Η Μαρία Αράπογλου, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, είναι διακεκριμένη αφηγήτρια και Voiceover Artist και μίλησε στη Lavart για τα οφέλη της Ορθοφωνίας, δηλαδή της ορθής χρήσης της φωνής σε όλα τα είδη προφορικού λόγου.
Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως η ορθοφωνία αφορά αποκλειστικά τους ηθοποιούς και τους τραγουδιστές λανθάνουν, καθώς μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών χρειάζεται να χρησιμοποιούν την φωνή και την ομιλία τους ορθά, ώστε και να μην κουράζονται αλλά και να είναι πιο εκφραστικοί και πειστικοί όταν επικοινωνούν προφορικά.
Η κ. Αράπογλου τα τελευταία 13 χρόνια, έχει αφιερωθεί στη διδασκαλία της Ορθοφωνίας, της αγωγής προφορικού λόγου αλλά και του Voiceover, συνεργαζόμενη με καταξιωμένους οργανισμούς, όπως η Skywalker, η Remax, η Network Group, η Κήπος ΑΜΚΕ και το Κρουστόφωνο.
Μας προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διδακτική της προσέγγιση, η οποία είναι εμπλουτισμένη από το υπόβαθρό της στη μουσικοθεραπεία και τη φωνητική υποκριτική, εστιάζει στην καλλιέργεια της μοναδικής προσωπικότητας και των φωνητικών χαρακτηριστικών κάθε μαθητή, είτε πρόκειται για επαγγελματίες, είτε για ερασιτέχνες, είτε για νέους από διάφορους τομείς, όπως η επιστήμη, η εκπαίδευση και τα μέσα ενημέρωσης.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Lavart – κ. Αράπογλου ως voice-actress, μουσικός και μουσικοθεραπεύτρια, τα τελευταία 7 χρόνια παρουσιάζετε με μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο: Ορθοφωνία και Τεχνικές Προφορικής Παρουσίασης που βασίζεται σε δική σας μέθοδο. Μιλήστε μας λίγο γι’αυτό. Τί πιστεύετε ότι μπορεί να κερδίσει κάποιος απο την παρακολούθηση των συγκεκριμένων μαθημάτων;
Μαρία Αράπογλου – Το σεμινάριο είνα πραγματικά πολυδιάστατο και είναι πολλά τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς.
Καταρχήν μπορεί να αυξήσει την αντοχή και τον όγκο στην φωνή του, να αναπνέει καλύτερα ώστε να μιλάει πιο ξεκούραστα, να βελτιώσει την καθαρότητα στην άρθρωση του κι επίσης να μπορεί να χρωματίζει την φωνή του και να έχει περισσότερη εκφραστικότητα ο λόγος του.
Έτσι εκπαιδεύεται κανείς στο να ελκύει την προσοχή όταν μιλάει, αφηγείται ή παρουσιάζει. Κατ’επέκτασιν αποκτάει κανείς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία διότι έρχεται σε επαφή με τον εαυτό του μέσα από την επαφή με την φωνή του.
Lavart – Γιατί θεωρείτε πως αποκτάει αυτογνωσία; Εξηγείστε μας αν θέλετε πιο αναλυτικά.
Μαρία Αράπογλου – Διότι η φωνή και ο τρόπος ομιλίας αποτυπώνει το πώς αισθάνεσαι, τι μπλοκαρίσματα έχεις, πως επικοινωνείς, τι προσωπικότητα έχεις.
Όταν αρχίσεις να εξερευνάς την φωνή και την ομιλία σου, ανακαλύπτεις άλλες πτυχές του εαυτού σου και βελτιώνοντας τον τρόπο ομιλίας σου, βελτιώνεις την συμπεριφορά σου, την επικοινωνία σου και τις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους.
Lavart – Αυτό με οδηγεί να σας ρωτήσω σχετικά με την ιδιότητά σας ως μουσικοθεραπεύτρια. Αν δεν κάνω λάθος σπουδάσατε στο Guildhall School of Music and Drama, στο Λονδίνο. Πώς επηρεάζει τη δουλειά σας αυτή η ιδιότητα;
Μαρία Αράπογλου – Ναι, ισχύει αυτό. Είχα την τύχη να ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου στην μουσικοθεραπεία με υποτροφία αυτού του εξαιρετικού κολλεγίου.
Εκεί εκπαιδευτήκαμε ως μουσικοθεραπευτές να ακούμε τους ήχους που παράγει ο θεραπευόμενος, να παρατηρούμε την στάση και την κίνηση του σώματός του, να προσπαθούμε να αντιληφθούμε τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά, προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τι μπορεί να σημαίνει το κάθε τι.
Έπειτα να ανταποκρινόμαστε μουσικά σε αυτό που εισπράττουμε με στόχο να βοηθούμε το άτομο να βελτιώσει την επαφή με τα συναισθήματά του, την επικοινωνία και τις σχέσεις του. Η εμπειρία ως μουσικοθεραπεύτρια με άτομα όλων των ηλικιών με ποικίλες ανάγκες και προβλήματα, με έχει βοηθήσει να διαχειρίζομαι και να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες που συνδέονται με τη φωνητική έκφραση και την ομιλία.
Παράλληλα, χρησιμοποιώ τεχνικές από το voice-acting ώστε να δείχνω τρόπους στους μαθητές μου να χρωματίζουν τη φωνή τους και να έχει ο λόγος τους μελωδικότητα και εκφραστικότητα.
Lavart – Επομένως θα λέγατε ότι η μέθοδος που χρησιμοποιείτε είναι συνδυαστική;
Μαρία Αράπογλου – Ακριβώς! Μου αρέσει να συνδυάζω τεχνικές και γνώσεις από διαφορετικά επιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία ώστε να βοηθώ τον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του.
Lavart – Η μουσική και το πιάνο πώς σας έχει βοηθήσει;
Μαρία Αράπογλου – Καταρχήν από μόνες τους οι μουσικές σπουδές και ειδικά στο πιάνο είναι μεγάλο κεφάλαιο. Εκπαιδεύεις το αυτί σου, την μουσική σου αντίληψη και ευαισθησία αλλά και το σώμα σου ώστε να μπορεί να σε υπακούσει. Μαθαίνεις λοιπόν να το χαλαρώνεις ώστε να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και να μην προκαλείς τραυματισμούς έχοντας λάθος στάση σώματος ή σφίγγοντας ασυνείδητα διάφορα σημεία του.
Lavart – Νομίζω στο σεμινάριο ασχολείστε και με την σωστή στάση σώματος.
Μαρία Αράπογλου – Ναι, διότι όταν πήγα στο Λονδίνο, αρχικά για μεταπτυχιακά στο πιάνο, είχα πολύ κακή στάση σώματος και πονούσε πολύ η πλάτη μου. Έτσι στο Trinity College of Music μου πρότειναν συνεδρίες Alexander Technique, η οποία είναι μία απίστευτη τεχνική και επιστήμη θα έλεγα.
Βοηθάει κυρίως τους μουσικούς, αλλά και όλο τον κόσμο, να έχει μια πιο ορθή στάση σώματος που δεν του προκαλεί πόνο και μυοσκελετικά προβλήματα. Υιοθέτησα λοιπόν πολλά πράγματα από αυτήν την τεχνική, αρχικά στον εαυτό μου και μετά στους μαθητές μου και στο πιάνο αλλά και στην ορθοφωνία.
Lavart – Πώς συνδέεται με τη φωνή και την ομιλία η στάση σώματος; Ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον!
Μαρία Αράπογλου – Το σώμα μας είναι από μόνο του μουσικό όργανο και η φωνή παράγεται μέσα από το ανθρώπινο σώμα.
Επομένως το παραμικρό σφίξιμο σε διάφορα σημεία, στο διάφραγμα, στους ώμους, στον αυχένα, στον λαιμό, στην σιαγόνα εμποδίζουν την ομαλή ροή του αέρα αλλά και την κίνηση και την ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή ήχου και λόγου.
Lavart – Ποια κοινά χαρακτηριστικά έχουν ο λόγος και η μουσική;
Μαρία Αράπογλου – Ο λόγος βασίζεται σε μουσικές παραμέτρους. Ο λόγος στην πραγματικότητα είναι μουσική! Αν σκεφτούμε τον επιτονισμό, δηλαδή την μελωδικότητα στον λόγο μας, θα δούμε ότι τα στοιχεία του είναι μουσικά: Tempo, ένταση, τονικό ύψος, διάρκεια παύσης.
Αυτά είναι πολύ βασικά στοιχεία της μουσικής. Γι’αυτό και η ενασχόληση με το πιάνο και γενικά με την μουσική με βοηθούν αφάνταστα στην δουλειά μου ως ηθοποιός φωνής-αφηγήτρια και στην δουλειά μου με τους μαθητές μου στα σεμινάρια ορθοφωνίας-προφορικής παρουσίασης.
Lavart – Απευθύνεστε και σε άτομα που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες; Όπως παρουσιαστές εκπομπών, youtubers, επαγγελματίες εκφωνητές-ηθοποιοί φωνής κλπ.;
Μαρία Αράπογλου – Βέβαια! Αφ’ ενός οι παρουσιαστές εκπομπών, youtubers, tiktokers, χρειάζονται οι περισσότεροι μαθήματα ορθοφωνίας. Κι αυτό γιατί κάποιες φορές βλέπεις βίντεο στο YouTube ή στο tiktok τα οποία ενώ έχουν αξιόλογη εικόνα και περιεχόμενο, η εκφώνηση υστερεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα να αδικείται η καλή δουλειά που έχουν κάνει.
Lavart – Επισημαίνετε κάτι το οποίο ο περισσότερος κόσμος δεν το πολυσκέφτεται, επικεντρώνονται κυρίως στην εικόνα.
Μαρία Αράπογλου – Ναι δυστυχώς σήμερα δίνουν τεράστια προσοχή στην εικόνα και αγνοούν τον ήχο γενικά και της φωνής ειδικότερα. Αυτό όμως έχει κόστος ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουν. Όταν η φωνή και ο τρόπος ομιλίας-εκφώνησης είναι ελκυστικά, οι θεατές-ακροατές θα μείνουν περισσότερη ώρα παρακολουθώντας το βίντεό σου.
Lavart – Σωστά! Και όσοι επιθυμούν να γίνουν εκφωνητές-voice-actors/actresses;
Μαρία Αράπογλου – Γι’αυτούς υπάρχει ειδικό σεμινάριο σπικάζ (ναι υπάρχει αυτός ο παράξενος όρος) δηλ. σεμινάριο όπου διδάσκονται αρχικά εκφώνηση διαφημιστικών σποτ, τηλεφωνητών, αφήγηση ντοκιμαντέρ, εταιρικών βίντεο και κατόπιν μεταγλώττιση. Το σεμινάριο αυτό ξεκίνησε online την Τρίτη στις 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει για 10 συναντήσεις.
e: arapoglou_maria@yahoo.gr
t: 6974-643645
Η Μαρία Αράπογλου συνεργάζεται με τον «Κήπο Σεμινάρια» όπου μόλις ξεκίνησε ο Α’ κύκλος του Σεμιναρίου και με το Κρουστόφωνο, όπου ο Α’ κύκλος ξεκινάει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου με μία ανοιχτή, αναλυτική παρουσίαση του σεμιναρίου και της μεθόδου που χρησιμοποιεί. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.