Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Τζορτζ Έλιοτ αποφθέγματα

Τζ. Έλιοτ: «Δεν αρνούμαι το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι χαζές. Ο Θεός τις έκανε έτσι για να ταιριάζουν…»

Το να διαβάζεις την Τζορτζ Έλιοτ είναι σαν να βιώνεις το πλήρες βάρος ενός οξυδερκούς μυαλού που ήταν τόσο ατρόμητο όσο και συνειδητοποιημένο.

Η  Τζορτζ Έλιοτ γεννημένη ως Mary Ann Evans, έγραψε με ανδρικό ψευδώνυμο για να ξεφύγει από τους λογοτεχνικούς περιορισμούς που επιβάλλονταν στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ωστόσο η φωνή της έγινε μία από τις πιο χαρακτηριστικές της αγγλικής λογοτεχνίας.

Η Έλιοτ παραμένει μια αδάμαστη δύναμη στην αγγλική λογοτεχνία. Η ψυχολογική της διορατικότητα και η βαθιά της ενσυναίσθηση για την ανθρώπινη αδυναμία την ξεχωρίζουν, καθιστώντας τα μυθιστορήματά της διαχρονικές εξερευνήσεις της ζωής. Η ικανότητά της να εξανθρωπίζει ακόμη και τους πιο ελαττωματικούς χαρακτήρες εξακολουθεί να βρίσκει απήχηση στους σύγχρονους αναγνώστες.

Λιλή Ζωγράφου: «Υπάρχει μια συγκεκριμένη λύσσα… να κάνω τις γυναίκες να καταλάβουν τι ηλίθιες είναι»

Περί της συγγραφέως:

Όνομα πένας: Υιοθετώντας ένα ανδρικό ψευδώνυμο η Έλιοτ αψήφησε τις συμβάσεις, εξασφαλίζοντας ότι το έργο της θα κρινόταν με βάση την αξία του και όχι με βάση το φύλο της.

Γεννήθηκε: 22 Νοεμβρίου 1819, στην ποιμενική ομορφιά του Warwickshire της Αγγλίας, μια περιοχή που ενέπνευσε τις πλούσιες, υποβλητικές περιγραφές της αγροτικής ζωής, οι οποίες διαπλέκονται στα πιο αγαπημένα της έργα.

Φημισμένα έργα: Τα μυθιστορήματα αυτά δεν αποτελούν απλώς λογοτεχνικά ορόσημα αλλά βαθιές εξερευνήσεις της ανθρώπινης επιθυμίας, της ηθικής και των ενίοτε σκληρών συνεπειών των κοινωνικών προσδοκιών. Το «Middlemarch» χαρακτηρίζεται συχνά ως ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της αγγλικής γλώσσας.

Λογοτεχνικά θέματα: Η Έλιοτ, μετρ της ηθικής πολυπλοκότητας, αναλύει στα έργα της τον μπερδεμένο ιστό των ανθρώπινων κινήτρων, των κοινωνικών συμβάσεων και της προσωπικής λύτρωσης. Η γραφή της συχνά αμφισβητεί τους ρόλους που ανατίθενται στις γυναίκες και τους περιορισμούς της βικτωριανής κοινωνίας, καθιστώντας την πρόδρομο της φεμινιστικής σκέψης.

11 αποφθέγματα της Τζορτζ Έλιοτ.

  1. «Τα ζώα είναι τόσο καλόβουλοι φίλοι… δεν ρωτάνε καθόλου ερωτήσεις και δεν κάνουν καθόλου κριτική.»
  2. «Δεν αρνούμαι το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι χαζές. Ο Θεός τις έκανε έτσι για να ταιριάζουν με τους άντρες»
  3. «Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είχες γίνει.»
  4. «Η βαναυσότητα, όπως κάθε άλλη κακία, δεν χρειάζεται κάποιο κίνητρο, εκτός απ’ αυτήν την ίδια. Χρειάζεται μόνο μία ευκαιρία.»
  5. «Δεν θα βρέξει ποτέ τριαντάφυλλα. Αν θέλουμε να έχουμε περισσότερα τριαντάφυλλα, πρέπει να φυτέψουμε περισσότερες τριανταφυλλιές.»
  6. «Η αποτυχία μετά από μεγάλη αναμονή είναι πολύ πιο μεγαλειώδης από το να μην έχεις ποτέ μια αναποδιά αρκετά καλή που να θεωρείται αποτυχία.»
  7. «Η αμοιβή για την εκπλήρωση ενός καθήκοντος είναι η δυνατότητα να εκπληρώσουμε ένα άλλο.»
  8. «Ποια μοναξιά είναι χειρότερη από την έλλειψη εμπιστοσύνης;»
  9. «Η μόνη αποτυχία που πρέπει να φοβάται κανείς είναι να μην επιμείνει στο στόχο που θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος.»
  10. «Ανεξάρτητα από το αν η ευτυχία μπορεί να έρθει ή όχι, πρέπει κανείς να προσπαθεί και να είναι προετοιμασμένος να ζήσει χωρίς αυτήν.»
  11. «Όταν έρχεται ο θάνατος, δεν είναι η τρυφερότητα για την οποία μετανιώνουμε, αλλά η σκληρότητά μας.»

Φρίντα Κάλο: «Μη χτίσεις ένα τείχος γύρω από τον πόνο σου, μπορεί να σε καταβροχθίσει από μέσα»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr