Search
Close this search box.
Τα σταφύλια της οργής

Τζον Στάινμπεκ: 20 αποφθέγματα απ’ το αριστούργημά του «Τα σταφύλια της οργής»

Το Μεγάλο Έργο του Τζον Στάινμπεκ: «Τα σταφύλια της οργής»

Στο χώρο της λογοτεχνίας, ορισμένα έργα ξεπερνούν την εποχή τους και γίνονται διαχρονικές αντανακλάσεις των ανθρώπινων εμπειριών. Το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, “Τα σταφύλια της οργής”, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αυτού του φαινομένου. Το μυθιστόρημα, που δημοσιεύτηκε το 1939, εξακολουθεί να γοητεύει τους αναγνώστες με την οδυνηρή απεικόνιση της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης και τη βαθιά διερεύνηση της κοινωνικής και οικονομικής αδικίας. Η αφηγηματική δεξιοτεχνία του Στάινμπεκ και η ικανότητά του να φωτίζει τους αγώνες των καταπιεσμένων έχουν εδραιώσει τη θέση του μυθιστορήματος ως κλασικού λογοτεχνικού έργου που συνεχίζει να εμπνέει ενσυναίσθηση, να πυροδοτεί συζητήσεις και να μας υπενθυμίζει τη διαρκή δύναμη της λογοτεχνίας να ρίχνει φως στις πολυπλοκότητες του κόσμου μας.

Έντγκαρ Άλλαν Πόε: 10 αποφθέγματα του μετρ του μακάβριου και του μυστηρίου

20 αποφθέγματα απ΄ τα «Σταφύλια της οργής»:

1 «Δεν υπάρχει αμαρτία και δεν υπάρχει αρετή. Υπάρχουν απλά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι.

2 «Και το μικρό ουρλιαχτό γεγονός που ακούγεται σε όλη την ιστορία: η καταστολή λειτουργεί μόνο για να ενισχύσει και να δέσει τους καταπιεσμένους.

3 «Ήταν συνήθειά της να χτίζει το γέλιο από ανεπαρκή υλικά.

4 «…και στα μάτια των ανθρώπων υπάρχει η αποτυχία- και στα μάτια των πεινασμένων υπάρχει μια αυξανόμενη οργή. Στις ψυχές των ανθρώπων τα σταφύλια της οργής γεμίζουν και βαραίνουν, βαραίνουν για τον τρύγο.

5 «Η ποιότητα της ιδιοκτησίας σε παγώνει για πάντα στο “εγώ” και σε αποκόπτει για πάντα από το “εμείς”.

6 «Ο θάνατος ήταν φίλος και ο ύπνος ήταν αδελφός του θανάτου.

7 «Μπροστά μας υπάρχουν χίλιες ζωές που μπορεί να ζήσουμε, αλλά όταν έρθει θα είναι μόνο μία.

8 «Μύες που πονάνε να δουλέψουν, μυαλά που πονάνε να δημιουργήσουν – αυτός είναι ο άνθρωπος.

9 «Μια μεγάλη σταγόνα ήλιου έμεινε στον ορίζοντα και μετά έσταξε και χάθηκε, και ο ουρανός ήταν λαμπερός πάνω από το σημείο όπου είχε φύγει, και ένα σκισμένο σύννεφο, σαν ματωμένο κουρέλι, κρεμόταν πάνω από το σημείο όπου έφυγε. Και το σούρουπο σύρθηκε πάνω στον ουρανό από τον ανατολικό ορίζοντα, και το σκοτάδι σύρθηκε πάνω στη γη από τα ανατολικά.»

10 «Αν χρειάζεται ένα εκατομμύριο στρέμματα για να νιώσει πλούσιος, μου φαίνεται ότι το χρειάζεται γιατί νιώθει φτωχός μέσα του, και αν είναι φτωχός μέσα του, κανένα εκατομμύριο στρέμματα δεν θα τον κάνουν να νιώσει πλούσιος, και ίσως απογοητεύτηκε που τίποτα που μπορεί να κάνει δεν θα τον κάνει να νιώσει πλούσιος.»

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

11 «Βέβαια, φώναζαν οι ενοικιαστές,αλλά είναι η γη μας… Γεννηθήκαμε πάνω της, και σκοτωθήκαμε πάνω της, πεθάναμε πάνω της. Ακόμα κι αν δεν είναι καλή, παραμένει δική μας….Αυτό είναι που κάνει την ιδιοκτησία, όχι ένα χαρτί με αριθμούς πάνω του.»

12 «Λυπούμαστε. Δεν είμαστε εμείς. Είναι το τέρας. Η τράπεζα δεν είναι σαν τον άνθρωπο.»

 – Ναι, αλλά η τράπεζα αποτελείται μόνο από ανθρώπους.»

-Όχι, κάνεις λάθος σε αυτό το σημείο – εντελώς λάθος σε αυτό το σημείο. Η τράπεζα είναι κάτι άλλο από ανθρώπους. Συμβαίνει κάθε άνθρωπος σε μια τράπεζα να μισεί αυτό που κάνει η τράπεζα, και όμως η τράπεζα το κάνει. Η τράπεζα είναι κάτι περισσότερο από τους ανθρώπους, σας λέω. Είναι το τέρας. Οι άνθρωποι την έφτιαξαν, αλλά δεν μπορούν να την ελέγξουν.»

13 «Είμαι απλά ένας πόνος καλυμμένος με δέρμα…»

14  « Δεν πρόκειται να πεθάνουμε. Ο κόσμος συνεχίζει να υπάρχει, αλλάζει λίγο, ίσως, αλλά συνεχίζει να υπάρχει.»

