Ποιος είναι πραγματικά ο Τάκης Θεοδωρόπουλος; Ίσως περιγράφεται καλύτερα μέσα από τις λέξεις του: «Η μνήμη είναι εμπειρία. Και όταν καθαρίζεις τη μνήμη από τους ρύπους της ανθρώπινης ζωής, της στερείς τους χυμούς της εμπειρίας». Είναι χρονογράφος της μνήμης και αναζητητής της αλήθειας, που δεν φοβάται να αναλύσει τους πολιτιστικούς μύθους που μας δεσμεύουν.
Για τους λάτρεις της λογοτεχνίας, τα αποφθέγματα του Θεοδωρόπουλου αντηχούν σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Κατασκευάζει τις παρατηρήσεις του με την ακρίβεια ενός ποιητή και το πνεύμα ενός σατιρικού, ενώ θέτει ερωτήματα που παραμένουν στον αέρα σαν τις άλυτες μοίρες των αγαπημένων μας πρωταγωνιστών.
Είτε μιλάει για την πολιτισμική Ευρώπη του Κούντερα είτε για τη συλλογική άρνηση που είναι συνυφασμένη με τον ιστό της σύγχρονης Ελλάδας, μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε τις ιστορίες που λέμε στους εαυτούς μας για την ταυτότητά μας, τις αποτυχίες μας και το θάρρος που έχουμε χάσει.
(Διαβάστε τα αποφθέγματά του παρακάτω)
9 αμφιλεγόμενες θέσεις της Ελένης Γλυκατζή Αρβελέρ:«Είμαστε ο μόνος βαλκάνιος λαός που…»
10 αποφθέγματα του Τάκη Θεοδωρόπουλου
1.«Χρειάζονται ρατσιστές για να αποδείξουν τον αντιρατσισμό τους. Χρειάζονται φασίστες για να αποδείξουν τον αντιφασισμό τους. Κι αν δεν βρίσκουν πρόχειρους τους επινοούν.»
(Καθημερινή)
2.«Ολοι συμφωνούν ότι «όλα είναι θέμα παιδείας». Δυσκολεύονται όμως να συνεννοηθούν όταν προσπαθούν να εξηγήσουν τι εννοούν με «παιδεία». Τι πιστοποιεί την ύπαρξη παιδείας; Το πανεπιστημιακό δίπλωμα; Η σωστή σύνταξη της ελληνικής; Ή μήπως παιδεία είναι το εργαλείο που σε εξοπλίζει για να μπορείς να εκτιμήσεις το ανθρώπινο σύμπαν στις πραγματικές του διαστάσεις;»
(Καθημερινή)
3.«Τα ελληνικά δεν κινδυνεύουν ούτε από τα greeklish ούτε από την κατακτητική επέλαση της αγγλικής. Τα ελληνικά κινδυνεύουν από εμάς, που μιλάμε και γράφουμε ελληνικά.»
(Καθημερινή)
4.«Στον Κούντερα χρωστάμε, εκτός από τα μυθιστορήματά του και τα δοκίμιά του, την ανάδειξη της πολιτισμικής διάστασης μιας Ευρώπης την οποία οι ενοχές της κινδυνεύουν να την αφυδατώσουν.»
(Καθημερινή)
5.«Είμαστε φοβικός λαός γιατί πιστεύουμε πως όλοι μας κυνηγάνε και μας εχθρεύονται»
(Andro.gr)
6.«Η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε εμάς και στους επιγόνους μας είναι ο «πνευματικός ορίζοντας».
(Καθημερινή)
7.«Η γενίκευση αδικεί πολλούς από εμάς, όμως δεν μπορώ να αγνοήσω ότι η «Μεγάλη Κλάψα» έδινε τον τόνο στο συλλογικό μας «εμείς». Hταν το άλλοθι για να μην αναζητήσουμε τρόπους να αλλάξουμε την Ελλάδα. Επειδή ήμασταν πονεμένοι και αδικημένοι δικαιούμασταν να μην πληρώνουμε φόρους, να χτίζουμε αυθαίρετα και να γλεντάμε στη Μύκονο. Η «Μεγάλη Κλάψα» ήταν η μεγάλη παγίδα που έστησε η δικτατορία των συνταγματαρχών στη δημοκρατία μας.»
(Καθημερινή)
8.«Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν και ομάδες οι οποίες έχουν αναδείξει την παραβατικότητα σε ιδεολογία. Απλώς οι δημοκρατίες έχουν βρει τρόπους να τις απομονώσουν από το κοινωνικό σώμα. Σε εμάς είναι δημοκρατικά μοιρασμένο αγαθό.»
(Καθημερινή)
9.«Η μνήμη είναι εμπειρία. Κι όταν καθαρίζεις τη μνήμη από τους ρύπους της ανθρώπινης ζωής, της στερείς τους χυμούς της εμπειρίας.»
Στη χώρα του περίπου
(Μεταίχμιο)
10.«Η πίκρα για το παρόν φέρνει νοσταλγία για το παρελθόν και θέλω να νομίζω ότι δεν πάσχω από νοσταλγία. Και βέβαια υπάρχει χώρος για γενναιότητα γιατί την έχουμε ανάγκη. Απλώς ταυτίσαμε την γενναιότητα με ένα είδος «συλλογικού ηρωισμού» και βέβαια την χάσαμε γιατί μεταθέταμε τις ευθύνες της στην ομάδα που σου επέτρεπε να κρύβεσαι. Πιστεύω ότι η γενναιότητα που έχουμε ανάγκη σήμερα δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης.»
(Καθημερινή)
Δείτε περισσότερες λογοτεχνικές στιγμές που μας έκαναν να σκεφτούμε:
- Είσαι έτοιμος να κοιτάξεις στα μάτια τον Έσσε; «Να ζεις στον κόσμο σαν να μην ήταν …»
- Εντοπίσαμε ένα βαθύτερο νόημα στα λόγια του Καμύ: «Το σχολείο μας προετοιμάζει για τη ζωή σε …»
- 20 προειδοποιήσεις του Όργουελ για τον σύγχρονο κόσμο: «…μέχρι να επαναστατήσουν δεν μπορούν να αποκτήσουν…»
- Σε μια στιγμή αμφιβολίας, ο Ντοστογιέφσκι είπε: «Καταντήσαμε να θεωρούμε την πραγματική ζωή σαν αγγαρεία, σχεδόν σαν ένα επάγγελμα και όλοι…»
- Άλντους Χάξλεϋ: «Διανοούμενος είναι κάποιος που ανακάλυψε κάτι πιο ενδιαφέρον από το….»
- Όπως θα έλεγε και ο Κούντερα: «Το να αγαπάς κάποιον από συμπόνια δεν σημαίνει ότι τον …»
- Είχε δίκιο ο Φερνάντο Πεσσόα: «Είμαι αυτός που νομίζω; Μα νομίζω πως είμαι τόσο πολλά πράγματα…»
- Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: «Ένας άντρας καταλαβαίνει πότε αρχίζει να γερνάει: όταν αρχίζει και μοιάζει με …»
- Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς: «Όταν γεράσεις κι ασπρίσεις …Την ομορφιά σου αγάπησαν στ’ αλήθεια ή σαν ψέμα»