Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
αποφθέγματα Κούντερα

Τα 15 πιο «δυνατά» αποφθέγματα του Μίλαν Κούντερα για τον έρωτα, τη μοναξιά και τους παραλογισμούς της ζωής

Τα αποφθέγματα του Μίλαν Κούντερα: δεκαπέντε σκέψεις από το μυαλό ενός ανθρώπου που είδε μέσα από τα πέπλα της ανθρώπινης υποκρισίας.

Τα αποφθέγματα του Κούντερα κόβουν σαν λεπίδα τον ιστό της καθημερινότητας μας, αποκαλύπτοντας τις ωμές αλήθειες που κρύβονται από κάτω. Το ερωτικό συναίσθημα μας παραπλανά όλους με μια ψευδαίσθηση γνώσης και οδηγούμαστε συχνά σε παραλογισμούς. Αλλά δεν είναι αυτοί οι παραλογισμοί που καθορίζουν την ύπαρξή μας;

Κούντερα: «Το πιο βαρύ φορτίο είναι λοιπόν ταυτόχρονα και η εικόνα της πιο έντονης ζωικής ολοκλήρωσης»

15 αποφθέγματα του Κούντερα

  1. Το σημαντικό είναι να με σκέφτεσαι.
  2. Από τη στιγμή που δεν ενδιαφερόμαστε πια για το πως μας βλέπει ο άλλος, δεν τον αγαπάμε πια. – Α, στον έρωτα αρκεί ένα τόσο δα για να σε ρίξει στην απελπισία!
  3. Το ερωτικό συναίσθημα μας παραπλανά όλους με μια αυταπάτη γνώσης.
  4. Ο έρωτας είναι μια φτερούγα που χτυπάει μέσα στο στήθος μου σαν να είναι σε κλουβί και που παρακινεί να κάνω πράγματα που εσένα σου φαίνονται παράλογα.
  5. «ΘΑ μου κάνεις, ΘΑ οργανώσουμε… Ο μέλλων αυτός μεταμορφώνει την ονειροπόληση σε υπόσχεση διαρκείας. Έτσι και ξενερώσουν οι εραστές δεν έχει πια αξία…
  6. Η μοναξιά: γλυκιά απουσία βλεμμάτων
  7. Αυτό που παρακινεί τους ανθρώπους να σηκώνουν τη γροθιά, ν’ αρπάζουν ένα τουφέκι, να υπερασπίζονται μαζί δίκαιες ή άδικες υποθέσεις, δεν είναι η λογική αλλά η ψυχή που έχει πάθει υπερτροφία. Αυτή είναι το καύσιμο χωρίς το οποίο ο κινητήρας της Ιστορίας δεν θα μπορούσε να πάρει εμπρός και ελλείψει του οποίου η Ευρώπη θα είχε μείνει ξαπλωμένη στο χορτάρι, να κοιτάζει τεμπέλικα τα σύννεφα που τρέχουν στον ουρανό.
  8. Αυτό που είναι αβάσταχτο στη ζωή, δεν είναι το να είσαι αλλά το να είσαι το εγώ σου.
  9. Ο πόλεμος και η κουλτούρα είναι οι δύο πόλοι της Ευρώπης, ο ουρανός της και η κόλασή της, η δόξα της και η ντροπή της, αλλά δεν μπορεί κανείς να τους χωρίσει. Όταν θα έχουμε ξεμπερδέψει με τον ένα, θα έχουμε ξεμπερδέψει και με την άλλη, μαζί θα χαθούν.
  10. Η δόξα προσθέτει σε όλα όσα μας συμβαίνουν μια εκατονταπλάσια ηχώ.
  11. Ο αληθινός έρωτας είναι ανίκανος ν΄ απιστήσει.
  12. Υπάρχουν δυο μέθοδοι για να καλλιεργήσει κανείς τη μοναδικότητα του εγώ: η προσθετική μέθοδος και η αφαιρετική μέθοδος.
  13. Είναι αφελής αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η εικόνα μας είναι μία απλή εμφάνιση, πίσω από την οποία θα κρυβόταν η πραγματική ουσία του εγώ μας, ανεξάρτητη από τα μάτια του κόσμου.
  14. Τέτοιο είναι το παράδοξο του οποίου πέφτουν θύματα όλοι εκείνοι που καταφεύγουν στην προσθετική μέθοδο προκειμένου να καλλιεργήσουν το εγώ τους: προσπαθούν να κάνουν προσθέσεις για να δημιουργήσουν ένα εγώ μοναδικό και αμίμητο, αλλά καθώς ταυτόχρονα γίνονται οι προπαγανδιστές αυτών των πρόσθετων χαρακτηριστικών, κάνουν τα πάντα ώστε να τους μοιάσει η πλειοψηφία των ανθρώπων. Και τότε η (με τόση επιμέλεια κατακτημένη) μοναδικότητα του εγώ τους, εξαφανίζεται αμέσως.
  15. Όσο περισσότερο ο άνθρωπος αδιαφορεί για την πολιτική, για τα ενδιαφέροντα του άλλου, τόσο πειθαναγκάζεται από το πρόσωπό του. Είναι ο ατομικισμός του καιρού μας… Είναι φανερό ότι το άτομο δεν ανήκει πια στον εαυτό του, ότι είναι εντελώς ιδιοκτησία των άλλων.

Ο Κούντερα σε μια αιχμηρή μετανάλυση: «Ο αληθινός έρωτας είναι ανίκανος ν΄ απιστήσει…» – 37 αποφθέγματά του

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr