Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
κλασικά βιβλία

Τα 10 καλύτερα κλασικά βιβλία για νέους αναγνώστες

Η εμβάθυνση στην κλασική λογοτεχνία μπορεί να είναι σαν να σου λένε: «να τρως τα λαχανικά σου», ξέρεις ότι σου κάνουν καλό αλλά προτιμάς να μένεις σ΄ αυτά που δεν σε κάνουν να νιώθεις άβολα.

Τα κλασικά βιβλία δεν είναι απλώς σκονισμένοι παλιοί τόμοι γεμάτοι με ακατανόητη γλώσσα και ατέλειωτη δυστυχία. Μερικά βιβλία είναι άκρως απολαυστικά ακόμη και για τους αρχάριους.  Αν λοιπόν σας έχει αποτρέψει κάποια ιδέα να διαβάσετε κλασικά βιβλία, ορίστε μια λίστα με 10 βιβλία που μπορεί να σας αλλάξουν γνώμη.

4 «αιρετικά» σχολικά βιβλία που καταργήθηκαν από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

Τα 10 καλύτερα κλασικά βιβλία για νέους αναγνώστες

1.«To kill a Mockingbird»της Χάρπερ Λι
Ας ξεκινήσουμε! Εντάξει αυτό είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κλασικά βιβλία των αναγνωστών. Έχει λίγο από όλα, χιούμορ, μια ιστορία ενηλικίωσης και μια σοβαρή διερεύνηση του ρατσισμού και της δικαιοσύνης στην Αμερική. Επιπλέον η Χάρπερ Λι είναι μία από τις πιο ταλαντούχες αφηγήτριες που θα συναντήσεις ποτέ.

2. «Περηφάνια και προκατάληψη» της Τζέιν Ώστιν
Μην αφήσετε τα φανταστικά φορέματα και τις προτάσεις γάμου να σας ξεγελάσουν. Το πνεύμα της Ώστιν είναι πιο κοφτερό και από μαχαίρι, ενώ το σχόλιο της για τα κοινωνικά πρότυπα και τις σχέσεις είναι τόσο επίκαιρο σήμερα όσο και το 1800. Αν σας αρέσει το ρομάντζο με μια δόση σαρκασμού, αυτό είναι για σας.

3. «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι» του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ
Είναι σύντομο και τραγικό και στάζει λίγη από την αίγλη της εποχής της τζαζ θα το διαβάσετε σε μία μέρα και μετά θα περάσετε μία εβδομάδα σκεπτόμενοι το πράσινο φως και τι σημαίνουν όλα αυτά. Σπόιλερ: πρόκειται για το ψεύτικο αλλά πολλά υποσχόμενο αμερικανικό όνειρο.

κλασικά βιβλία

4.«1984» του Τζορτζ Όργουελ
Αυτό το βιβλίο είναι σαν ένα παρανοϊκό όνειρο για το μέλλον και δεδομένης της κατάστασης των πραγμάτων μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο δυστοπικός κόσμος του Όργουελ είναι τρομακτικός αλλά η απλή ανεπιτήδευτη γραφή του το καθιστά εύκολη είσοδο στον κόσμο της κλασικής λογοτεχνίας.

5.«The Catcher in the Rye» του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ
Ο Holden Caulfield είναι ο αυθεντικός έφηβος επαναστάτης. Αν έχετε νιώσει ποτέ ότι όλοι γύρω σας είναι ψεύτικοι, θα τον καταλάβετε. Το μυθιστόρημα του Σάλιντζερ είναι ένα ανάλαφρο ανάγνωσμα γεμάτο αγωνία και αποξένωση. Είναι ιδανικό για όποιον έχει ποτέ ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην εξουσία.

6.«Frankenstein» της Μαίρη Σέλλεϋ
Ξεχάστε το τέρας με το πράσινο δέρμα και της βίδες του λαιμό του, ο αληθινός «Frankenstein» μιλάει για έναν τύπο που παριστάνει τον θεό και πληρώνει το τίμημα. Το μυθιστόρημα της Σέλλεϋ είναι ένα μείγμα τρόμου, επιστημονικής φαντασίας και μία βαθιά κατάδυση στο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

7.«Οι περιπέτειες του Huckleberry Finn» του Μαρκ Τουέιν
Αυτό το βιβλίο είναι ουσιαστικά το οδοιπορικό ταξίδι του 19ου αιώνα, το ταξίδι του Χακ Φιν στον ποταμό Μισισιπή.  Είναι γεμάτο χιούμορ, περιπέτεια και με μια καυστική κριτική του ρατσισμού στην Αμερική. Η γραφή του Τουέιν είναι ζωντανή και διασκεδαστική, καθιστώντας το βιβλίο αυτό, ένα κλασικό βιβλίο που δεν μοιάζει με σχολική εργασία για το σπίτι.

κλασικά βιβλία

8.«Η Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ Όργουελ
Πάλι  ο Όργουελ; Ναι, γιατί είναι τόσο καλός. Η «Φάρμα των Ζώων» είναι ένας σατιρικός μύθος για ζώα φάρμας που ανατρέπουν τον άνθρωπο –  ιδιοκτήτη τους, για να βρεθούν κάτω από μια νέα τυραννία. Είναι σύντομο, έξυπνο και ένα ταχύρρυθμο μάθημα πολιτικής σάτιρας.

9.«Ο Άρχοντας των Μυγών» του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ
Θυμάστε εκείνη την ομαδική εργασία όπου κανείς δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε τίποτα και όλα κατέληγαν σε χάος; Ο «Άρχοντας των Μυγών» είναι ακριβώς αυτό, αλλά σε ένα έρημο νησί με ένα μάτσο παιδιά. Είναι μια σκοτεινή εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης, αλλά είναι επίσης συναρπαστικό και ευανάγνωστο.

10.«Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ
Ξεχάστε το «Twillight» ! Aυτή είναι η αυθεντική ιστορία βαμπίρ. Ο «Δράκουλας» είναι εκπληκτικά προσιτός, γεμάτος σασπένς, γοτθική ατμόσφαιρα και, φυσικά πολύ αίμα. Είναι γραμμένο σε μια σειρά από επιστολές, γεγονός που το κάνει να μοιάζει εκπληκτικά σύγχρονο.

18 είδη λογοτεχνίας και τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις για να τα γνωρίσεις

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr