Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι με μόλις μια χούφτα λέξεις, διαπέρασε μια αλήθεια που η σύγχρονη ψυχολογία εξακολουθεί να περιτριγυρίζει ακροβατώντας.
Σ’ έναν κόσμο που εξυμνεί την ανάλυση και την παραγωγικότητα, ο Ρώσος μυθιστοριογράφος διέγνωσε ήδη το σιωπηλό μαρτύριο της υπερβολικής σκέψης, πολύ πριν μπουν στο λεξιλόγιο μας όροι όπως η αγχώδης διαταραχή, η μηρυκασμός ή την παράλυση από την ανάλυση.
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)
6 ταινίες που πρέπει να δεις αν αγαπάς τα έργα του Ντοστογιέφσκι
Και δεν είναι ο μόνος. Η Βιρτζίνια Γουλφ έγραψε για τις σκέψεις ως κύματα που χτυπούν στο κρανίο, αδυσώπητα και δυνατά. Ο Φραντς Κάφκα μίλησε για μυαλά που μασάνε ακατάπαυστα τον εαυτό τους. Ο Καρλ Γιούνγκ προειδοποίησε ότι η σκέψη είναι δύσκολη ενώ ακόμη και ο Άλμπερ Έλις, ο πατέρας της ορθολογικής συναισθηματικής θεραπείας – συμπεριφοράς προειδοποιούσε γι’ αυτό που ονόμαζε «musturbation», τα παράλογα μοτίβα της σκέψης που μας οδηγούν στη νεύρωση.
Για να επιστρέψουμε στον Ντοστογιέφσκι και στο πως εντόπισε πως όταν η σκέψη παύει να είναι εργαλείο γίνεται τύραννος και η ψυχή υποφέρει: «Το να σκέφτεσαι πάρα πολύ είναι μια ασθένεια» έλεγε και δυστυχώς είναι εξαιρετικά ακριβής.
Αντίστοιχα, στο έργο έργο «Σημειώσεις στο υπόγειο» αναφέρει πως:
«Σας ορκίζομαι, κύριοι, ότι το να είναι κανείς υπερβολικά συνειδητός είναι μια ασθένεια, μια πραγματική, αυθεντική ασθένεια.»
Σ’ αυτό το έργο, ο Ντοστογιέφσκι εξερευνά την έννοια της υπερβολικής αυτοσυνειδησίας και πως αυτή μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση της δράσης και ψυχική ταλαιπωρία.
Ο αφηγητής αναλύει συνεχώς τον εαυτό του και τις προθέσεις του, γεγονός που τον εμποδίζει να ενεργήσει αποφασιστικά και να βρει ικανοποίηση στη ζωή του.
Αυτό τα αποσπάσματα λοιπόν υπογραμμίζουν την άποψη του Ντοστογιέφσκι ότι η υπερβολική σκέψη και αυτοανάλυση μπορεί να επιζήμιες, ,οδηγώντας σε μια μορφή ψυχικής ασθένειας.
Διαβάστε περισσότερα από τη λογοτεχνική μας πραμάτεια.
- Ο υπαρξιακός «ιδρώτας» του Καραγάτση: «Ο έρωτας είναι ένα χρέος προς …»
- Η συμβουλή της Ελένης Αρβελέρ: «Μπροστά στα παιδιά πρέπει να είσαι …»
- Δύο ελληνικά βιβλία που θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία (αν όχι, τουλάχιστον να τα διαβάσουμε όλοι)
- Η πιο σκληρή αλήθεια της Μαλβίνας για τον έρωτα: «Πάλι κολλάς, για να γλιτώσεις από μια…»
- Χέμινγουεϊ: «Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον είναι να…»
- Η πιο ειλικρινής εξομολόγηση της Δημουλά για την ευτυχία: «Αμέτρητες οι φορές που είπαμε να…»
- Μίλαν Κούντερα: «Ο άνθρωπος προδίδει, όχι όταν απατά, αλλά όταν …»