θα υπάρχουν εκτενείς αναφορές στα ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου του 2023. Στην έκδοση θα περιλαμβάνονται επίσης αναδρομή στις δράσεις της ΠΕΚΚ, παρουσίαση βιβλίων για τον κινηματογράφο, στοιχεία για το “box office” εισιτηρίων στην Ελλάδα, και το «Εις μνήμην», η πλέον προσεγμένη ανασκόπηση των κινηματογραφικών απωλειών της χρονιάς.

Οι 10 (+2) καλύτερες ταινίες του 2023

1) Ζώνη ενδιαφέροντος του Τζόναθαν Γκλέιζερ και

-) Πεσμένα φύλλα του Άκι Καουρισμάκι)

3) Ανατομία μιας πτώσης της Ζιστίν Τριέ

4) Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού του Μάρτιν Σκορσέζε

5) Τα πνεύματα του Ινισέριν του Μάρτιν Μακ Ντόνα

6) Οπενχάιμερ του Κρίστοφερ Νόλαν

7) Tar του Τοντ Φιλντ

8) Περασμένες ζωές της Σελίν Σονγκ

9) Ξερά χόρτα του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

10) Στο γραφείο των καθηγητών του Ιλκέρ Τσατάκ

-) Το τέρας του Χιροκάζου Κορεέντα

-) Η χώρα του Θεού του Χλίνουρ Πάλμασον

Οι 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες του 2023

1) Πίσω από τις θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου

2) Black stone του Σπύρου Ιακωβίδη

3) Φόνισσα της Εύας Νάθενα

Βραβεία SAG 2024: Οι υποψηφιότητες των προαγγέλων των Όσκαρ

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr