Η φυλακή του Σωκράτη είναι ένα μέρος αντίστασης και φιλοσοφικής αφύπνισης για ολόκληρο τον Δυτικό πολιτισμό, εάν είχαμε τη δυνατότητα να βρούμε το μέρος – σημείο καμπής για την πλατωνική αφήγηση θα είχε βαρύνουσα σημασία. Μήπως είμαστε κοντά σ΄αυτή την ανακάλυψη;
Στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Αττική υπάρχουν πολλά κρυμμένα στολίδια που μπορεί να μην γνωρίζετε ή να έχετε ακούσει μόνο γι’ αυτά χωρίς να τα έχετε εξερευνήσει προσωπικά. Μεταξύ αυτών των τοποθεσιών είναι η σπηλιά της Αθήνας, που συχνά αναφέρεται ως φυλακή του Σωκράτη. Παρά τις συνεχείς συζητήσεις και διαψεύσεις σχετικά με το αν το σπήλαιο αυτό χρησίμευσε ως η πραγματική φυλακή του Σωκράτη, η ονομασία έχει επιμείνει.
Βρίσκεται στο λόφο Φιλοπάππου της Αθήνας, αυτή η αρχαία δομή διαθέτει τη δική της ενδιαφέρουσα ιστορία, γεγονός που αξίζει τον κόπο να εντρυφήσετε στις μοναδικές και λιγότερο γνωστές πτυχές της Αττικής. Η περιοχή όπου βρίσκεται η υποτιθέμενη φυλακή του Σωκράτη κέρδισε το όνομά της λόγω της ισχυρής πεποίθησης ότι ο διάσημος φιλόσοφος ήταν κάποτε έγκλειστος εκεί. Αν και υπάρχουν διάφορες αντιρρήσεις, οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας προσφέρουν στοιχεία, που υποδηλώνουν μια σύνδεση.
Υπήρχε ο Σωκράτης ή ήταν αποκύημα της φαντασίας του Πλάτωνα;
Κατασκευάστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., η φυλακή φέρεται να έβλεπε σε έναν εξέχοντα δρόμο και να διέθετε εγκαταστάσεις λουτρού, ευθυγραμμιζόμενη με τις περιγραφές στους πλατωνικούς διαλόγους. Πρόσθετες πληροφορίες για τη φυλάκιση του Σωκράτη και την τοποθεσία της βρίσκονται στους διαλόγους του Κρίτωνα και του Φαίδωνα. Ωστόσο, η ακριβής σχέση μεταξύ αυτού του σπηλαίου και της φυλακής του Σωκράτη παραμένει αβέβαιη. Ένα άλλο σπήλαιο στο Φιλοπάππου έχει το ίδιο όνομα και διεκδικεί σύνδεση με τον Σωκράτη. Μέσα στο πλήθος των σπηλαίων της Αττικής, η ιδέα της φυλάκισης του Σωκράτη βρίσκει ευκαιρία, επιτρέποντας στη φαντασία να φανταστεί την πιθανή εγγύτητα της φιλοσοφικής μορφής σε αυτούς τους αρχαίους χώρους.
Δείτε τις φωτογραφίες από την σπηλία στην Αθήνα:
Διαβάστε περισσότερα για την Αρχαία Ελλάδα:
Αρχαία Ελλάδα: Τα 7 μεγαλύτερα μυστήρια που παραμένουν στο σκοτάδι
8 λόγοι για τους οποίους δε θα επιβίωνες στην Αρχαία Ελλάδα
Θα σας θεωρούσαν όμορφη- ο στην Αρχαία Ελλάδα; 15 facts για να λυθούν οι απορίες μας
Η Φυλετική κατανομή στην Αρχαία Ελλάδα: Ποιες φυλές κατοίκησαν σε κάθε περιοχή;