15 «Και αυτό μπορείτε να το ξέρετε- φοβηθείτε την ώρα που ο Άνθρωπος δεν θα υποφέρει και δεν θα πεθάνει για μια έννοια, γιατί αυτή η μία ποιότητα είναι ο άνθρωπος, ξεχωριστή στο σύμπαν.»

 16 «Αυτή είναι η αρχή – από το “εγώ” στο “εμείς”. 

17 «Ο άνθρωπος, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο οργανικό ή ανόργανο πράγμα στο σύμπαν, μεγαλώνει πέρα από το έργο του, ανεβαίνει τις σκάλες των αντιλήψεών του και αναδύεται μπροστά από τα επιτεύγματά του.

18 «Η τράπεζα – το τέρας πρέπει να έχει κέρδη όλη την ώρα. Δεν μπορεί να περιμένει. Θα πεθάνει. Όχι, οι φόροι συνεχίζονται. Όταν το τέρας σταματά να μεγαλώνει, πεθαίνει. Δεν μπορεί να μείνει σε ένα μέγεθος.»

19 «Αν έχεις πρόβλημα ή πληγωθεί ή έχεις ανάγκη, πήγαινε στους φτωχούς. Είναι οι μόνοι που θα σε βοηθήσουν – οι μόνοι.

20 «Αγοράζεις χρόνια δουλειάς, μόχθο στον ήλιο- αγοράζεις μια θλίψη που δεν μπορεί να μιλήσει.»

Σοπενχάουερ: Ξεκλειδώνοντας τη φιλοσοφία του – 10 βασικά ορόσημα

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Η λογοτεχνική κληρονομιά του Στάινμπεκ

Ο Τζον Στάινμπεκ, ένας λογοτεχνικός φωστήρας, φημίστηκε για την ικανότητά του να συλλαμβάνει την ουσία των συνηθισμένων ζωών και να τις συνθέτει σε αφηγήσεις που απηχούν οικουμενικά θέματα. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από τη βαθιά ενσυναίσθηση για την ανθρώπινη κατάσταση και τη διορατική κριτική τους σε κοινωνικά ζητήματα. “Τα σταφύλια της οργής”, ειδικότερα, εδραίωσε τη φήμη του Στάινμπεκ ως λογοτεχνικού γίγαντα, κερδίζοντάς του το Βραβείο Πούλιτζερ Μυθοπλασίας το 1940.

Το Dust Bowl και η οικογένεια Joad

Με φόντο το Dust Bowl και τη Μεγάλη Ύφεση, “Τα σταφύλια της οργής” ακολουθεί την οικογένεια Joad καθώς ταξιδεύει από τη φάρμα της Οκλαχόμα στην Καλιφόρνια σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Το μυθιστόρημα περιγράφει αριστοτεχνικά τους αγώνες, τις ελπίδες και τις στενοχώριες των Joads καθώς αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και τη σκληρή πραγματικότητα μιας κοινωνίας που παλεύει με την οικονομική αναταραχή.

Θέματα επιβίωσης και αδικίας

Στην καρδιά του “The Grapes of Wrath” βρίσκονται θέματα ανθεκτικότητας και αδικίας. Ο Στάινμπεκ εμβαθύνει στην ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στις αντιξοότητες, απεικονίζοντας χαρακτήρες που υπομένουν αφάνταστες κακουχίες αλλά επιμένουν στην προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον. Ταυτόχρονα, εκθέτει τις αχαλίνωτες αδικίες που επιβάλλονται στους περιθωριοποιημένους και ευάλωτους, αναδεικνύοντας την εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών και την έντονη ανισότητα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων.

Κοινωνική κριτική και ανθρώπινη σύνδεση

Η κριτική που ασκεί ο Στάινμπεκ στις αδυναμίες της κοινωνίας είναι άψογα συνυφασμένη με την αφήγηση. Ρίχνει φως στις απάνθρωπες συνέπειες του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού, όπου τα κέρδη υπερισχύουν της ευημερίας των ατόμων. Επιπλέον, υπογραμμίζει τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης και της κοινότητας ως μέσο επιβίωσης και αντίστασης κατά της συστημικής καταπίεσης.

Μια λογοτεχνική εξερεύνηση του αμερικανικού ονείρου

“Τα σταφύλια της οργής” χρησιμεύει επίσης ως μια προκλητική εξερεύνηση του αμερικανικού ονείρου. Η επιδίωξη των Joads για μια καλύτερη ζωή αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες αμέτρητων ατόμων σε μια εποχή οικονομικής αναταραχής. Ωστόσο, η αφήγηση του Στάινμπεκ αναγκάζει τους αναγνώστες να αμφισβητήσουν την εφικτότητα αυτού του ονείρου σε μια κοινωνία που βρίθει ανισότητας και εκμετάλλευσης.

Η διαρκή επίδραση του μυθιστορήματος

Δεκαετίες μετά την αρχική του έκδοση, “Τα σταφύλια της οργής” συνεχίζει να έχει απήχηση στους αναγνώστες όλων των γενεών. Η απεικόνιση της οικονομικής ανισότητας, της μετανάστευσης και της επιδίωξης της δικαιοσύνης παραμένει επίκαιρη σε έναν κόσμο που παλεύει με τις δικές του κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις. Η διερεύνηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ενσυναίσθησης και της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης εμπειρίας στο μυθιστόρημα εξασφαλίζει τη διαρκή επίδρασή του στη λογοτεχνική και κοινωνική συζήτηση.

Ρένος Αποστολίδης: 10 αποφθέγματα ενός άναρχου αφηγητή – ΒΙΝΤΕΟ

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr