Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
φιλόσοφοι με μουστάκι

Τα μουστάκια της φιλοσοφίας: Ένα ιδεατό ταξίδι από τον Νίτσε μέχρι τον Μαρξ

Τι δουλειά έχει η φιλοσοφία με τα μουστάκια; Ίσως να μην το έχετε σκεφτεί ποτέ υπό αυτό το πρίσμα αλλά για αυτό είμαστε εμείς εδώ!

Η φιλοσοφία δεν είναι μόνο θέμα βαθιάς σκέψης, αφηρημένων ιδεών και ογκωδών τόμων λογοτεχνίας αλλά και καλού στυλ.  Και τίποτα δεν έχει περισσότερο στυλ όσο ένα τολμηρό, φουντωτό ή περιποιημένο μουστάκι.

Εδώ και αιώνες, οι τρίχες στο πρόσωπο είναι ο σιωπηλός σύντροφος μερικών από τους πιο διάσημους φιλοσόφους του κόσμου. Από την άγρια επανάσταση του Νίτσε με το ευφάνταστο μουστάκι μέχρι το περιποιημένο μουστάκι του Φρόυντ, τα μουστάκια έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διανοητικό δράμα.  Ας ξεκινήσουμε αυτό το ασυνήθιστο ταξίδι μέσα από τα μουστάκια της φιλοσοφίας, εξερευνώντας όχι μόνο τος σκέψεις αλλά και τις δηλώσεις του προσώπου τους!

Έτσι, τα μουστάκια της φιλοσοφίας δεν είναι απλώς αδρανή αξεσουάρ προσώπου, είναι ζωντανές προεκτάσεις των ιδεών, των προσωπικοτήτων και των παθών των μεγαλύτερων μυαλών. Από το μεγαλοπρεπές μουστάκι του Νίτσε μέχρι τα σεμνά μουστάκια του Κομφούκιου, αυτοί οι φιλόσοφοι απέδειξαν ότι η σοφία και τα μουστάκια πάνε συχνά χέρι-χέρι.

Το νόημα της φιλοσοφίας σε 10 αποφθέγματα

Φρίντριχ Νίτσε – Τα άγρια μουστάκια του μηδενισμού

Πηγή φωτογραφίας

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται για φιλοσοφικά μουστάκια, ο Νίτσε είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς. Το πρόσωπο του φορούσε ένα από τα πιο διαβόητα μουστάκια στην ιστορία, ένα άγριο καταρράκτη από τρίχες στο πρόσωπο που σχεδόν επισκίαζε τα μελαγχολικά του μάτια. Το μουστάκι του Νίτσε ήταν μια έκφραση του ατίθασου πνεύματος του, μια διακήρυξη της απόρριψης των συμβατικών ηθών και του οράματος του για τον Übermensch.

Το μουστάκι του ήταν σχεδόν μια επανάσταση, από μόνο του αντισυμβατικό, επαναστατικό και αδιάφορο για τους κανόνες του σωστού καλλωπισμού. Φαινόταν να φωνάζει: Γιατί να ακολουθήσεις τους κανόνες της κοινωνίας όταν μπορείς απλά να αναπτυχθείς πέρα από αυτούς.

Το αγαπημένο μας απόφθεγμα:

«Όσο πιο ψηλά πετάμε, τόσο μικρότεροι μοιάζουμε σε όσους δεν μπορούν να πετάξουν.»

Νίτσε: «Στο μίσος και στον έρωτα η γυναίκα είναι περισσότερο βάρβαρη από τον άντρα»

Καρλ Μαρξ – Οι επαναστατικές τρίχες

Πηγή φωτογραφίας

Ο Μαρξ δεν άφησε απλώς γένια καλλιέργησε ένα σύμβολο επαναστατικής προκλητικότητας. Η μεγαλοπρεπής, περιποιημένη γενειάδα του σε συνδυασμό με το πυκνό μουστάκι του λειτουργούσε ως μανιφέστο του προσώπου του, διακηρύσσοντας τη δέσμευση του για την ανατροπή του καπιταλισμού. Για τον Μαρξ, η φιλοσοφία δεν ήταν μόνο για την ακαδημαϊκή κοινότητα, ήταν ένα κάλεσμα στη δράση . Και αυτή η δράση απαιτούσε το είδος του στιβαρού, εργατικού μουστακιού που θα μπορούσε να επιβιώσει τις μεγάλες νύχτες που έγραφε το «Das Kapital».

Το μουστάκι του ήταν μια προλεταριακή δήλωση τολμηρή αλλά και καλά οργανωμένη, που στεκόταν ψηλά όπως η επανάσταση που με τόσο πάθος ονειρευόταν.

