Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ουκρανία Ρωσία

Ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα από τα μεγαλύτερα τυπογραφεία της Ουκρανίας

Σύμφωνα με το NPR, μια ρωσική πυραυλική επίθεση τον Μάιο κατέστρεψε το τυπογραφείο Factor Druk στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, σκοτώνοντας επτά υπαλλήλους και τραυματίζοντας πάνω από 20 άλλους. Το χτύπημα εξαφάνισε επίσης χιλιάδες βιβλία και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του εργοστασίου. Από το 2022 που ξεκίνησε η εισβολή πλήρους κλίμακας, το Χάρκοβο, σημαντικός κόμβος για την εκτύπωση βιβλίων στην Ουκρανία, έχει επανειλημμένα γίνει στόχος των ρωσικών δυνάμεων.

Ουκρανία Ρωσία
Aφότου η ρωσική πυραυλική επίθεση έπληξε το τυπογραφείο Factor Druk, ένας εργάτης διασώζει τυπωμένα φύλλα χαρτιού, ενώ περιβάλλεται από τα συντρίμμια του κατεστραμμένου κτιρίου, στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, στις 27 Μαΐου. Πηγή φωτογραφίας

Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, τα ουκρανικά βιβλιοπωλεία βιώνουν μια αναβίωση, με νέα ανοίγματα καταστημάτων και αύξηση των πωλήσεων βιβλίων, ιδίως μυστηρίων, ρομαντικών βιβλίων και έργων Oυκρανών συγγραφέων. Αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον για το διάβασμα καθιστά την καταστροφή του τυπογραφείου – ενός πολιτικού και πολιτιστικού ορόσημου – ιδιαίτερα τραγική.

«Τα περισσότερα βιβλία ήταν δικά μας», δήλωσε ο Artem Litvinets, αρχισυντάκτης του Vivat, ενός εξέχοντος ουκρανικού εκδοτικού οίκου. «Η επίθεση έμοιαζε μεθοδική και σκόπιμη, σαν πολιτιστική γενοκτονία».

Ουκρανία Ρωσία
Η ρωσική πυραυλική επίθεση τον Μάιο στο τυπογραφείο Factor Druk, στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, προκάλεσε θύματα, διέλυσε την οροφή και άφησε απανθρακωμένα βιβλία και μηχανήματα. Πηγή φωτογραφίας

Τέτοιες επιθέσεις στον πολιτισμό έχουν προκαλέσει βαθιά ζημιά στην Ουκρανία, όπου πολλοί βλέπουν την εισβολή της Ρωσίας ως μια προσπάθεια εξόντωσης της ουκρανικής λογοτεχνίας και γλώσσας. Αυτή η σκόπιμη στοχοποίηση πολιτιστικών ιδρυμάτων παραλληλίζεται με το τραγικό μοτίβο των επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων. Στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και ποιητές έχουν σκοτωθεί, βιβλιοθήκες και εκδοτικοί οίκοι έχουν στοχοποιηθεί, και ο ακαδημαϊκός κόσμος έχει αντιμετωπίσει επιθέσεις.

Η διατήρηση του πολιτισμού απαιτεί θεμελιωδώς τη διασφάλιση της επιβίωσης των ανθρώπων του. Όπως δήλωσε στο NPR ο νεαρός Ουκρανός Kuzma Zhytnyk, «Για να σώσουμε τη χώρα, πρέπει να σώσουμε τα μυαλά μας».

18 ενδιαφέροντα γεγονότα για τη λογοτεχνία που ίσως δε γνωρίζες

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr