Το σεξουαλικό εγχειρίδιο του 18ου αιώνα με τίτλο “Το ολοκληρωμένο αριστούργημα του Αριστοτέλη” προσφέρει μια μοναδική ματιά στις ιστορικές απόψεις για το σεξ, τον τοκετό και τη σύλληψη.
Παρά τον υπαινικτικό τίτλο του που το συνδέει με τον διάσημο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, οι μελετητές πιστεύουν ότι η απόδοση είναι λανθασμένη και ότι ο Αριστοτέλης πιθανότατα δεν είχε καμία ανάμειξη στη δημιουργία του βιβλίου.
Το εγχειρίδιο, το οποίο δημοπρατήθηκε από τον οίκο Lyon & Turnbull στο Εδιμβούργο της Σκωτίας στις 16 Ιανουαρίου, έχει ιστορική σημασία για την απεικόνιση της μεταβαλλόμενης στάσης απέναντι στο σεξ κατά την εποχή της έκδοσής του. Η ειδικός σε θέματα βιβλίων της Lyon & Turnbull Cathy Marsden σημείωσε ότι το βιβλίο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και υπέστη πολλές εκδόσεις, καθιστώντας το ένα από τα πιο τυπωμένα κείμενα του είδους του.
Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες συμβουλές που βρίσκονται στο εγχειρίδιο είναι ένα τμήμα που συμβουλεύει τις μαίες να καίνε κατιφέδες και να φυσάνε τον καπνό στον κόλπο της μητέρας για να βοηθήσουν στην εξαγωγή του μετά τοκετού. Επιπλέον, το εγχειρίδιο παρέχει περίεργες γνώσεις σχετικά με τις κοινωνικές απόψεις για τη σύλληψη, προειδοποιώντας τους γονείς ότι η σύλληψη παιδιών εκτός γάμου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βρέφη που θα γεννηθούν “εντελώς τριχωτά” ή ακόμη και σιαμαία δίδυμα.
Το βιβλίο πρωτοεμφανίστηκε το 1684 και απαγορεύτηκε στη Βρετανία στα μέσα της δεκαετίας του 1800, ενώ νομιμοποιήθηκε ξανά μόλις το 1961. Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, άνθισε μια μαύρη αγορά για το εγχειρίδιο, η οποία τροφοδοτήθηκε από τη διαφανή απεικόνιση μιας εγκύου γυναίκας και τις ασυνήθιστες εικονογραφήσεις που παρουσίαζαν παιδιά με υπερβολική τριχοφυΐα ή ακατάλληλα μέρη του σώματος.
Η έκδοση που βγήκε σε δημοπρασία πιστεύεται ότι είναι του 1766, γεγονός που αυξάνει την ιστορική της αξία ως απομεινάρι του λόγου μιας άλλης εποχής για τη σεξουαλικότητα. Αν και δεν είναι άμεσα συγγραφικό έργο του Αριστοτέλη, το εγχειρίδιο παραμένει ένα συναρπαστικό τεχνούργημα που αντικατοπτρίζει τις εξελισσόμενες απόψεις για το σεξ, τη σύλληψη και τον τοκετό κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα.
Αριστοτέλης: Κορυφαίος κινέζος ακαδημαϊκός αμφισβητεί την ύπαρξη του Έλληνα φιλοσόφου