Το αγαπημένο μας απόφθεγμα:

«Οι φιλόσοφοι έχουν απλά ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε».

Καρλ Μαρξ: 20 αποφθέγματα του φιλοσόφου της ταξικής πάλης

Σίγκμουντ Φρόυντ – Το άψογο άκαμπτο χείλος

Πηγή φωτογραφίας

Ο Φρόυντ μπορεί να είναι ο πατέρας της ψυχανάλυσης, αλλά το μουστάκι του απέπνεε ένα διαφορετικό είδος εξουσίας , ακριβές, ελεγχόμενο και τόσο αυστηρό όσο και το αναλυτικό του μυαλό. Η περιποίηση του Φρόυντ αντανακλούσε την εμμονή του με την τάξη και τον έλεγχο, μια αντίθεση με τις χαοτικές ασυνείδητες δυνάμεις που πέρασε τη ζωή του αποκρυπτογραφώντας.

Οι τρίχες στο πρόσωπο του Φρόυντ δεν ήταν τυχαία ανεπτυγμένες ήταν περιποιημένες, φροντισμένες και ακριβείς, όπως και οι ερμηνείες του για τον ανθρώπινο ψυχισμό. Το περιποιημένο μουστάκι του αντανακλούσε την πίστη του στις κρυφές δομές που διαμορφώνουν τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας.

Το αγαπημένο μας απόφθεγμα:

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.»

Φρόυντ: «ίσως έρθει μια μελλοντική γενιά που δε θα κατανοεί τα έργα των ποιητών και των στοχαστών μας»

Μαξ Βέμπερ – Οι «γραφειοκρατικές» τρίχες

Πηγή φωτογραφίας

Το παχύ μουστάκι του Μαξ Βέμπερ ήταν τόσο πειθαρχημένο όσο και το έργο του για τη γραφειοκρατία, τον εξορθολογισμό και την «προτεσταντική ηθική της εργασίας». Οι τρίχες στο πρόσωπο του Βέμπερ αντανακλούσαν μια ρεαλιστική και καλά οργανωμένη προσέγγιση, όπως και οι απόψεις του για το σιδερένιο κλουβί της νεωτερικότητας. Το μουστάκι του δεν ήταν άγριο αλλά υπολογισμένο, όπως και η σχολαστική ανάλυση της εξουσίας και της δύναμης στα γραπτά του.

Το μουστάκι του Βέμπερ αντικατόπτριζε τη γραφειοκρατική ακρίβεια που επέκρινε, Ήταν ισχυρό, σταθερό, αλλά όχι επιδεικτικό, ενσαρκώνοντας τον ορθολογικό έλεγχο των σύγχρονων θεσμών.

Το αγαπημένο μας απόφθεγμα:

«Αναμφίβολα, όλη η ιστορική εμπειρία επιβεβαιώνει την αλήθεια ότι ο άνθρωπος δε θα ‘χε πετύχει το εφικτό αν δεν είχε ξανά και ξανά προσπαθήσει να φτάσει το ανέφικτο».

12. Κομφούκιος – Τα απλά μουστάκια του σοφού

Πηγή φωτογραφίας

Αν και οι απεικονίσεις του Κομφούκιου συχνά ποικίλλουν, οι παραδοσιακές κινεζικές εικόνες του μεγάλου σοφού τον παρουσιάζουν με μακριά, κυματιστή γενειάδα και μουστάκι, σύμβολα σοφίας, υπομονής και ηθικής ακεραιότητας. Οι τρίχες στο πρόσωπο του Κομφούκιου ήταν μια προέκταση των διδασκαλιών του για την αρμονία, τον σεβασμό προς τους μεγαλύτερους και τη σημασία των κοινωνικών ρόλων. Η σεμνή αλλά αξιοπρεπής εμφάνισή του αντανακλούσε τις αρετές της ταπεινότητας και της δικαιοσύνης που εκτιμούσε τόσο βαθιά.

Οι τρίχες του προσώπου του Κομφούκιου ενσάρκωναν το κομφουκιανό ιδεώδες της αυτοκαλλιέργειας – ούτε επιδεικτικές ούτε παραμελημένες – σήμαιναν ισορροπία, σεβασμό και αρετή σε όλα τα πράγματα.

Το αγαπημένο μας απόφθεγμα:

«Ο ανώτερος άνθρωπος είναι σεμνός στην ομιλία του, αλλά υπερτερεί στις πράξεις του.»

30 αποφθέγματα – Κομφούκιος: «Όταν παραπονιέσαι για το κακό, το διπλασιάζεις.»

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr