Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη: Συμπεραίνει πως πίνακας που θεωρούνταν απομίμηση είναι αυθεντικός του Ραφαήλ

Η Τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει την τέχνη! Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να ταυτοποιήσουν το «έργο του Ραφαήλ», το οποίο είναι γνωστό ως de Brecy Tondo

Η τεχνητή νοημοσύνη κατέληξε πως  ένας πίνακας, ο οποίος θεωρούνταν βικτοριανή απομίμηση, είναι” έργο του Ραφαήλ, του ζωγράφου της Αναγέννησης.

Ομάδες από τα πανεπιστήμια του Νότιγχαμ και του Μπράντφορντ χρησιμοποίησαν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να ταυτοποιήσουν το έργο, γνωστό ως de Brecy Tondo και διαπίστωσαν ότι τα πρόσωπα ήταν ακριβώς τα ίδια με εκείνα σε έναν βωμό του Ραφαήλ. Ο πίνακας εκτίθεται τώρα για πρώτη φορά δημόσια στην Cartwright Hall Art Gallery στο Μπράντφορντ, όπου θα εκτίθεται για τους επόμενους δύο μήνες.

Εκπληκτικά αποτελέσματα

Ορισμένοι ειδικοί είχαν υποθέσει ότι το μυστηριώδες έργο, μέρος μιας συλλογής που δημιούργησε ο Τζορτζ Λέστερ Γουίνγουορντ, επιχειρηματίας από το Τσέσαϊρ, ήταν βικτοριανό αντίγραφο. Ο πίνακας ερευνάται και συζητείται για πάνω από σαράντα χρόνια λόγω της ομοιότητάς του με την Παναγία της Σιστίνα του Ραφαήλ.

Ο κ. Winward δημιούργησε τη συλλογή de Brecy Trust το 1995, δύο χρόνια πριν από το θάνατό του, για να διατηρήσει τη συλλογή και να διασφαλίσει ότι τα έργα θα είναι διαθέσιμα για μελέτη από τους μελετητές της τέχνης.

Ο καθηγητής Hassan Ugail, διευθυντής του Κέντρου Οπτικής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Bradford, δήλωσε:

«Η δοκιμή του Tondo με τη χρήση αυτού του νέου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης έδειξε εκπληκτικά αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας ότι πιθανότατα προέρχεται από τον Ραφαήλ. Μαζί με την προηγούμενη εργασία μου με τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου και σε συνδυασμό με προηγούμενες έρευνες συναδέλφων μου ακαδημαϊκών, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το Tondo και η Μαντόνα της Σιστίνας είναι αναμφίβολα του ίδιου καλλιτέχνη.»

Ποιος ήταν ο ζωγράφος Ραφαήλ;

  • Ο Ραφαήλ ήταν Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης. Γεννήθηκε στην Ούμπρια το 1483 και πέθανε στη Ρώμη το 1520. Θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους ζωγράφους της Αναγέννησης, μαζί με τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Λεονάρντο ντα Βίντσι.
  • Το έργο του Ραφαήλ χαρακτηρίζεται από τη λεπτότητα των μορφών, την αρμονία των χρωμάτων και την ισορροπία των σύνθεσεων. Ζωγράφισε μια μεγάλη ποικιλία έργων, από θρησκευτικές εικόνες έως πορτρέτα και μυθολογικές σκηνές. Μερικά από τα πιο διάσημα έργα του είναι η “Προσκύνημα της Μαγδαληνής”, η “Τριάδα της Σιάνκα” και η “Σχολή των Αθηνών”.
  • Ο Ραφαήλ ήταν ένας πολύ παραγωγικός καλλιτέχνης και άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο. Το έργο του έχει επηρεάσει πολλούς άλλους καλλιτέχνες και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Αναγέννησης.
  • Εκτός από την ζωγραφική, ο Ραφαήλ ασχολήθηκε και με την αρχιτεκτονική. Έχει σχεδιάσει πολλά σημαντικά κτίρια, όπως η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η Ακαδημία των Καλών Τεχνών της Ρώμης.
  • Ο Ραφαήλ ήταν ένας πολύ σημαντικός καλλιτέχνης της Αναγέννησης. Το έργο του έχει διαχρονική αξία και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας τέχνης.

Έργα τέχνης του Ραφαήλ:

Ραφαήλ
«Η Σχολή των Αθηνών»
Ραφαήλ
The Grand Duke’s Madonna
Ραφαήλ
Προσωπογραφία της Ιωάννας, βασίλισσας της Καστίλης
Ραφαήλ
Saint Michael – Raphael

 

 

Πηγή φωτογραφιών:1, 2

Διαβάστε περισσότερα:

Η μακάβρια αισθητική του Santiago Caruso

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr