Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ρεκόρ Γκίνες

Ρεκόρ Γκίνες: Λάμπα λειτουργεί εδώ και 122 χρόνια αδιάκοπα από το 1901 – Πώς εξηγείται;

Ρεκόρ Γκίνες:  Το Centennial Light είναι ο πιο ανθεκτικός λαμπτήρας στον κόσμο, που φωτίζει συνεχώς από το 1901, ενώ είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που έχει σβήσει. Βρίσκεται στη διεύθυνση 4550 East Avenue στο Livermore της Καλιφόρνια και βρίσκεται υπό τη φροντίδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Livermore-Pleasanton. Η εντυπωσιακή μακροζωία του έχει αποσπάσει αναγνώριση από διάφορες πηγές, όπως το βιβλίο Γκίνες, το Ripley’s Believe It or Not! και η General Electric.

Δράκουλας: Οι επιστολές του έδειξαν πως έπασχε από σπάνια ασθένεια

Το Ρεκόρ Γκίνες και η λάμπα που καίει από το 1901

Αρχικά ήταν μια λάμπα 30 (ή 60) βατ, το Centennial Light εκπέμπει τώρα μια αμυδρή λάμψη που μοιάζει με ένα νυχτερινό φως 4 βατ, αν και αρχικά ήταν μια κοινή χειροποίητη λάμπα με φυσητό νήμα άνθρακα. Αυτή η εφεύρεση του Adolphe Chaillet, ενός Γάλλου μηχανικού που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτή την τεχνολογία, κατασκευάστηκε από την Shelby Electric Company στο Shelby του Οχάιο, στα τέλη της δεκαετίας του 1890. Ο λαμπτήρας δωρήθηκε στην πυροσβεστική υπηρεσία το 1901 από τον Dennis Bernal, ιδιοκτήτη της εταιρείας Livermore Power and Water Company. Υπέστη αρκετές μετακινήσεις προτού φτάσει στο σημερινό της σπίτι στον πυροσβεστικό σταθμό #6.

Το 1972, ο δημοσιογράφος Mike Dunstan παρατήρησε για πρώτη φορά την αξιοσημείωτη αντοχή του, προκαλώντας την κάλυψη της εφημερίδας Tri-Valley Herald με τον τίτλο “Light Bulb May Be World’s Oldest”. Στη συνέχεια, κέρδισε την αναγνώριση από το Guinness, το Ripley’s και την General Electric. Το 1976, μεταφέρθηκε στον Πυροσβεστικό Σταθμό #6 με το καλώδιο της πρίζας του λαμπτήρα κομμένο για να αποφευχθεί ζημιά κατά τη μεταφορά. Έκτοτε, τροφοδοτείται συνεχώς από μια αδιάλειπτη παροχή ρεύματος.

Ρεκόρ Γκίνες
Ρεκόρ Γκίνες

Ο λαμπτήρας παρουσίασε μια σύντομη διακοπή το 2013, όταν φάνηκε να έχει καεί, αλλά ένας ηλεκτρολόγος βρήκε μια ελαττωματική παροχή ρεύματος, αποκαθιστώντας το φως μέσα σε λίγες ώρες. Η Επιτροπή Εκατονταετηρίδας της Λάμπας, αποτελούμενη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Livermore-Pleasanton, τη Livermore Heritage Guild, τα Εθνικά Εργαστήρια Lawrence Livermore και τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia, είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα της. Παρά την ηλικία της, η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεσμευτεί για τη διατήρησή της για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η φήμη του λαμπτήρα είχε ως αποτέλεσμα την καταχώρισή του στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες πολλές φορές, με διακοπή μόνο από το 1988 έως το 2006, πριν επιστρέψει το 2007. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία παρουσιάζουν περιοδικά ρεπορτάζ γι’ αυτόν, δημιουργώντας ενδιαφέρον και επισκέψεις. Έχει προβληθεί από διακεκριμένα ειδησεογραφικά κανάλια και ντοκιμαντέρ, όπως το MythBusters και το California’s Gold του PBS. Πολυάριθμα άτομα και οργανισμοί, από τις τοπικές κυβερνήσεις μέχρι τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, έχουν αναγνωρίσει την αξιοσημείωτη αντοχή του, εδραιώνοντας τη θέση του ως διαχρονικό σύμβολο μακροζωίας.

Γιάνης Βαρουφάκης για την ταινία Barbie: «Ήταν απαίσιο, ντροπή στους φεμινιστές κριτικούς που το αποθέωσαν…»

Πηγή φωτογραφίας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr