Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
hitler stalin

Στα ράφια των τυράννων: Μια ματιά στις βιβλιοθήκες των Στάλιν, Χίτλερ και Μάο

Οι ιστορικοί εξετάζουν τα αναγνωστικά ενδιαφέροντα διαφόρων δικτατόρων, όχι ως απόδειξη μυστικής αγάπης για τη γνώση παράλληλα με τις σφαγές που διέταξαν, αλλά ως πιθανή πηγή των σκέψεων και των ιδεολογιών που υιοθέτησαν.

Οι συγγραφείς που είδαν τα βιβλία τους να καίγονται στην πυρά του Χίτλερ – 30 βιβλία από τη λίστα των Ναζί

Στάλιν: Ο λάτρης του Μαρξ, αλλά και του Ζολά

Η κρεμλινική βιβλιοθήκη του Στάλιν κυριαρχούταν από έργα μαρξιστικής φιλοσοφίας, οικονομίας, και κοινωνιολογίας. Παρ’ όλα αυτά, ο Στάλιν έτρεφε παράλληλα μεγάλη εκτίμηση για τα έργα του Γάλλου λογοτέχνη Εμίλ Ζολά, γνωστός για τις νατουραλιστικές του περιγραφές, αλλά και τις νουβέλες του Γκι ντε Μωπασάν. Εμπεριέχονταν ακόμη και τα έργα των Ουίνστον Τσώρτσιλ, Άνταμ Σμιθ, και Αμερικανών συγγραφέων όπως ο Άπτον Σίνκλερ. Η αγάπη του Στάλιν για την ιστορία επιδεικνύεται από τη μετάφραση του «Σαλαμπό» του Φλωμπέρ στη συλλογή του.

Εξώφυλλο της «Σύντομης Ιστορίας της ΕΣΣΔ» του Αντρέι Σεστάκοφ. Ο Στάλιν πρότεινε την αλλαγή του τίτλου σε: «Ιστορία της ΕΣΣΔ: ένα σύντομο εγχειρίδιο», αλλά ο αρχικός διατηρήθηκε. (Ρωσικό Κρατικό Αρχείο Κοινωνικοπολιτικής Ιστορίας | RGASPI)

Χίτλερ: Ο εμμονικός με τα αντισημιτικά αναγνώσματα

Βιβλία όπως το αντισημιτικό «Ο Διεθνής Εβραίος» του Χένρι Φορντ κατείχαν περίοπτη θέση στην νεανική βιβλιοθήκη του ανερχόμενου Χίτλερ. Ολοκληρωμένες εκδόσεις λογοτεχνικών έργων απουσίαζαν. Με εξαίρεση τις βιογραφίες σπουδαίων αντρών της στρατιωτικής ιστορίας όπως ο Μέγας Φρειδερίκος και ο Ιούλιος Καίσαρας, στη συλλογή δεν υπήρχε αξιόλογο περιεχόμενο. Παρ’ όλα αυτά, έργα του Σαίξπηρ και του Θερβάντες συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα βιβλία του, με τον «Δον Κιχώτη» να θεωρείται από τον δικτάτορα ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

χιτλερ
Ο ηγέτης των Ναζί δέχεται δώρα για τα πεντηκοστά γενέθλια του από αξιωματούχους του Κόμματος /Bayerische Staatsbibliothek Photoarchiv Hoffmann, Μόναχο

Μάο Τσετούνγκ: Από το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» στο «Κόκκινο Βιβλιαράκι»

Η ακόρεστη δίψα για γνώση του Μάο Τσετούνγκ κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής του τον οδήγησε να καταβροχθίζει έργα όπως «Ο Πλούτος Των Εθνών» του Άνταμ Σμιθ, «Η Καταγωγή των Ειδών» του Δαρβίνου, τα φιλοσοφικά έργα του Τζον Στιούαρτ Μιλ, και άλλα. Η πολυδιαβασμένη του συλλογή περιλάμβανε ακόμη και ιστορική γεωγραφία της Ρωσίας. Βέβαια, το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» κατείχε ξεχωριστή θέση στην καρδιά και το μυαλό του Μάο, ο οποίος ισχυρίστηκε πως το είχε διαβάσει εκατοντάδες φορές. Η εμμονή του με τον Μαρξ αποτέλεσε σημαντική κινητήρια δύναμη στην επερχόμενη επανάσταση. Παρ’ όλα αυτά, ο Μάο εντόπισε μια αδυναμία στη μαρξιστική σκέψη – την έμφαση που έδινε στο αστικό προλεταριάτο, αγνοώντας τη δύναμη των Κινέζων εργατών γης.

μαο

Παρόλο που τα βιβλία δεν προσφέρουν πάντα ολοκληρωμένη εικόνα των πεποιθήσεων ενός ατόμου, οι βιβλιοθήκες αυτών των ιστορικών προσωπικοτήτων μάς δίνουν μια ματιά στο εσωτερικό τους μυαλό. Επιβεβαιώνουν προκαταλήψεις και εμμονές ενώ παράλληλα φανερώνουν εκπλήξεις και παράδοξες επιρροές. Αναδεικνύουν ένα κοινό: μια εγγενή επιθυμία για γνώση και κατανόηση του κόσμου, αν και αυτό το κίνητρο επισκιάζεται από τη δίψα για εξουσία και τις ανείπωτες καταστροφές που επέφεραν στη συνέχεια.

Όταν οι Ναζί ταξίδεψαν μέχρι το Θιβέτ για να βρουν τις ρίζες της «Άριας φυλής» (ΒΙΝΤΕΟ)

Με πληροφορίες από protagon.gr

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr