Δημήτρης Λιαντίνης

Τί κρύβεται πίσω από την απαγόρευση της μοιχείας; Ο Λιαντίνης απαντά: ό,τι το πιο απάνθρωπο καθιέρωσε και επέβαλε…»

Για τον Λιαντίνη, η εντολή «Ου μοιχεύσεις» δεν στέκει ως ηθικός ακρογωνιαίος λίθος αλλά ως προσβολή της περίπλοκης, παράδοξης ουσίας της ανθρώπινης φύσης. Είναι ένα διάταγμα, υποστηρίζει, προορισμένο να παραβιάζεται, όχι ως παράβαση αλλά ως αναγνώριση των πολύπλοκων παρορμήσεων της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, ασκώντας κριτική σε αυτή την εντολή, ο Λιαντίνης δεν υποστηρίζει το χάος ή την αναρχία αλλά μια ηθική επαγρύπνηση που γεννιέται από τον αγώνα και την ατέλεια. Η άποψη του Λιαντίνη αντηχεί στα χρονικά της λογοτεχνίας, όπου η μοιχεία έχει χρησιμεύσει τόσο ως αφηγηματικό μέσο όσο και ως φιλοσοφικό αίνιγμα.

Από τον Όμηρο μέχρι τον Τολστόι, από τον Φλωμπέρ μέχρι τον Προυστ, η μοιχεία έχει εξερευνηθεί όχι ως απλή προδοσία αλλά ως καθρέφτης που αντανακλά τη περίπλοκη δυναμική της επιθυμίας, της ηθικής και της ανθρώπινης ψυχής. Διαβάζοντας τον Λιαντίνη μαζί με αυτούς τους λογοτεχνικούς τιτάνες αποκαλύπτεις μια αιώνια ένταση: τη σύγκρουση ανάμεσα στις κοινωνικές κατασκευές και τις ωμές δυνάμεις του ανθρώπινου συναισθήματος.
(Διαβάστε το απόσπασμα του Λιαντίνη παρακάτω)

Ποια βιβλία πρότεινε ο Δημήτρης Λιαντίνης στους φοιτητές του;

Ο Δημήτρης Λιαντίνης και το «Ου μοιχεύσεις» – Πηγή: liantinis.org

Τι συμβαίνει με τον έρωτα μετά από χρόνια γάμου; 25 παραδοχές στοχαστών μάς απαντούν

Γι’ αυτό σας έλεγα κάποτε ότι το “ου μοιχεύσεις” είναι ό,τι το πιο απάνθρωπο καθιέρωσε και επέβαλε η ιστορία στην ηθική.
Είναι μια σπάθα που κατεβαίνει και κόβει κεφαλές. Γι’ αυτό το μόνο νόημα που έχει αυτή η εντολή , έχουμε ξαναπεί , είναι : σταθερά , μέσα στην ιστορία να παραβαίνεται.

Γιατί παραγνωρίζει την ανθρώπινη φύση.
Εκείνο που θα λέγαμε στην έσχατη και πιο επιεική περίπτωση , για το γεγονός ότι θέλησαν οι Έλληνες την Ελένη μοιχαλίδα ,
είναι ότι είδανε αυτό το βάθος της ανθρώπινης φύσης , που δεν σημαίνει ότι εισάγει την ερωτική αναρχία ή την ηθική αναρχία. Το πρόβλημα , αυτό που μας δόθηκε η ευκαιρία προχθές που μιλήσαμε για πλατωνικό έρωτα , το πρόβλημα είναι να ‘σαι πάντα ηθικά εγρήγορος και να αγωνίζεσαι . Κι αν πέσεις να μπορέσεις να ξανασηκωθείς.

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Εκεί είναι η ομορφιά και η δραματικότητα , και αν θέλετε και το μεγαλείο. Ο πόνος και η οδύνη που έχει η ηθική , σαν ζωντανή ηθική που λειτουργεί , με αίμα και με οστά και όχι με σχηματοποιημένες λύσεις και συνταγές και εντολές
και σχήματα , να δίνει αυτό τον περιορισμό , ο οποίος , εδώ θα συμφωνήσετε μαζί μου , από την άποψη της ιστορικής εξέλιξης και της ιστορικής πείρας η απιστία είναι μέσα στους κανόνες. Απόδειξη το γεγονός που έχουμε πει πολλές φορές ότι σήμερα στους τρεις ο ένας χωρίζει. Τι θα πει χωρίζει; Έχει προηγηθεί απιστία . Έχει προηγηθεί μοιχεία ας το πούμε.
Έχει προηγηθεί το γνήσιο αυτό κοίτασμα της Ελένης όπως θελήσανε οι Έλληνες.

Αλλά , για νά ‘χουμε κι ολοκληρωμένη την εικόνα πρέπει να πούμε και κάτι άλλο. Εάν ο Όμηρος μας έδωσε την Ελένη , μοιχαλίδα , μ’ αυτό το στίγμα , μ’ αυτή τη ρετσινιά , και στεκόμαστε κριτικά και με επιφυλάξεις απέναντί του , μην ξεχνάμε από την άλλη μεριά ότι ο Όμηρος μας έδωσε και το αντίθετο . Τον άλλο πόλο. Η Ελένη η άπιστη , αλλά μας έδωσε και την Πηνελόπη την πιστή.

Και δεν έχουμε σταθεί στην προσπάθεια να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε τι σημαίνει ” Πηνελόπη πιστή”;

Διαβάστε περισσότερα λογοτεχνικά αριστουργήματα:

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr