Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Στέλιος Ράμφος αποφθέγματα

15 αποφθέγματα του Στέλιου Ράμφου:  Αντί µονίµως να «νιώθουµε», καλό είναι και να σκεπτόµαστε.

Ο Στέλιος Ράμφος, διακεκριμένος Έλληνας φιλόσοφος και κοινωνικός κριτικός, προσφέρει μια βαθιά και συχνά σκληρή ανάλυση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας μέσα από τα αιχμηρά αποφθέγματά του.

Ο ισχυρισμός του Ράμφου ότι «ο χειρότερος εχθρός της ελευθερίας είναι η αναρχία» υπογραμμίζει την πίστη του στην αναγκαιότητα της τάξης και της δομής μέσα σε μια ελεύθερη κοινωνία. Ασκεί κριτική στους κλειστούς θεσμούς της Ελλάδας, υπονοώντας ότι κανιβαλίζουν τις δυνατότητες και το μέλλον του έθνους, μια ισχυρή μεταφορά για μια κοινωνία σε κρίση. Η απεικόνιση της μάχης «ανάμεσα στους ζωντανούς και τους νεκρούς: αυτούς που προσπαθούν και αυτούς που φαντασιώνονται» αναδεικνύει με οδυνηρό τρόπο την πάλη ανάμεσα στην πρόοδο και τη στασιμότητα, τη δράση και την αδράνεια.

Ο Ράμφος εμβαθύνει στο ψυχολογικό τοπίο του ελληνικού λαού, περιγράφοντας τον «τρόμο και την τρέλα» ως την ψυχική τους αποταμίευση, μια σκοτεινά ποιητική απεικόνιση του εθνικού ψυχισμού. Ασκεί κριτική στην τάση να αντιδρούμε παρορμητικά και να δεχόμαστε τα πάντα παθητικά, υποστηρίζοντας αντίθετα την ενεργητική επίλυση προβλημάτων: Λέµε εύκολα: «δε βλέπω φως». Η απάντηση είναι: «να το φτιάξεις!»

Σε αυτά τα δεκαπέντε αποφθέγματα, ο Ράμφος παρουσιάζει μια σκληρή, αμείλικτη άποψη της ελληνικής κοινωνίας. Οι γνώσεις του δεν αποτελούν απλώς κριτική, αλλά έκκληση για βαθιά ενδοσκόπηση και αλλαγή.

Τάκης Θεοδωρόπουλος – 10 αποφθέγματα: «Είμαστε φοβικός λαός γιατί πιστεύουμε πως όλοι μας κυνηγάνε και μας εχθρεύονται»

15 αποφθέγματα του Στέλιου Ράμφου

  1. Ο χειρότερος εχθρός της ελευθερίας είναι η αναρχία.
  2. Με τους κλειστούς θεσµούς η Ελλάδα καταπίνει τα παιδιά της.
  3. Στην Ελλάδα η µάχη δίνεται µεταξύ ζωντανών και πεθαµένων: εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν και οι άλλοι που φαντασιώνονται.
  4. Η φοροδιαφυγή δείχνει απουσία πολιτικής συνειδήσεως, είμαστε ακόµα χωρικοί και όχι πολίτες.
  5. Μόνο η συναινετική πολιτική καθαρίζει τα σκουπίδια που φέρνει στην επιφάνεια η πόλωση.
  6. Τρόµος και τρέλα, η ψυχική αποταµίευση του Έλληνα.
  7. Είµαστε λαός που αρπάζεται µε το παραµικρό και τα καταπίνει όλα. Όλα!
  8.  Λέµε εύκολα: «δε βλέπω φως». Η απάντηση είναι: «να το φτιάξεις!»
  9. Απολογισµός 5 χρόνων κρίσεως: δεν καταλάβαμε τίποτα διότι δεν αναλάβαμε καμία ευθύνη για την κρίση. Άλλωστε παγία ψυχολογία-ιδεολογία της Αριστεράς συνιστά η πεποίθηση ότι πάντα και για όλα φταίνε οι άλλοι. Αντίθετα, στην ελεύθερη βούληση ενυπάρχει «φυσικά» η αντίληψη της ευθύνης.
  10. Είσαι ό,τι υπερασπίζεσαι.
  11. Οι Έλληνες υποστηρίζουν τον Σύριζα αλλά παίρνουν τις καταθέσεις από την τράπεζα. Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Όλα µε το αζημίωτο! Σχιζοειδής κουτοπονηριά.
  12. Παρακμάζει ο τόπος όπου εξιδανικεύεται το ευτελές και για όλα φταίνε οι άλλοι.
  13. Μια χώρα εν ακινησία, σε διαρκή αναταραχή!
  14.  Αντί µονίµως να «νιώθουμε», καλό είναι και να σκεπτόμαστε.
  15.  Χαρακτηριστικό: Το ΠΑΣΟΚ της ευθύνης τιμωρήθηκε ως φαύλο ΠΑΣΟΚ. Ενώ τιµήθηκε το φαύλο ΠΑΣΟΚ που κατέφυγε στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατέστρεψε τον τόπο ανελέητα! Αυτή η αντιμετάθεση διατηρεί εφιαλτικά άθικτο το σώμα του εγκλήματος.

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr